Парцали с кръв се въргаляли в краката на обвинения в убийството на баба си бивш полицай от Пловдив

10.10.2024 13:35 Никола Михайлов
Водят Иван Дачев в съда. Той не признава за убийството на баба си и делото срещу него тръгна с разпит на свидетели и вещи лица.
Бащата на Иван - дългогодишният кмет на община “Марица” Запрян Дачев, отказваше да говори пред съда, но се реши да бъде разпитан в последното заседание.

“Всеки отговаря за действията си. Цял живот съм работил за благото на хората и за авторитета си.”

Тези думи успя да каже сломен дългогодишният кмет на пловдивската община “Марица” Запрян Дачев, когато преди 2 г. се разбра, че неговият син, 44-годишният бивш полицай Иван Дачев, е задържан за жесток побой над 95-годишната си баба Гена Кръстева. Старицата издъхна ден по-късно.

Ударите били нанесени вечерта на 13 срещу 14 декември 2022 г. в апартамента, в който баба и внук съжителствали. Оттогава бившият кмет Дачев пази мълчание и до този момент не е говорил пред съда. На заседанието на 3 октомври стана ясно, че той е променил мнението си и

ще бъде разпитан от магистратите въпреки правото му да откаже като баща на подсъдимия

Това ще стане на последното заседание. Запрян Дачев управлява община “Марица” в три последователни мандата до 2011 г. Сега е пенсионер и живее в село Трилистник. Хора, които го познават, твърдят, че трудно понася случилото се. На 3 октомври, докато съдебната охрана водеше под конвой сина му, двамата срещнаха погледи и Иван дори поздрави с кимване баща си.

Преди да бъде подведен под отговорност, Иван Дачев е бил оперативен работник в Трето РУ в Пловдив. Уволнен е дисциплинарно от МВР за нарушения, свързани с нерегламентирана търговска дейност.

“Изтървах си нервите” - така отговори той за случилото се с баба му, когато съдът в Пловдив гледаше мярката му за неотклонение на 16 декември 2022 г. Сега е подсъдим за умишлено убийство. Иван и баба му Гена по майчина линия живеели заедно в апартамента на възрастната жена в Пловдив на бул. “Христо Ботев” 73. Старицата била обездвижена и не можела дори сама да се завърти в леглото.

Според прокуратурата внукът ѝ редовно злоупотребявал с алкохола. Вечерта на 13 декември 2022 г. бил отново почерпен. Вдигнал скандал на баба си.

Започнал да я бие и да хвърля предмети

по нея. На сутринта в дома им пристигнала съседката - домашна помощница, която видяла парцали, напоени с кръв. Обадила се на Спешна помощ. Внукът опитал да я спре с думите, че няма нужда да се викат лекари, защото баба му искала да си умре вкъщи. Не успял да разубеди помощницата и на място пристигнал екип на Спешна помощ, който откарал пребитата старица в болницата.

Тогава е установено, че травмите ѝ са тежки. Въпреки операцията, която ѝ направили, жената изпаднала в кома и по-късно починала.

За смъртта ѝ съобщи наблюдаващият тогава прокурор Нено Димов по време на заседанието в съда за определяне на мярка за неотклонение на внука. Тогава Дачев разбра, че баба му е починала.

Магистратите преквалифицираха обвинението от причиняване на тежка телесна повреда в

умишлено убийство на човек в безпомощно състояние

За това деяние законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 г. или доживотен затвор без право на замяна.

Пред окръжния съд Иван Дачев продължава да не признава вина и делото се гледа с разпит на свидетели и вещи лица. Една от тях е свидетелката Ирина Атанасова, съседка на баба Гена. Тя се грижела за възрастната жена и неведнъж ставала свидетел на скандалите, които Иван вдигал на баба си.

“Разбран човек, но като се напие, не се търпи”, разказа по адрес на бившия полицай Атанасова. По думите ѝ бабата не се карала за нищо на внука си. Упреквала близките, че не му помагали, но него - никога.

“Много пъти съм ѝ казвала, че той е на 44 години. Как така ще го гледат? Но тя за него беше като орлица”, разказа Ирина Атанасова.

Баба Гена се оплаквала, че откакто Иван заживял при нея, парите ѝ се топели. Понякога излизал и не се прибирал с дни. Вдигал скандали и хвърлял предмети по баба си, но никога не ѝ посягал. Атанасова често виждала стаята на старицата разхвърляна, макар самата тя да не можела да става от леглото. Това означава, че внукът е хвърлял предмети по нея. Според показанията на домашната помощница

скандалите били поне веднъж седмично, но баба Гена не подавала сигнали в полицията

Веднъж жената помолила Ирина Атанасова да скрие паспорта ѝ под възглавницата. “Не питах защо, но преди време ми беше казала, че Иван настоявал да тегли кредит и поискал личната карта на баба си”, допълни съседката.

Във фаталната нощ, когато отишла да занесе вечеря на баба Гена, съседката заварила Иван Дачев в стаята ѝ. По възрастната жена нямало следи от насилие, но плачела. “Казваше: “Той ще ме убие!”. Не искаше да се храни, беше много разстроена. Иван, като ме видя, ми се развика, че съм клюкарствала и съм звъняла на сестра му”, обяснила Атанасова в хода на разследването.

На сутринта, когато Ирина отново се върнала при баба Гена, заварила Иван прав, а около краката му се въргаляли парцали, напоени с кръв.

Старицата била като в несвяст, не говорела, имало по нея следи от побой. Иван

опитал да обясни, че е паднала от дивана,

но Ирина се усъмнила, че лъже.

Позвънила на внучката на Гена, която е сестра на бившия полицай, да ѝ съобщи за случилото се. Галина Дачева-Величкова поискала да знае в коя болница ще закарат баба ѝ, защото я било страх да се вижда с брат си.

Според вещи лица Иван Дачев страда от алкохолна зависимост.

Други от От Пловдив

Катастрофа затруднява движението в центъра на Пловдив (Снимки)

Катастрофа между два автомобила ограничава движението в центъра на Пловдив. Инцидентът е станал на бул. "Найчо Цанов", в близост до наказателния паркинг

Занемарената от години ботаническа градина в Пловдив става парк със сцена за концерти и спектакли

Някогашните редки и екзотични видове сега са превзети от саморасляци, алеите са опасни В общинския бюджет са заделени 100 000 лв. за идеен проект за обновлението Саморасли дървета и храсти са

Вижте двамата задържани за убийството в Столетово

Двамата задържани за убийството на 48-годишния Борис Кисьов в карловското село Столетово бяха доведени под охрана в Окръжния съд в Пловдив. Съставът ще трябва да реши дали да ги остави в ареста

Пловдивските адвокати с безплатни консултации за празника си 25 октомври

Адвокатският съвет в Пловдив отново организира ден на отворените врати, поводът е празникът на европейските юристи с тази професия - 25 октомври.  От 9,30 до 12

Община Пловдив тайно прекрати и втори договор с превозвачите за 13 линии (Допълнена)

Няма да кажа защо, отсече и.д. кметът Иван Стоянов, разписал заповедта Без обяснения пловдивската община е прекратила вчера и втори договор с превозвачите, обслужващ 13 линии от градския транспорт

>