Шумахер: 11 г. живот в капан

10.10.2024 01:00 Симона Димитрова
Михаел Шумахер
Джина Шумахер се омъжи за дългогодишния си приятел Йън Бетке.
Михаел Шумахер заедно със съпругата си Корина, която пази в строга тайна състоянието му.

50 - 60 килограма. Или дори може би по-малко. В инвалидна количка. Неприличащ на себе си, но в съзнание. Заедно със семейството си. Разбиращ всичко, но реагиращ само с очи. С право да го виждат само трима близки приятели, влезли в т.нар. вътрешен кръг на доверие. 11 години в капана на собственото си съзнание. И съпругата му заедно с него, която не излиза дори с близки, защото въпросът към нея винаги е един и същ:

“Подобрява ли се Шумахер?”

А той вероятно наистина е в по-добро здравословно състояние, тъй като за първи път от 11 години насам, след инцидента на 29 декември 2013 г., при който получи тежка черепно-мозъчна травма, присъства на събитие. И то не на кое да е, а на сватбата на дъщеря му Джина.

Разбира се, това може да е и част от лечението му. Специалистите вероятно са преценили, че Михаел Шумахер трябва да бъде на този специален празник, за да може силните емоции да предизвикат активност в мозъка му и да възбудят нервната му система.

Но всичко това е единствено в сферата на предположенията, тъй като след инцидента съпругата на пилота Корина пази него и всичко около здравословното му състояние в строга тайна. От 2013 г. не е публикувана нито една актуална снимка на Шумахер и само доверени на семейството знаят как той изглежда и как общува.

Затова и новината за сватбата привлече вниманието на хората по целия свят. И за да не бъде допуснато в онлайн пространството да изтече актуален кадър на Шумахер,

гостите бяха

предварително помолени да оставят телефоните си

и всички подобни устройства на входа на имението им на Женевското езеро, където се проведе събитието.

Според BILD семейството не е искало някой да направи неоторизирани снимки на личните стаи в имота. Церемонията е продължила около половин час. Някои от феновете на пилота от Формула 1 обаче го разчетоха като сваляне на стената на неприкосновеността на личния живот на Шумахер и надежда, че все някога ще могат отново да зърнат своя герой.

Това обаче едва ли е така, защото съвсем наскоро семейството отново беше влязло в остра съдебна битка с немското списание Die Aktuelle, което използва изкуствен интелект, за да създаде фалшиво интервю с легендата на Формула 1. Корина спечели делото, в резултат на което изданието беше осъдено да им плати 200 хил. евро, а главната му редакторка беше уволнена.

През годините немалко хора са се оплакали в публичното пространство, че не са им позволили да видят приятеля си. Бившият съотборник на Шумахер във “Ферари” Рубенс Барикело беше отхвърлен със съвета, че “това няма да помогне нито на него, нито на мен”. Бившият мениджър Вили Вебер беше разкрил, че се е опитвал десетки пъти да поиска разрешение да се види със стария си клиент година след инцидента, но му е било отказано от Корина. По-късно

той обвини семейството, че крие “цялата истина”,

а по-рано тази година призна, че е загубил надежда да го види отново.

Бившият собственик на отбора на “Джордан” Еди Джордан, който даде на Шумахер първия старт в спорта с единичен пилот на Гран при на Белгия през 1991 г., разкри, че е бил по подобен начин отстранен, но обясни, че разбира политиката на семейството за стриктна поверителност и по-близък вътрешен кръг.

През 2018 г. тръгнаха слухове, че Шумахер е тайно преместен в частно имение на испанския остров Майорка от съпругата си Корина, които се засилиха още повече през 2020 г. Тогава Елизабета Грегорачи - бившата съпруга на ексшефа на пилота в “Бенетон” Флавио Бриаторе, направи подобни изказвания.

“Майкъл не говори, той общува с очите си - каза Грегорачи в италианската версия на телевизионното риалити Big Brother. - Те се преместиха в Испания и жена му създаде болница в тази къща. Само трима души могат да го посетят и аз знам кои са.” Но твърденията ѝ бяха широко опровергани от семейството, мениджъра и други източници на Шумахер и е прието, че той живее в Швейцария.

От 2013 г. насам здравословното състояние на Шумахер се пази в строга тайна и

всеки шанс да се разкрие нещо пред света е спиран от властите

Причината е, че дни след инцидента са предприети няколко тайни опита за посещение на пилота в болницата, които са предотвратени в последния момент. При един от тях журналист, облечен като свещеник, иска да получи достъп до стаята му под предлог, че дава благословия. Само 6 месеца по-късно са откраднати медицинските му досиета и му е направена снимка, продавана за 1 млн. евро. Полицията веднага хвана ръководителя на компанията за въздушно спасяване с хеликоптери, която прехвърли Шумахер от френска болница в Швейцария.

Година по-късно семейството успя да спре и друг опит за изтичане на информация. Неназован “приятел”, получил достъп до дома на Шумахер, успял да направи снимка и да я изнесе нелегално. Твърди се, че изображението е било разпространено сред европейски медийни групи, но е иззето от властите преди възможна публикация.

Единственото, което се знае със сигурност, е, че

на година лечението му струва 7 млн. евро

В тази сума са включени медицински нужди, годишни разходи за здравеопазване, специализирано медицинско оборудване и професионална грижа. А общата сметка от 2013 г. досега е над 70 милиона евро за живота му. За него се грижи екип от 15 експерти, включително лекари, масажисти и асистенти.

