Банда гримира сирийци, опитва да ги изкара през летище София в Италия

09.10.2024 18:32
Чужденците са хванати на 18 август, докато се правели на мигранти.

Услугата струва между 8000 и 10 000 евро

Българските граничари разбиха банда за нелегален трафик на мигранти, която гримира клиентите си, за да изглеждат като европейци, облича ги с хубави дрехи и ги прекарва през летището. Бежанците не лазят под оградата, не се губят в гората до границата, не ходят пеша. Услугата обаче е в пъти по-скъпа.

Преследванията на мигранти обикновено са с коли и завършват с арест на чужденец от Молдова, Сирия, Грузия или друга страна. Най-често това е шофьорът, а не организаторът на схемата. Наскоро от прокуратурата дори съобщиха за предаден на съд чужд гражданин, който ще плаща левовата равностойност на колата, с която е возил бежанци. Не е ясно чия е, купена ли е, или е наета.

Случаят от 18 август обаче е доста по-различен от обичайния сценарий, по който мигрантите се транспортират. В този горещ летен ден четирима души с италиански паспорти - баща, дъщеря и две момчета, се разхождат из терминал 1 на летище София. Искат да хванат самолета до Бергамо. С тях е още един италианец на 61 години, но доста по-младолик. Гранична проверка няма, защото маршрутът е по оста Шенген. Само трябва да се качат в самолета и след 2 часа вече ще са на летището в Бергамо.

Още преди да влязат в терминала, италианците правят впечатление на много любящо и задружно семейство. Момичето, на 16 години, е добре гримирано, изглежда като европейка. Двете момчета, на по 15 г., са с хубави, чисти дрехи. Заради жегата са по къси панталони. И те, и бащата носят куфари, изглеждат като туристи, които се връщат от почивка в България. Но опитен граничен полицай ги спира, за да провери личните им карти (за новите проверки, откакто от 31 март България е в Шенген по суша и въздух - виж вдясно). Те подават документи, според които са от Сицилия, но само 55-годишният мъж говори езика на Данте и е от острова, останалите се оказват сирийци.

Вместо да се похвалят, че са хванали групата, граничните полицаи от ГКПП “Аерогара София” започват упорито разследване, за да разкрият цялата схема. Оказва се, че сицилианецът е с богато досие за кражби, измами и други престъпления, но не и за трафик на мигранти. Проверката показала, че мъжът ходил в Турция, после дошъл у нас. Затова разследващите смятат, че организаторът на канала за трафик на бежанци е в Истанбул и дърпа конците на нелегалния бизнес от някое заведение. Преди да се озове в София, италианецът е бил в Бургас, където се срещнал с тунизиец, който по-късно ще се окаже също задържан. Понеже е от Сицилия, се предполага, че италианецът не е бил нито в Турция, нито в Бургас на почивка. 

След 3 дни и двамата мъже се оказват в София. Тунизиецът помага с престоя на италианеца. През това време четиримата мигранти са на квартира в София, вероятно организирана от Истанбул. Оказва се, че те са влезли у нас през зелена граница от Турция, част от тях са подали молба за закрила.

Тунизиецът, който бил с италианеца, разчитал за квартирата на двама сирийци, организатори у нас на опита за незаконно извеждане. Именно те помогнали на четиримата мигранти, които имитирали семейство, без реално да имат роднинска връзка помежду си. Въпросните сирийци - на 28 и 47 г., имат хуманитарен статут в България. Те са отговаряли и за поемането на групата от влизането ѝ в България до стигането в столицата. За разлика от други мигранти тази група е ползвала ВИП услуга. Вместо да минава към други страни от Западна Европа с прекачвания на коли и преминавания през зелена граница, пожелали да летят със самолет. А веднъж влезли в Италия, която е пълноправен член на Шенген, пътят до мечтаната от повечето мигранти Германия е лесен. Първата услуга струва около 5000 евро, но елитната по въздух е с цена от 8000 до 10 000. Тя е само за по-заможни бежанци, а в случая има и деца, за които пътуването с коли е по-тежко. 

Преди да стигнат до терминал 1, където по-късно ще се окажат заловени, тунизиецът и италианецът се срещнали пред квартирата, осигурена от сирийците. Там тунизиецът, който има карта на член на семейство от Белгия, връчил фалшивите италиански паспорти. Той осигурил и билетите до Бергамо. След това качил четиримата на две таксита. В едното бил и единият сириец, който трябвало да следи групата да стигне до терминал 1. 

След като граничните полицаи ги спират, четиримата продължили с опитите да ги заблудят. Не успели и така започнало разплитането на схемата. Полицаите стигат до тунизиеца, осигурил паспортите, както и до сирийците, предоставили квартирите.

