Занемарената от години ботаническа градина в Пловдив става парк със сцена за концерти и спектакли

10.10.2024 18:01 Ваня Драганова
Ботаническата градина в сегашния вид, заснета от дрон
Саморасляците са изместили някогашните редки видове.
Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, бивш ректор на Аграрния университет, е приела за своя кауза обновлението на ботаническата градина.
По първоначалните планове ботаническата градина в Пловдив трябва да изглежда така.

Саморасли дървета и храсти са превърнали някогашната ботаническа градина в Пловдив в пущинак. Дали поне част от редките ценни видове са оцелели, или дивата растителност е успяла да ги задуши, могат да кажат само специалистите, ако се направи детайлно изследване.

Алеите са запуснати, занемарена и вероятно опасна

е и административната сграда, ползвана преди години от хората, поддържали градината.

Да се сложи край на тази разруха и мястото да се превърне в красив градски парк със сцена за културни събития, е кауза от години на областния управител на Пловдив проф. Христина Янчева, която до началото на т. г. беше ректор на Аграрния университет в продължение на два мандата. Ботаническата градина е зачислена за стопанисване именно на висшето училище.

Идеята Пловдив да има своя ботаническа градина - трета в страната след София и Балчик, е от 1946 г., когато тогавашната общинска управа предоставя на Аграрния факултет към държавния университет в града терен от 250 дка.

“Реалната дейност по изграждането започва

през 1957 г., когато се засаждат редки и защитени у нас видове

Шест години по-късно е създадена и семенна банка и университетът се включва в системата за международен обмен на растителен генетичен материал”, разказва проф. Янчева.

През 70-те години на миналия век градината е все още извън чертите на града и пловдивчани от по-старото поколение още помнят еднодневните ученически екскурзии дотам и цветята, дърветата и храстите, които нямаше как да бъдат видени по другите паркове.

След това започва изграждането на жилищния комплекс “Тракия” и площта на градината се свива до сегашните 113 дка. В началото на 90-те с промените в обществения живот и последвалата хиперинфлация университетът вече не може да стопанисва ботаническата градина и постепенно тя запустява. По голямата централна алея, ползвана години наред от хората като пряка връзка на районите “Тракия” и “Източен”, започват кражби и вече никой не минава оттам. Така някогашният цветен оазис се превръща в опасно място.

“Тази градина е била богатство не само за университета, а и за целия град и би могла отново да бъде. Затова от години се опитвам с помощта на местната власт да направим първи стъпки към съживяването ѝ. Благодарна съм, че през 2018 г. общинският съвет ни дари 230 000 лв. и сложихме ограда на градината”, допълва областният управител. Проф. Янчева подчертава, че в предишния мандат на местната власт, когато сегашният кмет на Пловдив Костадин Димитров ръководеше район “Тракия”, е бил

подготвен подробен устройствен план на терена

– друга важна крачка към благоустрояването на пространството.

Съвместната работа продължава и в този мандат - в бюджета на община Пловдив за 2024 г. са заложени 100 000 лв. за изработването на идеен проект, който да стане основа за същинската техническа разработка.

Зад каузата застава и новият ректор на Аграрния университет доц. Боряна Иванова. “През последните 8 години не сме спирали да търсим финансова подкрепа от държавата в лицето на Министерството на образованието, но до този момент не сме успели въпреки активните си действия.

Като собственик на тази прекрасна градина сме готови да партнираме с общината и държавата, за да се стигне до финансиране на проекта”, категорична е тя.

От общината са готови да съдействат на вуза, но

първо трябва да се намери решение на проблема със собствеността

– градската управа не е сред притежателите на градината и не би могла да финансира обновлението ѝ.

Ако чрез дарение или под някаква друга форма общината стане съсобственик на имота, ще може да търси средства и реконструкцията най-накрая да започне.

Колко пари ще са нужни за това, проектът ще покаже, но по предварителни разчети ще е необходим

поне милион само за разчистване

на вредната растителност и засаждането на нова.

Необходимо е не само да се прочистят саморасляците, а и да се ремонтират алеите и административната сграда и да се постави осветление в цялата градина.

Оградата ще остане и паркът ще бъде с някакъв, макар и минимален като сума, билет за вход.

“Представям си там да има открита сцена за концерти, спектакли и други културни прояви, това ще генерира и някакви приходи, защото след обновлението ще има нужда от средства и за поддръжка”, прави планове проф. Христина Янчева.

От община Пловдив също обмислят как да изпълнят градината с живот и я виждат и като място за други събития –- например изнесени ритуали като венчавки и кръщенета.

Други от От Пловдив

Катастрофа затруднява движението в центъра на Пловдив (Снимки)

Катастрофа между два автомобила ограничава движението в центъра на Пловдив. Инцидентът е станал на бул. "Найчо Цанов", в близост до наказателния паркинг

Вижте двамата задържани за убийството в Столетово

Двамата задържани за убийството на 48-годишния Борис Кисьов в карловското село Столетово бяха доведени под охрана в Окръжния съд в Пловдив. Съставът ще трябва да реши дали да ги остави в ареста

Пловдивските адвокати с безплатни консултации за празника си 25 октомври

Адвокатският съвет в Пловдив отново организира ден на отворените врати, поводът е празникът на европейските юристи с тази професия - 25 октомври.  От 9,30 до 12

Парцали с кръв се въргаляли в краката на обвинения в убийството на баба си бивш полицай от Пловдив

95-годишната Гена Кръстева се оплакала, че внукът ѝ иска да тегли кредит и затова скрила паспорта си Той ще ме убие, споделила тя, дни преди да намери смъртта си Иван Дачев не признава вина

Община Пловдив тайно прекрати и втори договор с превозвачите за 13 линии (Допълнена)

Няма да кажа защо, отсече и.д. кметът Иван Стоянов, разписал заповедта Без обяснения пловдивската община е прекратила вчера и втори договор с превозвачите, обслужващ 13 линии от градския транспорт

>