Ученичка във фейсбук: Дете припадна в час, учителката остана безучастна. Директорката: Инсинуация!

09.10.2024 21:30 Ярослава Прохазкова
22-о училище е сред най-желаните в София. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Елена Кърпачева

Деветокласничката пита как може животът на момичето да бъде оставен в ръцете на 14 - 15-годишни - само те реагирали веднага

Просто ѝ е паднало кръвното, класната я придружила до лекарския кабинет. А после дори пожелала да отиде на физическо, отговарят от столичната 22-а гимназия

Обвинение към учителка, че е останала напълно безучастна към припаднало момиче в часа ѝ, отправи в социалните мрежи деветокласничка от елитното столично 22-о училище. Постът във фейсбук на Неда Радилова предизвика реакции на близо 180 тийнейджъри и родители, но най-вече напрегна деца и преподаватели в СЕУ “Георги Раковски”, които опитваха да изяснят какво точно е станало. Ето какво разказа във вторник вечерта емоционално авторката на поста:

Зад високите балове, инстаграм профилите и множеството реклами се крият учители, които не се интересуват достатъчно от нашето благополучие, оставяйки ни сами да се справяме с проблемите, докато те се фокусират основно върху оценките и собственото си удобство.

...Днес имах първи час по география и той започна с обичайния петминутен тест. По време на теста момичето пред мен вдигаше ръка. След около две минути госпожата я вдигна. Съученичката ми помоли да отиде до медицинската сестра, защото не се чувства добре, в отговор получи: “Ох, айде отивай, щом е чак толкова спешно да прекъснеш теста”, с огромна ирония в тона ѝ.

После според разказа ѝ момичето опитало да стане, но се свлякло на земята. Класът реагирал веднага - подпрели главата ѝ, двама хукнали да викат сестрата, а други отишли за вода и нещо сладко. Госпожата си гледала в телефона, казва деветокласничката.

Ако обичате, правим тест, всички моментално на местата, включително и това припадналото момиче на земята.

Когато тези думи излязоха от устата ѝ,

нещо в мен се срина

Да видиш едно ДЕТЕ на земята в безсъзнание и да не окажеш никаква помощ, е нечовешко. Сестрата дойде, премери ѝ кръвното и с помощта на част от момчетата в класа стигна до медицинския кабинет. След това учителката ни каза “Какво да правя, все пак имаме и урок за учене”. Целият клас беше безмълвен от тази нейна постъпка. В края на часа последните ѝ думи бяха “Аз не знам дали видяхте, но много се тревожих”, завършва разказа си Неда. И се обръща към преподавателката: Има човек с нужда от спешна медицинска помощ, а Вие не реагирате, защо? Какво ще кажете на родителите? На какво ни учите нас? Какъв пример ни давате? Освен да ни учите, вие носите отговорност за нас. През тези 40 минути Вие за нас сте като родител. Греша ли? Днес ние научихме един житейски урок.

Децата са казали на класната, че учителката много се е изплашила, разказа обаче директорката Елена Кърпачева.

“На детето му няма абсолютно нищо, а това писание е пълна инсинуация срещу училището. Жалко, че се обръща внимание, но живеем в нечистоплътен век”, коментира тя пред “24 часа”. Директорката все още не е взела категорично решение дали да има някакво наказание на учителката. Случаят

ще бъде разгледан от комисията по етика на училището

Директорката потвърди, че на детето му е станало лошо по време на час. Класната ръководителка е била уведомена, била е с него в лекарския кабинет. Паднало му било кръвното, но се е оправило и е казало, че иска да отиде следващия час да играе физическо.

Класната го е придружила до физкултурния салон. Още вчера (б.а. - във вторник) на детето му нямаше нищо, допълни Елена Кърпачева. И припомни, че 22-о училище се слави с дисциплина и ред.

“Виждате какви неща излизат по медиите - за кого ли не. Така че, не мога да ги спра да пишат във фейсбук или да постват в тик-ток. Това няма как да се случи. Свободното им време си е тяхно.

Единствено мога да огранича злината, като репликирам - и това е самата истина, че детето е добре”,

каза още тя. Подчерта, че момичето е било под контрола на ръководството през цялото време. “Така го е почувствало. Така е решило, написало го е. Те са във възраст, в която са много емоционални. Някой пръста да си пореже и бликне кръв, те вече изпадат в паника. Затова сме тук - за да тушираме напрежението”, категорична е директорката.

Директорката Елена Кърпачева:

Колегите знаят - не прощавам нарушения, но това са инсинуации

- Какво ще кажете за случая, г-жо Кърпачева?

- Смятам, че това са злобни инсинуации. Поискала съм доклад от учителката по география за случилото се и доклад от класния ръководител.

- Ако има нарушение, ще има ли и наказание?

- Ще има, естествено. При мен винаги има наказания, не прощавам на никого нарушения. По разкази и по слухове обаче не наказвам, само по писмени следи и по доказателства. При 1600 ученици, ако не реагирам моментално, просто тук ще настане анархия. 22-о се слави с дисциплина и ред. И то благодарение на това, че колегите знаят, че прошка няма.

- Кой има интерес да ви злепостави?

- Когато едно училище или една организация излезе много напред и продължава да държи ниво, винаги е имало някой, който казва: Дайте сега да го окаляме, то не може да е толкова хубаво. А то е хубаво.

- Но все пак това е реакция на една ученичка.

- Има демокрация и всеки има право да изкаже своето мнение.

Други от Просветни

7 са убити и 11 са ранени след удар на Израел по Дамаск

Израелски удар порази жилищна сграда в предградие западно от столицата на Сирия Дамаск, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна новинарска агенция

Галин Цоков обсъди възможността учители от Аржентина да преподават испански у нас

Възможността учители от Аржентина да преподават испански език в български училища обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Аржентина в България Н. Пр

Галин Цоков в Пловдив: В над 100 училища продължават ремонтите, извиняваме се на ученици и родители

За всички 9-класници се осигуряват таблети за входно ниво, да видят могат ли да работят с електронни платформи 11 милиона лева осигурени за ремонта на Хуманитарната гимназия В над 100 училища в

Четири дни есенна ваканция ще имат учениците

Четиридневна есенна ваканция ще имат учениците в края на октомври и първите дни на ноември. Ваканцията ще е от 31 октомври до 3 ноември включително (четвъртък-неделя)

Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив утре (8 октомври) от 9 часа

>