Кметът на Перник: По-строги санкции за непълнолетните извършители на тежки престъпления

10.10.2024 07:59
Кметът на Перник Станислав Владимиров

- Какво се случва в Перник, г-н Владимиров - градът потъна в прах, после се наводни, реката е замърсена...?

- Перник наистина е изправен пред редица сериозни проблеми, свързани с околната среда. Праховото замърсяване е дългогодишен проблем, който засяга не само нашия, но и много други градове в страната, и настояваме пред институциите за по-строг контрол върху предприятията, които го причиняват.

Естествено е, че хората се вълнуват и от замърсяването на Струма, това е сред сериозните екологични проблеми на града. Полагаме усилия да обърнем вниманието на компетентните органи като РИОСВ към реалните замърсители, но често се сблъскваме с липса на адекватна реакция. След случая от началото на месеца, когато реката потече оранжева, проверката на екоинспекторите показа, че вместо да се съсредоточат върху същинските замърсители, те сякаш търсят начини да отклонят вниманието и да накажат общината за това, че е осветлила проблема. Това е вредно за всички.

- РИОСВ обяви в сряда, че ще санкционира общината за неизпълнение на предписанията във връзка със замърсяването на Струма. Отказали сте получаването на протокола, защо?

- Нашите представители на проверката са отказали подписването на протокола поради несъгласие с част от констатациите. Очакваме неговото официално получаване и тогава ще коментираме какво ще предприемем.

- Предписанията обаче бяха именно към общината, от РИОСВ казаха, че проблеми няма. Не за първи път Струма се замърсява, какви мерки вземате като цяло?

- Дори когато сигнализираме, РИОСВ често излизат с позиции, че няма проблеми, или изготвят предписания въпреки очевидните факти... В този случай нашата роля е да продължим да настояваме за отговорност и действия. И няма да спрем да показваме проблемите. Като кмет моята задача е да защитавам интересите на гражданите и да работя за чиста и здрава среда за всички в Перник. Трябва да продължим да изискваме справедливост и по-строг контрол върху замърсителите.

Това, което се случва в Перник, е част от един по-голям проблем, който изисква сериозна намеса на всички нива - от местната до националната власт, защото въпросът със замърсяването на Струма е комплексен и неведнъж е предизвиквал разногласия. Важно е да уточним, че общината има ограничени правомощия по отношение на контрола и санкционирането на замърсители - тези функции са в ръцете на РИОСВ и други държавни институции. Въпреки това нашата отговорност е да информираме, да съобщаваме, да подаваме сигнали и няма да се примирим с липса на реакция или неефективност. Открито търсим решения за проблемите, без значение дали става въпрос за замърсявания на реки, или въздуха. Едно от нещата, за които от общината настояваме, е връщането на РИОСВ в Перник, а друго и още по-важно е адекватната им работа на терен.

- Прави ми впечатление, че на всеки проблем вие реагирате в социалните мрежи. Това може да се възприеме като публичност, но в някаква степен и като опит за снемане на отговорност, не е ли така?

- Социалните мрежи са важен канал за директна комуникация с гражданите. Те ни дават възможност да реагираме бързо, да информираме жителите на Перник за актуалните проблеми и какви мерки се вземат за решаването им. Не смятам, че е опит за снемане на отговорност, а напротив - след като проверки се правят на следващия ден след подаването на сигнала за замърсената река, няма как да остана безучастен. Комуникацията през социалните мрежи не е заместител на реалните действия, а начин да информираме хората своевременно.

- Как работи местната власт в условията на тази непрекъсната политическа криза в последните 3 години и вече превърнали се във вечни служебни правителства?

- Политическата нестабилност в страната безспорно създава сериозни предизвикателства за местната власт. За общини като Перник е важно да има стабилни институции на национално ниво, защото множество проекти и финансирания зависят от държавни решения и политика. Ние се фокусираме върху ежедневните нужди на гражданите, работата ни е да осигурим стабилност на местно ниво.

Въпреки политическите турбуленции продължаваме да изпълняваме инфраструктурни проекти, да развиваме социални услуги и да търсим възможности за финансиране на ключови проекти. От особена важност е фактът, че успяхме да запазим добрите отношения с различни институции, дори и в условията на чести смени на служебни правителства.

- Как ще коментирате това, че прокурорският син беше пуснат от затвора - навремето вие имахте остра реакция срещу извършеното от него?

- Този случай шокира цялото ни общество, а не само Перник. Вярвам, че когато става въпрос за престъпления, правосъдието трябва да е безкомпромисно, особено когато има доказателства за сериозни нарушения. Острата ми реакция тогава беше продиктувана от убеждението, че никой не трябва да бъде над закона, независимо от обстоятелствата или от позициите, които заема неговото семейство. Решението за освобождаването му е въпрос на съдебни процедури, но то отново породи притеснения у перничани. Едно е сигурно обаче - толерантност към подобен тип престъпления не бива да има.

- Един друг жесток случай в Перник привлече вниманието и благодарение на вас - пуснахте в социалните мрежи снимка на младежа, който преби жена. Тя впоследствие почина, но той е извършил деянието като непълнолетен и ще бъде съден като такъв, независимо че вече е на 18 г. Трябва ли да има някакви промени в законодателството за подобни случаи и въобще какви мерки за превенция може да вземе държавата?

