НЗОК търси начин да увеличи парите за помощните средства на болните с рак на гърдата (Видео)

10.10.2024 18:00
Среща на управителя на НЗОК Станимир Михайлов и зам.-управителя проф. Момчил Мавров с представители на асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и фондация “Нана Гладуиш - една от 8”

Утвърдените сега стойности вече не достигат 50% от реалната им пазарна цена

През месец октомври 2024 г. в рамките на информационната кампания за рака на гърдата Националната здравноосигурителна каса информира хората подробно за пълния пакет от дейности, изследвания и помощни средства, които заплаща.

НЗОК като институция, изцяло обърната към хората, в пряка комуникация с пациентите гарантира достъп до модерно лечение и надгражда действията си за подобряване качеството на живот на хората с тази тежка диагноза. 

Профилактиката, лекарствената терапия (ендокринна, химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия, растежни фактори, както и антианемични и обезболяващи лекарствени продукти) при рак на млечната жлеза се поемат от НЗОК и

са напълно безплатни за здравноосигурените

В месеца за борба с рака на гърдата ръководството на НЗОК откликна на предложението на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" за работна среща, на която да бъдат обсъдени предложенията за определяне на нови стойности, които да бъдат заплащани от НЗОК за помощните средства за жените, претърпели оперативна намеса или химиотерапия по повод лечение на рак на гърдата.

На срещата в четвъртък присъстваха управителят на НЗОК Станимир Михайлов, подуправителят проф. Момчил Мавров, експерти на касата, Евгения Александрова – председател на АПОЗ, Нана Гладуиш заедно с изпълнителния директор на фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" Гергана Богданова. Обсъдени бяха актуалните проблеми, които срещат пациентите с рак на гърдата, както и възможностите за решаването им.

Представителите на пациентските организации предложиха да се направи актуализация на съществуващите цени на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия .

По данни, събрани от пациенти, пазарните условия са се променили и последно утвърдените стойности вече не достигат 50% от реалната им пазарна цена. Гостите отбелязаха необходимостта и от други, незачетени до момента потребности, като специално бельо, необходимо при носене на гръдна епитеза, ластичен ръкав при лимфедем или като превенция на такъв и др.

Към  настоящия момент съгласно действащия списък-спецификация на НЗОК се заплащат следните

помощни средства: гръдна епитеза първична - 144 лв.

гръдна епитеза постоянна - 144 лв., и перука – 127 лв. Към настоящия момент НЗОК се провежда процедура по договаряне на стойността на помощните средства по реда на Наредба №7/31.03.2021 г. с цел съставяне на нов списък-спецификация. Досега не беше постъпвало предложение за увеличение на стойностите за помощните средства за жените с рак на гърдата.

НЗОК изразява готовността си - при спазване на законовия ред и в рамките на нейните правомощия, да предложи промени в новата спецификация за повишаване на стойностите на помощните средства.

Тя ще бъде съставена през 2025 г. и нейното актуализиране ще се осъществи съгласно проект на Наредба №7, който следва да е в сила от 1.01.2025 г. (Изискванията за промените - в карето.)

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и фондация "Една от 8" ще съдействат

чрез онлайн проучвания и анкети сред пациентките

с рак на гърдата за техния опит в употребата на така необходимите им помощни средства и как тяхното качество влияе на качеството им на живот с болестта.

С разбиране и отговорност към жените, болни от рак на гърдата, НЗОК полага усилия грижата за тях да бъде адекватна, лечението още по-добро, а помощните средства – с по-богата номенклатура.

НЗОК има волята да съдейства за удовлетворяване на исканията на представителите на пациентските организации, като това може да стане съгласно изискванията, регламентирани в Наредба №7 на Министерството на здравеопазването.

При стриктното спазване на нормативната уредба институцията ще има право да предложи повишаване на стойностите на помощните средства и да добави нови помощни средства в случай на осигурен бюджет, тъй като средствата постъпват чрез трансфер от Министерство на здравеопазването.

Съгласно действащата нормативна уредба изработването на нова спецификация и предложения за повишаване на стойностите за заплащане на помощни средства и включването на нови такива ще бъде възможно да се реализира най-рано през 2025 г.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРОМЕНИТЕ

ВЪПРОС НА СЕДМИЦАТА

НЗОК ли контролира издаването на болнични листове за временна нетрудоспособност?

НЗОК заплаща за извършване на медицинска експертиза на временната неработоспособност, която е включена в Наредба №9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Медицинската експертиза на временната неработоспособност в извънболничната помощ се осъществява от личния лекар и от лекар специалист.

Тя включва издаване на първичен болничен лист и на продължение на болничен лист.   

Здравноосигурените лица не дължат заплащане или доплащане за издаването на болничен лист.

Организацията и контролът на медицинската експертиза, в т.ч. и на актовете, издадени от органите за експертиза на временната работоспособност (болнични листове), са регламентирани в Наредбата за медицинската експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи и са от компетенциите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) към Министерството на здравеопазването, а изплащането на обезщетения при издаването на болнични листове - на Националния осигурителен институт (НОИ).

Други от Докторе кажи

Ще проверяват пътниците от Руанда в САЩ заради вирус подобен на ебола

Във връзка с епидемията от вируса марбург в Руанда от следващата седмица ще бъдат проверявани пътниците, които пристигат в САЩ и са били там през последните 21 дни

Откриха над 160 000 вида вируси с китайско-австралийски изкуствен интелект

Китайски и австралийски изследователи са открили над 160 000 нови вида вируси с помощта на изкуствен интелект (ИИ), предаде Синхуа.  Екип от учени от Университета в Сидни и Университета "Сун Ятсен" в

Проф. Александър Оскар: Сухотата в очите след компютър може да развали очите

Сухотата в очите в резултат на работа с компютър може да доведе до увреждане на зрението. Това каза за БТА проф. Александър Оскар, началник на Клиниката по офталмология в Александровска болница

Изкуствен интелект открива нови вируси със скорост от 1 вид на секунда

Учени са открили почти 162 000 нови РНК вируса с помощта на изкуствен интелект, който работи с невиждана досега скорост, като анализира бази данни. Това е съвместно проучване на изследователи от

Проф. Радостина Александрова: Ваксината срещу грип осигурява средно 50% защита

В България годишно над 2000 души умират след грипна епидемия. Най-уязвими са децата до 5-годишна възраст и хората над 65 години. "Грипът може да причини сериозни поражения на малките деца

>