РИОСВ ще санкционира община Перник заради замърсяването на река Струма

09.10.2024 17:05
СНИМКА: Министерство на околната среда и водите

Община Перник ще бъде санкционирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София за неизпълнение на дадени предписания. Това съобщиха от институцията на официалния си сайт.

Оттам припомнят, че техен екип е извършил последваща проверка вчера във връзка с подаден сигнал за замърсяване на река Струма. Във връзка с това са дадени и предписания за изпълнение на Община Перник. Те касаят преустановяването на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара "Разпределителна". Разпоредено е още да се направи обследване на трасето при новоизградената шахта от водния цикъл, да установят собствеността и да се почистят установените утайки. За предприетите действия Община Перник е трябвало да уведоми писмено РИОСВ. При проверка е установено, че предписанията не са изпълнени. 

При предходни проверки на 27 и 28 септември, и 4 октомври, са обходени множество участъци по поречието на река Струма, включително всички колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията, при които няма установени отлагания или следи от изтичане на води с посоченото в сигнала оцветяване. Отлагания с оранжево-кафяв цвят са установени по коритото на дере при моста на гара "Разпределителна", уточняват от РИОСВ. 

Оттам обясняват, че са установени и тръби, за които от ВиК и общината не са предоставили информация. При част от тях са констатирани оранжево-кафяви отлагания, а при други изтичане на битово-отпадъчни води. 

"По повод скорошните изявления на кмета на Перник относно замърсяването на местните реки, считаме за необходимо да подчертаем, че Община Перник, като пряк собственик и стопанин на канализационната и водопроводната мрежа в града, съгласно Закона за водите и Закона за устройство на територията, носи основната отговорност за предотвратяването на незаконни изпускания на отпадни води в реките. Твърденията, че общината не е наясно с такива изпускания, са недопустими. Като стопанин на инфраструктурата, общината има задължение да следи за нейното състояние и да предприема незабавни мерки при констатирани нарушения. Неизпълнението на задълженията от страна на Община Перник води до нерегламентирано заустване в река Струма и нейното замърсяване. Това е факт, който е видим за всички, независимо от опитите на кмета да прехвърли отговорността върху държавата", се казва в становището на екоинспекцията. 

От РИОСВ считат, че чрез съвместни усилия на общината и държавните институции могат да бъдат решени проблемите със замърсяването на водите в региона.  

След извършената последваща проверка представителите на Община Перник са отказали и получаването на протокола, който е съставен в присъствието на двете страни. Предвид установените нарушения и неизпълнение на предписанията екоинспекцията ще предприеме съответните административно-наказателни мерки, се казва още в официалното становище на институцията. 

Припомняме, че на 27 септември т.г. РИОСВ – София извърши проверка след подаден сигнал за замърсяване на река Струма край град Перник. По случая започна и разследване под ръководството на Районната прокуратура в Перник.

Други от От страната и света

Камен Воденичаров, Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев бягат от урагана Милтън във Флорида

"Здравейте, аз съм Камен Воденичаров и се намирам на летището във Форт Лодърдейл - едно от двете летища, които работят, заедно с международното летище на Маями

Товарен автомобил падна в пролука на скали край Царево (Снимки)

Около 15.03 ч. днес в полицията в Царево е получено съобщение за инцидент, възникнал в местност между "попския плаж" и "арапя", при който товарен автомобил "ивеко", с бургаска регистрация

Главчев в Дубровник: Подкрепяме Украйна в каузата й за независимост

Подкрепяме Украйна в справедливата й кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право

С автентични ретро автомобили пристигна екипът на филма за Гунди, мина по синия килим (Снимки)

Съпругата на Георги Аспарухов Лита, синът му Андрей с жена си Изабела, Наско Сираков и Илияна Раева, както и отборът на "Левски" с треньора Станислав Генчев бяха сред хилядите на гала премиерата на

Отрицателна е кръвната проба на шофьора, катастрофирал с автобус в Бургас

Кръвната проба на шофьора, катастрофирал с автобус на градския транспорт в Бургас, е отрицателна. Мъжът е освободен, а превозното средство - върнато на общинския превозвач

>