- Случаят беше изключително тежък и разтърси всички ни. Смятам, че такива инциденти трябва да са сериозен повод за държавата да преосмисли своите политики относно правата и наказанията за непълнолетни извършители на тежки престъпления.

Трябва да се обмислят промени в законодателството, които да позволят по-строги санкции за такива деяния, дори когато са извършени от непълнолетни.

Освен това е необходимо да се засили работата по превенция и социални програми за младежите, така че подобни трагедии да бъдат предотвратени още в зародиш. Държавата трябва да инвестира повече в образователни и социални програми, които да създадат среда, в която насилието е недопустимо.

- Защо Перник продължава да има черната слава на град на биячите?

- Стереотипът за Перник като “град на биячи” е нещо, което се наслагва от години, но вече не отразява истинското лице на нашия град. За съжаление, подобни случаи като тези, за които вече говорихме, се случват в цялата страна. Перник отдавна се променя и развива в много положителни посоки. Но негативните новини обикновено получават по-голямо медийно внимание, което подхранва тези остарели стереотипи.

Истината е, че в последните години в Перник се случват много хубави и значими неща, които често се отминават от новинарския поток. Един от най-големите успехи на града е ежегодният фестивал “Сурва”, който събира участници и туристи от цялата страна, а дори и от чужбина. Този фестивал не само представя уникалната българска традиция на маскарадните игри, но и помага за популяризирането на града като културен център. Хората идват тук, за да се насладят на събитията, да видят традициите и да се включат в празненствата.

През последната година обновихме редица училища и детски градини, като създадохме по-добри условия за нашите деца. Организирахме и множество културни и спортни събития, които целят да ангажират младите хора и да създадат положителни примери за подражание, създадохме Международен младежки център, който работи активно с младежите. Беше обновена и спортната база, като изградихме нови спортни площадки и подкрепяме местните спортни клубове.

Перник вече не е свързван единствено с инциденти и негативни стереотипи. Напротив, тук живеят хора с амбиции, които се грижат за своя град и активно участват в неговото развитие. Това е град с култура, традиции и бъдеще, и вярвам, че с времето ще преодолеем тези остарели представи.

- Вашето име неведнъж се завъртя покрай евентуален президентски проект. Очакванията са, че такъв може да стартира при нови избори напролет, когато на Радев ще му остават година и половина до края на мандата. Ще се включите ли, или пък ще се върнете в БСП сега, след като Нинова вече не е лидер?

- В момента съм съсредоточен изцяло върху работата си като кмет и имам още много задачи за довършване в общината. Що се отнася до бъдещи политически ангажименти - времето ще покаже. Но сега съм поел ангажимент към съгражданите си, който трябва да изпълня.

БСП винаги ще заема специално място в моето политическо развитие, но в момента се фокусирам върху Перник. Ще видим как ще се развият политическите събития в страната, но засега не мога да потвърдя ангажимент към конкретен политически проект.

- Кметовете очевидно са капитал за всяка формация - ето, участват и в други листи. Какъв поглед дава кметът на една национална кампания и политика?

- Ние сме тези, които ежедневно се срещаме с реалните проблеми и нужди на хората. Затова кметовете играят ключова роля не само на местно, но и на национално ниво. В нашата работа сме в постоянен контакт с гражданите, което ни дава поглед върху това как политиките и решенията, вземани на централно ниво, се отразяват по места.

Кметовете са свързани пряко с проблемите на инфраструктурата, социалната политика и икономическото развитие на общините. Това ни позволява да бъдем ефективни медиатори между хората и държавата.

CV

Други от Интервюта

Калин Сърменов: Не може театър да дава заплати по 25 000 лв. и никой да не се усъмни. Обидно е сега да се петнят всички артисти

Предлагам категоризация на културните институти според приноса им и финансирането да зависи от това Още акценти от интервюто: Всяко движение на директорите на културни институти

Петър Ганев: Финансовият министър не трябва да бъде сътрудник, който пише числа и пресмята какво ще се хареса на депутатите

Сега обсъждаме нещо като вътрешен документ, който не е добре финансов министър да споделя публично, особено служебен, и в предизборна кампания, казва старши изследователят в Института за пазарна

Кметът на Севлиево Иван Иванов: Над 1200 фирми развиват успешен бизнес в нашата община, сред тях има и няколко световни марки

Преоборудвахме общинската болница - единствената у нас, в която болните не доплащат Успяхме да ремонтираме ВиК мрежата и в момента продължаваме такива дейности - над 90% от работата е свършена

Синът на Гунди - Андрей Аспарухов: Опитвам се да спазвам неговите ценности, а “обувките са много големи за запълване”

Има толкова митове и легенди за баща ми, че да избягаш от тях и да възпроизведеш неговия реален образ, не е никак леко За баща ми семейството е било на първо място

Владимир Тодоров: 70% у нас не слагат колани отзад. А знаят ли, че при удар с 50 км/ч е като падане от петия етаж

Председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи казва още: Добра идея е пияните и дрогирани шофьори да помагат в болници Идея за Пътна полиция - да проверява за колани и детски

>