Сондажна камера от „Асарел" ще помага на българските полярници в Антарктида

09.10.2024 14:34 Диана Варникова
Сондажната камера

„Асарел-Медет" осигури сондажна камера за екипа от учени, които ще се включат в 33-тата Българска антарктическа експедиция. Това съобщиха от медно-добивния комбинат край Панагюрище.

Уредът е производство на фирма ALT- Люксембург и  беше предаден от колегите от отдел „Минно инженерство" на д-р Гергана Георгиева- главен асистент в катедра „Метеорология и геофизика" в Софийски университет „Св. Климент Охридски". На Ледения континент тя ще работи по научен проект, който изследва връзката между сеизмичността на Южно Шетландските острови и активността на ледниците в района на българската база на Антарктида.

Изучаването на климатичните промени заема важно място в програмата на 33-тата полярна експедиция. Сондажната камера от „Асарел" ще се използва при теренна работа за получаване на допълнителна ценна научна информация за хидроложкия режим на ледниците.

В предишни изследвания екипът по проекта е установил слаба връзка между скоростите на преместване на ледника и температурата, както и връзка между повишаването на броя на ледотресенията и нивото на морето (приливите и отливите).

Влиянието на сеизмичната активност в района, както и влиянието, което оказват сеизмичните вълни от силни далечни или локални земетресения все още не са изследвани.

„Асарел-Медет" е сред първите, които подкрепят нашите антарктици още от далечната 1995 година. През 2014 година компанията ни дари многофункционална машина „Маниту" на българската база на остров Ливингстън.

„Благодарение на тази машина, която ни подари проф. д-р Лъчезар Цоцорков, нашата база влезе в 21 век", признава проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антактически институт.

Телескопичният товарач е пригоден за работа при много ниски температури, със специална система за подгряване на двигателя и селекция масла, подходящи за работа при нестандартни условия. Съпътстващото оборудване на телехендлера е подбрано с цел да подпомогне възможно най-много дейности в ежедневието на експедицията: роторен снегорин; приспособление за повдигане на варели; кука за повдигане на товари, кофа и палетни вилици.

Други от От страната и света

Отрицателна е кръвната проба на шофьора, катастрофирал с автобус в Бургас

Кръвната проба на шофьора, катастрофирал с автобус на градския транспорт в Бургас, е отрицателна. Мъжът е освободен, а превозното средство - върнато на общинския превозвач

Българин във Флорида: Решихме да останем, къщата ни е достатъчно здрава

„В района, в който живеем – на около 35 мили североизточно от Флорида, времето от сутринта е дъждовно, но е спокойно. Хора от нашия район решиха още днес да се евакуират

В Болярово издигнаха 18-метров пилон с националния трибагреник

В Болярово днес бе издигнат 18-метров пилон с националния трибагреник, съобщиха от общинския пресцентър. Инициативата е част от събитията, с които се отбелязват 50 години от обявяването на Болярово

Георги Тахов: Утре изплащаме 200 млн. лв. по "украинската помощ"

В рамките на утрешния ден земеделските производители ще получат средствата в размер на 200 млн. лв. по "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното

Банда гримира сирийци, опитва да ги изкара през летище София в Италия

Услугата струва между 8000 и 10 000 евро Българските граничари разбиха банда за нелегален трафик на мигранти, която гримира клиентите си, за да изглеждат като европейци

>