Водят се разговори със "Сименс" за доставка на турбини на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

10.10.2024 19:12
АЕЦ "Козлодуй" вече 50 г. произвежда ядрено гориво.

Водят се предварителни разговори със "Сименс" (Siemens), която може да достави турбини на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това каза председателят на Съвета на директорите (СД) на "КМС" ЕАД Теодор Осиковски на пресконференция по повод на 35-годишния юбилей на компанията. Той изтъкна, че към момента няма подписан договор с немската компания и това са само предварителни разговори. Представители на "КМС" са били поканени от "Сименс", като са били на посещение в завода им в Германия за производствени турбини. По думите на Осиковски българската компания може да участва в монтажа на турбините.

"КМС" е новото име на създадената през 1990 година фирма, специализирана в сферата на ремонтите в енергетиката. От октомври 2019 година фирмата сменя собственика си. Сега в нея работи екип от над 220 квалифицирани професионалисти.

От "КМС" уточниха, че споразумението, което са подписали с "Уестингхаус", е не само за производство и доставка на компоненти за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а е за производство и доставка на компоненти за технологията AP-1000, независимо от страната. "Не е конкретизирано само за изграждането на 7-ми и 8-ми блок, а е за технологията AP-1000", обясни Стоян Спасов - ръководител отдел в "КМС". Той напомни, че към към момента компанията има подписан меморандум заедно 21 български компании. Спасов допълни, че за момента е подписан само договор за разбирателство, като след него ще трябва да се извършат много други неща от страна на "Уестингхаус". Участието на "КМС" ще е в производството е на механични модули.

Председателят на СД на "КМС" Теодор Осиковски "КМС" припомни, че компанията работи по плановите годишни ремонти на АЕЦ "Козлодуй". Освен това "КМС" работи и по аварийната и предварителната защита на ядрените блокове. Дружеството е закупило и парцел от 20 декара, на който почти е завършена административната сграда.

Компанията "КМС" е създала и фирма в Гърция, която оперира на газовия пазар там. Българската компанията е избрала да работи на гръцкия пазар, защото местният партньор на "КМС" е един от големите търговци на втечнен газ. Освен това в Гърция има много  подходящи проекти, по които да се работи, коментира председателят на СД на "КМС". Той добави, че в момента се водят преговори за изграждане на жилищни корпуси на гръцките военновъздушни сили. "Смятаме, че в следващите 2 години ще бъдем една от сериозните компании там", заяви Осиковски.

Компанията може да започне и работа и в Косово, където основно е развита въглищната индустрия. В момента там започва търг за електрическата и механична модернизация на мините, коментира още Осиковски, цитиран от БТА.

"КМС" води и доста сериозна и активна социална програма, като се работи с Техническия университет в София, където се подпомагат стипендиантки програми там. Освен това се работи и по повишаване на квалификацията на заварчиците на компанията.

Други от От страната и света

В СРС Ибрямов споделил, че Доган казал: Няма да е все така. И да намерим някой да го (П) гръмне (Обзор)

Кандидат-депутатът бил гневен, че в касата имало само 10 хил. лв., а за изборите трябвали 5-7 млн. лв Срещу парите за избори фирми веднага щели да получат авансово 30% от пряко договаряне с военното

Сарафов обеща да възстанови чувството за справедливост у българите

В кабинета на единствения кандидат за главен прокурор стоят награди от ФБР - за делата срещу Галеви, Баретата, битки с педофили и интернет измами. А пред него първо е защита на концепцията

1/3 от работодателите в промишлеността не могат да намерят квалифицирани кадри (Обзор)

Да се разкриват професионални паралелки още когато се планират инвестиции в района, иска бизнесът 1/3 от работодателите в промишления сектор не могат да намерят квалифицирани кадри

Росен Желязков: Висшият съдебен съвет е пълноценен и може да взима решения

Висшият съдебен съвет (ВСС), независимо от това, че парламентарната квота на членовете му е с изтекъл мандат, е пълноценен и може да взима решения, каза Росен Желязков от ГЕРБ в Благоевград по повод

Иван Костов: Има много възможности за правителство тази есен, включително да го излъчи коалиция от само 2 формации (Обзор)

Равноотдалечен премиер е единствената конструкция, пък дори и да е малко по-близо до ГЕРБ. Важното е да се говори отсега с такъв човек с управленски опит

>