За да може да плаща това скъпо лечение, съпругата му Корина направи значителни финансови корекции, като продаде някои вещи на пилота – часовниците му, частния му самолет и норвежка ваканционна къща.

Всъщност след първите операции, направени спешно през 2013 г. за отстраняване на кръвта от мозъка му и намаляване на отока, се споделя рядко точно какво е лечението на Михаел Шумахер. В началото на 2014 г. той е поставен в медикаментозна кома, за да се подпомогне възстановяването му. Половин година по-късно е изведен от нея, но остава във вегетативно състояние – пациентите са будни, но не са напълно в съзнание. Те могат да кашлят, да издават звуци. Понякога извършват спонтанни движения като дъвчене, скърцане със зъби, въртене на очите и безцелни движения на крайници от време на време. Някои познати звуци и миризми могат да предизвикат моторна възбуда, гримаса и ускоряване на дишането.

През следващите години рехабилитацията на пилота продължава и състоянието му се подобрява, тъй като медицински лица свидетелстват, че той е в съзнание. Това беше потвърдено през 2019 г., когато бе официално съобщено, че Шумахер е подложен на лечение със стволови клетки в опит да се съживи нервната му система в болницата “Жорж Помпиду” в Париж. Лекуван от известния кардиохирург проф. Филип Менаше, пилотът пристигна за процедурите в линейка, оградена от екип от охрана от 10 души. Смята се, че той може да е имал втори кръг от лечението година по-късно, но това не бе съобщено официално.

Тогава Le Parisien написа, че медицинският център се е превърнал в бункер. Журналистите обаче успяха да разговарят с една от медицинските сестри, отговарящи за лечението. “Да, той беше на моята смяна и

мога да ви уверя, че е в съзнание”,

разкри тя.

След много спекулации относно естеството на лечението и че това може да е експериментална терапия, кардиологът Менаше отрече това: “Аз не правя чудеса. С моя екип не правим никакви експерименти, отвратителен термин, който не отговаря на сериозна визия за медицината. Има голям напредък през последните 20 години, но истината е, че все още знаем много малко за стволовите клетки”, добави той в отговор на въпроси за Шумахер.

Междувременно италианският неврохирург д-р Никола Ачиари каза по това време, че легендарният пилот от Формула 1

страда от мускулна дегенерация и остеопороза

в резултат на това, че е бил прикован към леглото толкова много години. И отбеляза: “Целта е да регенерираме нервната система на Михаел”.

Френският журналист Жан-Мишел Декюги обясни пред The Times, че терапията със стволови клетки има противовъзпалително действие, което най-вероятно ще повлияе на мозъка на пилота.

След това лечение бившият директор на Шумахер във “Ферари” Жан Тод, който е един от тримата, можещи да го виждат, сподели, че е гледал състезания от F1 с легендарния пилот по телевизията. “Винаги съм внимателен с подобни изказвания, но е истина. Гледах състезанието заедно с Михаел Шумахер в дома му в Швейцария.”

Точно тогава стана ясно, че част от рехабилитацията на пилота е да му се прилагат познати изживявания, които да предизвикат някаква възбуда у него. Специално създаденият режим включва терапия с возене в “Мерцедес АМГ” -

умишлен опит да се стимулира мозъкът му с познати автомобилни звуци,

дълбоко вкоренени в обширната му състезателна кариера, обхващаща повече от две десетилетия, започвайки от дебюта му през 1991 г. в Белгия.

Други негови близки съобщиха по-късно, че той плаче, когато го слагат в инвалидната количка и наблюдава красивата панорама на планините и изгледа на езерото. Това обаче не е потвърдено официално от семейството.

Някои бивши приятели на Шумахер, които са отхвърлени от близкия кръг на доверие, твърдят, че той води съвсем различен живот от представяния от съпругата му Корина и е време да бъде свалена завесата.

Тези информации се смята за спекулация, а жена му със сигурност ще продължи яростно да защитава неприкосновеността на личния си живот. Въпреки че хората по целия свят се надяват някога да научат какво всъщност се случва днес с легендарния пилот.

Други от Възход и падение

Съпругата на Гунди: Обичайте това момче и не го забравяйте! Филмът ме върна във времето на любов и мечти (Видео)

С бурни овации от 10 000 зрители за съпругата на Георги Аспарухов Величка и за сина му Андрей започна бурята от емоции, представляваща официалната премиера на филма "Гунди - легенда за любовта"

Вижте кой мина по синия килим за среща с Гунди (видеорепортаж)

В сряда в София се състоя официалната премиера на филма "Гунди - легенда за любовта". Сценарист на филма е Емил Бонев, режисьор Димитър Димитров, оператор Борис Славков

Масово се кълнат, че не гледат "Биг Брадър", но всички го коментират

Точно като "Ергенът", уж никой не е гледал "Биг Брадър", но социалните мрежи врят и кипят от коментари, най-вече от тези, дето се кълнат, че никога няма да си пуснат да гледат "такава простотия"

“Разходка в Рая” - с абстрактна живопис Ралица Стоицева рисува изминалите години

Абстрактната живопис, наситена с емоция, чувственост и неподправена жизненост - така могат да бъдат описани картините на Ралица Стоицева, които художничката ще покаже в изложба във “Виваком Арт Хол

ФБР върна открадната картина на Моне на нейните собственици

ФБР върна открадната картина на Моне на нейните собственици, предаде Ройтерс. През 1940 г. нацистите конфискуват творба на Клод Моне и седем други произведения на изкуството от Адалберт и Хилда

>