ДАНС ще проверява големи плащания в брой (Обзор)

09.10.2024 22:30
Президентът Румен Радев поиска от институциите, отговорни за провеждането на изборите, гаранции, че в никой парламент няма да има представители на купения вот.
Въоръжени полицаи влизат в офис за бързи кредити, където често се опрощават дългове срещу вот.

“В пъти повече” специални разузнавателни средства срещу търговията с вот хвърлят МВР и службите в кампанията за тези избори. А ДАНС ще проверява големите плащания в брой.

Това стана ясно след съвещанието в президентството, което Румен Радев свика спешно в сряда. Той привика на извънредна среща всички институции, заети с организацията на вота - министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от служебния кабинет да я координира, на електронното управление Валентин Мундров, вътрешния Атанас Илков, и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, шефката на ЦИК Камелия Нейкова. ДАНС бе представена от зам.-шефа си Георги Георгиев.

Аз и обществото ни очакваме борбата с купения вот да не се свежда само до дилърите на гласове, а и по-нагоре - на тези, които се ползват от техните услуги и раздават парите. Очакваме действия за изграждане на доверения код на машините, но и действия за изграждане на доверие към гражданите за изборния процес. А това изисква действия на всяка една институция.

Тази задача им отправи Радев. И в никой парламент повече

“да не влизат представители на купения и контролиран вот”

Министър Илков увери, че всеки детайл и факт по всеки постъпил сигнал за купен вот се проверява веднага и незабавно се предава на прокуратурата. А на въпрос от Радев колко искания са отправили МВР и ДАНС за използване на СРС като част от превантивните мерки, посочи, че са “в пъти повече” отпреди. Но форматът на срещата не му дава възможност да назове бройка. Оперативните способи и проверката на информация също били във възходящ брой.

ДАНС работи на 24-часов режим, има оперативен щаб за вота, увери Георги Георгиев. “Създадохме организация за комуникационно обезпечаване между избирателните комисии в чужбина и ЦИК. Изготвяме

допълнителни мерки за киберсигурност,

които се предоставят на всички стратегически обекти в страната. В рамките на ДАНС се извършват и приоритетни действия по проверка и анализ на постъпващата информация, касаеща извършени операции, свързани с изключително големи средства в брой”, посочи зам.-председателят.

Министър Илков се оплака от публичното тиражиране на списъци с евентуални купувачи на гласове. Вероятно визира информация от депутата от ДБ Ивайло Мирчев, която се коментира в медии и социални мрежи (виж в карето). Нямало предоставени факти за престъпления, някои сигнали дори не били подавани по съответния ред, обясни той.

Тиражирането на имена на заподозрени през социалните мрежи затруднило работата на МВР

До някаква степен изигра сигнален ефект към лицата, по които ние вече работим. Надявам се да няма опорочени наши действия вследствие на тази публичност, заяви министърът.

“Принципите на правовата държава изискват от всички нас да не предприемаме репресивни действия спрямо някого, който е посочен, и то от анонимен източник”, коментира и Сарафов. Наличието на прякор не е основание някой да бъде набеден, каза той, но допълни, че наистина “голяма част от тези имена заслужават да бъдат обект и цел на нашата работа”.

Главният прокурор увери, че всички сигнали за изборни нарушения се обработват в срок от 48 часа

и не допускат “никакво мотаене по тази категория дела.”

“Кой покрива дълговете на хората, защото част от купуването на гласове минава през фирми за бързи кредити и задължения в магазини? Имате ли информация за кои партии се купуват гласове”, попита вицепрезидентът Илияна Йотова. И получи отговор от вътрешния министър, че подобни места и иниституции са обект на проверка от МВР.

“Кой стои зад тези магазини и финансови обекти - там има собственици, някои от които са с криминални прояви, но всеки един обект е строго индивидуален и не можем да определим кой стои”, каза още Илков. Не посочи за кои партии се купуват гласове по тези схеми.

Шефката на ЦИК Камелия Нейкова пък подчерта, че новата хартия за този вот има по-различна защита, предстои комисията да вземе решение за маркировката. Това означава, че няма как да се правят измами със старите ролки.

Цялата налична стара хартия за машините ще бъде унищожена, БНБ и повечето общини вече са подали информация, че са го направили, съобщи Нейкова.

Изпълнителната власт няма как да контролира дали кметовете са изпълнили предписанията, подчерта обаче министър Карадимов.

“На запитване от областния управител до Столичната община отговорът е, че той няма право да изисква такава информация. Надяваме се и сме във връзка с ЦИК, че дори в Столичната община протоколите са съставени и старата хартия е унищожена”, вметна той. На вота през юни имаше известно напрежение по темата в София - съдът забрани на общината да унищожи ролките от местните избори през 2023 г., защото още тече делото по оспорения избор на кмета Васил Терзиев.

Според Валентин Мундров Министерството на електронното управление

успяло да повиши доверието към машинното гласуване

с процеса по удостоверяване на устройствата, който се извършва публично.

Хванаха Чайката от списъка “Мирчев” и мъжа, счупил офиса на “Ново начало” в Русе

4 областни града осъмнаха с полиция при акции за купуване на гласове в сряда, докато течеше срещата при президента. В Монтана, Пазарджик, Добрич и Русе са проверени заложни къщи, борси за дърва, автоморги и пунктове за цветни метали. Има задържани със списъци в тетрадки със суми.

Един от арестуваните е Чайката от Пазарджик. Той е в списъка на Ивайло Мирчев с купувачи на гласове, за които от ПП-ДБ настояват да бъдат разследвани. Чайката е задържан за 72 часа. Освен списъци в дома му намерили и 110 г амфетамини.

Заловен е и човекът, който счупи стъклата на офиса на “ДПС-Ново начало” в Русе, за което от партията се оплакаха в понеделник. Той е на 38 г., трошил прозорците и на офис и на друга партия, това правил и в предишни кампании.

89 сигнала за търговия с вот са получени от МВР досега, за същия прериод на предходните избори са били 85. Образувани са 42 досъдебни производства, издадени са 336 предупредителни протокола. Проведени са и 128 специализирани полицайски акции, отчете вътрешният министър.

След акцията в софийския квартал “Христо Ботев” преди дни шефът на столичната полиция съобщи, че се предлагали по 100-150 лв. на глас, отделно са схемите с опрощаване на дългове. (24часа)

Други от От страната и света

Слагат месечни лимити на театрите след скандалите в Разград и Смолян (Обзор)

Възмутени артисти звънели на Главчев, а той назначил проверки Директорите на театри да имат бюджет, разделен на месечни лимити, които да не се надскачат

Камен Воденичаров, Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев бягат от урагана Милтън във Флорида

"Здравейте, аз съм Камен Воденичаров и се намирам на летището във Форт Лодърдейл - едно от двете летища, които работят, заедно с международното летище на Маями

Товарен автомобил падна в пролука на скали край Царево (Снимки)

Около 15.03 ч. днес в полицията в Царево е получено съобщение за инцидент, възникнал в местност между "попския плаж" и "арапя", при който товарен автомобил "ивеко", с бургаска регистрация

Главчев в Дубровник: Подкрепяме Украйна в каузата й за независимост

Подкрепяме Украйна в справедливата й кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право

С автентични ретро автомобили пристигна екипът на филма за Гунди, мина по синия килим (Снимки)

Съпругата на Георги Аспарухов Лита, синът му Андрей с жена си Изабела, Наско Сираков и Илияна Раева, както и отборът на "Левски" с треньора Станислав Генчев бяха сред хилядите на гала премиерата на

>