Агенция „Митници" проведе среща в София за борбата с трафика на наркотици в Югоизточна Европа

10.10.2024 12:33
Снимка: Агенция „Митници“

На 9 октомври 2024 г. в София се проведе Среща на високо ниво за укрепване на регионалното сътрудничество в борбата с трафика на наркотици по въздух в Югоизточна Европа. Това съобщават от Агенция „Митници".

Събитието е част от 10-та среща на Групата за сътрудничество в борбата с наркотрафика на летищата в Югоизточна Европа (AIRSEE) на Групата Помпиду в рамките на Съвета на Европа. Съорганизатор и домакин на семинара на високо равнище от българска страна беше Агенция „Митници".

Семинарът, открит от директора на Агенция „Митници" Георги Димов и директора на ГД „Национална полиция" главен комисар Мирослав Рашков, представи общи предизвикателства в региона като най-новите тенденции в трафика на синтетични наркотици, оценка и профилиране на риска и използването на изкуствен интелект.
„През последното десетилетие българската митническа администрация е задържала близо 70 000 кг наркотични вещества и прекурсори, като над 3000 кг от тях са открити у пътници и в товари, пътуващи с въздушен транспорт", заяви по време на откриването директорът на Агенция „Митници" Георги Димов и отчете, че сред новите инструменти, използвани от митниците, са анализ на риска, основан не на индикатори, а на модели, използването на големи бази данни и изкуствен интелект. „На този фон споделянето на добри практики и информация, съвместната работа и активното сътрудничество остават незаменим инструмент", допълни още директорът на Агенция „Митници".

„Групата Помпиду дава подкрепа, ефективни решения и информация на държавите членки, с което ги подпомага в областта на борбата с трафика на наркотици. Тези възможности са ценни за Министерство на вътрешните работи и другите български правоприлагащи органи", посочи главен комисар Мирослав Рашков, директор на ГД „Национална полиция".

„ Преди десетилетие Групата за сътрудничество на летищата в Югоизточна Европа (AIRSEE) беше създадена към Групата Помпиду. Нашата цел беше ясна: да подобрим регионалното сътрудничество, да рационализираме оперативните методи и в крайна сметка да укрепим нашата колективна способност за борба с трафика на наркотици по въздух в този стратегически важен регион", посочи Денис Юбер - изпълнителен секретар на Група Помпиду към Съвет на Европа. Той допълни, че през последните 10 години AIRSEE се е превърнала в значим механизъм за оперативно сътрудничество, който преодолява разделението между държави членки на ЕС и трети страни и обединява служителите на правоприлагащите органи, митнически служители и техните ръководители в обща кауза. „Този уникален форум ни позволява да споделяме знания, опит и най-добри практики, като гарантира, че правоприлагащите органи са добре информирани за престъпните мрежи, които се стремят да експлоатират нашите граници и въздушни пътища за незаконни цели", посочи още Денис Юбер.

По повод десетата годишнина от създаването на Групата за сътрудничество в борбата с наркотрафика на летищата в Югоизточна Европа (AIRSEE) на срещата на високо равнище в София беше приета Съвместна декларация, потвърждаваща ангажимента за задълбочаване на сътрудничеството чрез обмен на практически знания, провеждане на съвместни операции и рационализиране на методите за откриване на наркотици на летищата в Югоизточна Европа.

AIRSEE се състои от постоянни представители от митнически и гранични служби от региона и се фокусира върху засилване на многостранното сътрудничество за борба с трафика на наркотици по въздух, насърчаване на обмена на оперативни знания и разработване на инструменти за подобряване на възможностите за откриване на наркотици. Това е единственият форум, който обединява правоприлагащите органи на летищата на постоянна основа както от ЕС, така и от държави извън ЕС в региона, които са част от Групата Помпиду, за насърчаване на сътрудничеството и справяне със специфични предизвикателства, свързани с борбата с трафика на наркотици.

Събитието, проведено на 9 октомври 2024 г. в София, България, събра генерални директори, заместник-директори от националните митнически и полицейски агенции и директори на летища на 11 държави и Косово, за да оценят резултатите от 10-годишното оперативно сътрудничество, подпомагано от Групата Помпиду. В събитието участваха и представители на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), SELEC, Интерпол и CELBET, активно ангажирани в сътрудничеството в региона.

Други от От страната и света

Енчо Енчев уважи информационна кампания за превенция срещу наркотиците

В сградата на НУИ „Проф. В. Стоянов" се проведе информационна кампания за превенция срещу наркотиците, организирана от фондация „Маргаритка", и с подкрепата на Община Русе

Конституционният съд ще реши да се отнемат ли колите на пияни и дрогирани шофьори

Конституционният съд допусна за разглеждане и искането на магистрата от Районния съд в Свиленград Добринка Кирева да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата в Наказателния кодекс

Сдружение „Еквилибриум“ отпразнува 20 г. в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе

В Комплекса за социални услуги за деца и семейства на бул. „Липник" 14 /бившето ОУ „Христо Смирненски"/ Сдружение „Еквилибриум" отбеляза 20 години от своето основаване

Обсъдиха готовността за посрещането на предстоящия зимен сезон в Русе

Подготовката за предстоящия зимен сезон обсъди на свое заседание вчера щабът за изпълнение на Плана за защита при бедствия на Община Русе. В срещата, която се проведе в сградата на местната

Мотор пламна след удар с кола на пътя Търново- София, шофьорът е добре

Катастрофа между лек автомобил и мотоциклет е станала на главен път София - Варна, в участъка между разклоните за с. Балван и Павликени, съобщи полицията

>