Иван Костов дари архива си на държавата

10.10.2024 12:20
Иван Костов дари архива си на Държавна агенция "Архиви" СНИМКА: Велислав Николов
Иван Костов и доц. д-р Михаил Груев СНИМКА: Велислав Николов
Председателят на агенцията Михаил Груев връчи грамота на Костов СНИМКА: Велислав Николов

Държавна агенция "Архиви" прие архивите на една от основните фигури от Прехода - Иван Костов. 

Председателят на агенцията, доц. д-р Михаил Груев сподели, че са дълбоко задължени на Костов за две основни неща: че като финансов министър е помогнал за получаването на сградата на ведомството и за предоставянето на личния му архив.

Архивът на бившия министър-председател вече има номер на фонда. Разговорите за получаването му пък са започнали преди около 4 години, каза Груев. 

Още тогава, Иван Костов е обещал да предостави документите си, но заявил, че първо ще допише втората част от своите спомени, допълни той.

Документите са внушителни като обем и информационна стойност. Те са може би половината от реалния брой, които политикът предава, тъй като има и над 50 диска с електронни документи, които тепърва ще бъдат обработени, за да може целият архив да бъде достъпен за ползване от гражданите. Този процес ще отнеме поне две години, смята Груев. Обемът на хартиените документи достига до шест линейни метра.

Това е изключително ценен принос към историята на българския преход, заради голямата липса на документи от 90-те години. Освен това, преди Иван Костов, едва трима политици: Симеон Сакскобурготски, Красимир Премянов и Жельо Желев, са предоставили личните си фондове. Чрез него и други подобни свидетелства даваме градиво на следващото поколение историци за написване на историята на прехода, категоричен е председателят на ДАА.

Иван Костов разказа, че предоставеният архив не е пълен, защото при два случая е пострадал съществено. През 1990 г. при нахлуване с взлов, от дома му е откраднат хард диска на компютъра му, поради което възстановяването на част от документите от периода 1989-1999 г. е било трудно. При наводнение пък пострадват книги и документи от библиотеката му. Въпреки това, той е категоричен, че съществените документи са предадени на ДАА. 

Костов призова всички, които се интересуват от изпълнителната власт и това, което представлява тя, да прочетат приложението в края на новата му книга, което е неговото обръщение всички представители на изпълнителната власт. То е направено след извършване на административната реформа, която решава ключови въпроси като взаимоотношението между администрацията и политическите кабинети, начина, по който  се управлява и развива тя, какви са функциите на кабинетите и цялостно как функционира изпълнителната власт.  Според него, много хора влизат сега в нея, без да знаят тези неща.

Освен документите, свързани с политическата му кариера, в архива влизат и негови лични документи, като акт за раждане, свидетелство за кръщение и ученически, и студентски документи. 

Един от най-скъпите документи за Костов е създаден заедно с Веселин Методиев, по времето когато е бил министър-председател. Това е един кратък документ с националния идеал и интереси, в който се казва, че благосъстоянието в България зависи от благосъстоянието на нейните съседи. 

След подписването на договора за дарение, доц. Михаил Груев връчи почетна грамота на Иван Костов. Председателят на агенцията отправи и призив към останалите политици от прехода да предадат своите документи. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Други от От страната и света

Енчо Енчев уважи информационна кампания за превенция срещу наркотиците

В сградата на НУИ „Проф. В. Стоянов" се проведе информационна кампания за превенция срещу наркотиците, организирана от фондация „Маргаритка", и с подкрепата на Община Русе

Конституционният съд ще реши да се отнемат ли колите на пияни и дрогирани шофьори

Конституционният съд допусна за разглеждане и искането на магистрата от Районния съд в Свиленград Добринка Кирева да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата в Наказателния кодекс

Сдружение „Еквилибриум“ отпразнува 20 г. в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе

В Комплекса за социални услуги за деца и семейства на бул. „Липник" 14 /бившето ОУ „Христо Смирненски"/ Сдружение „Еквилибриум" отбеляза 20 години от своето основаване

Обсъдиха готовността за посрещането на предстоящия зимен сезон в Русе

Подготовката за предстоящия зимен сезон обсъди на свое заседание вчера щабът за изпълнение на Плана за защита при бедствия на Община Русе. В срещата, която се проведе в сградата на местната

Мотор пламна след удар с кола на пътя Търново- София, шофьорът е добре

Катастрофа между лек автомобил и мотоциклет е станала на главен път София - Варна, в участъка между разклоните за с. Балван и Павликени, съобщи полицията

>