Проверени са места за настаняване, както и коли, които са иззети. В ареста са тунизиецът, италианецът и двамата сирийци. Заради множеството данни, че това е канал, а не действала еднократно организация, разследването е препратено в Софийската градска прокуратура с мнение за преобразуването му. Целта е четиримата да бъдат подведени под наказателна отговорност като банда за трафик на мигранти. Така те биха получили по-голямо наказание.

Над 700 души пробвали да влязат у нас през ГКПП "Аерогара София" за 6 месеца, за да отидат в страни от Шенген

От 31 март, когато кацна първият шенгенски полет от Неапол, над 700 души са опитали да влязат у нас, за да ни ползват за транзитна страна, така че да стигнат до държави от Шенген, казват гранични полицаи от летище София. Те обясняват, че оттогава работят по нови рискови профили, които непрекъснато се надграждат. Идеята е да са в крак с актуалните номера на опитващите се да ги заблудят. 

От тези над 700 души, които са върнати, в голямата си част чужденците от трети страни не успяват да докажат условията и целта на пребиваването си у нас. Над 60% са отпаднали не заради липса на виза или разрешение за пребиваване, а именно защото не могат да обяснят защо идват в България. Най-често това са граждани на Турция, Сирия и Бангладеш. Именно затова се смята, че не са дошли да видят църквата “Света Петка” или “Квадрат 500”, а да ползват България като път за страни от Шенген.

А от сезонните работници, за които през август се разбра, че масово опитвали да избягат и дори зарязвали багажа си, има мнозина, заловени на летището в София, които са предадени на Дирекция “Миграция”, за да бъдат върнати по родните си страни.

Хит сред опитите за нелегално минаване през летището - лична карта на човек с прилика

Нов бизнес разцъфтява при опитите за нелегално преминаване на мигранти през ГКПП “Аерогара София”. Те опитват да ползват истински лични карти на хора, с които имат визуална прилика. 

Така били хванати няколко пакистанци, които искали да пътуват с легитимни документи на румънци. Личните карти не са откраднати, предоставени са от притежателите им, а след това трябва да си ги получат, когато чужденецът вече е в страна от Западна Европа. В такива случаи с мигрантите пътува друг румънец, който след това връща документа на законния му притежател. Доста по-редки са случаите, при които българи дават своите документи. Сумата е между 800 и 1000 лева. Всички, които са опитали да измамят властите по този начин, са предадени на прокуратурата.

Причината схемата да съществува е, че новите технологии за защита, заложени в документите за пътуване, ги правят по-трудни за фалшифициране. Затова и все по-често се ползва визуалната прилика. Това изправя Гранична полиция пред нови предизвикателства, на които те реагират по метода анализ на риска.

Сестра се прави на съпруга на брат си, за да изведе детето му

Родителските отвличания са друго предизвикателство, откакто сме в Шенген. Затова и децата са смятани за най-рисковата група, а за тяхното поведение от Гранична полиция следят най-много.

И докато понякога баба опитва да изведе внучето си, гранични полицаи си спомнят дори за казус, при който мъж и жена имитирали, че са съпрузи. Всъщност били брат и сестра, целта била да се изведе детето на мъжа. Граничарите казват, че в  седмицата има минимум 2-3 опита да се изведе детето без знанието на поне единия от двамата родители. Има и случаи, при които непълнолетни сами опитват да заминат зад граница, подведени от пълнолетни българи в чужбина. Анализите на граничарите сочат, че това са предотвратени опити за извеждане с цел сексуална и трудова експлоатация.

Други от От страната и света

ДАНС ще проверява големи плащания в брой (Обзор)

Радев поиска да се стига по-високо, а не само до дилърите В пъти повече СРС били ползвани този път Вицепрезидентът Йотова пита кой и за кои партии покрива бързи кредити и вересии на избиратели “В

Слагат месечни лимити на театрите след скандалите в Разград и Смолян (Обзор)

Възмутени артисти звънели на Главчев, а той назначил проверки Директорите на театри да имат бюджет, разделен на месечни лимити, които да не се надскачат

Камен Воденичаров, Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев бягат от урагана Милтън във Флорида

"Здравейте, аз съм Камен Воденичаров и се намирам на летището във Форт Лодърдейл - едно от двете летища, които работят, заедно с международното летище на Маями

Товарен автомобил падна в пролука на скали край Царево (Снимки)

Около 15.03 ч. днес в полицията в Царево е получено съобщение за инцидент, възникнал в местност между "попския плаж" и "арапя", при който товарен автомобил "ивеко", с бургаска регистрация

Главчев в Дубровник: Подкрепяме Украйна в каузата й за независимост

Подкрепяме Украйна в справедливата й кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право

>