12 знака, че сте обречени на успех

08.10.2024 20:30 Димитрана Александрова

Той зависи от устойчивостта ви при предизвикателства

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Имате отлично образование, натрупали сте опит, амбицирани сте да постигнете успех в професията и да напреднете в кариерата. Ще стане, ако сте устойчиви. Не само в кризи, но и във всекидневието, в което все изникват някакви предизвикателства.

Има поне 12 знака, които според специалистите могат да ви подскажат дали сте от издръжливите, или трябва още да работите върху личностните си качества, за да сте обречени на успех.

1. Знаете смисъла

Той ще ви донесе устойчивост, ще ви помогне да се изправите на крака, когато пред вас има препятствия, твърди професорът от бизнес училището на Харвард Ян Яхимович.

Смисълът може да е, че с работата си допринасяте полза и за другите. Може да работите най-вече за пари - заради благополучието на семейството или пътешествията, които обичате. И т.н.

Когато знаете какъв е смисълът, той ви дава сила. Животът не става непоносим заради обстоятелствата, а само от липсата на смисъл и цел. Когато човек вижда смисъл, може да преодолее всяко препятствие, казва австрийският психиатър Виктор Франкъл.

2. Осъзнавате границите си

Ключът към издръжливостта се крие в приемането на факта, че вашите възможности не са безкрайни. Важно е да осъзнаете своите силни и слаби страни. Това ще ви помогне да се адаптирате в сложни ситуации. Естествено, слабите си страни трябва да се опитвате да подобрявате.

3. Приемате, че не всичко може да се планира

От предвидливите сте, стараете се да имате план А и план Б. Но едновременно с това устойчивите знаят, че във всеки момент може да изникнат неочаквани обстоятелства. Те са готови да ги посрещнат и да ги издържат, като проявят гъвкавост. Не драматизират, не се заинатяват върху плана, а правят промени в крачка.

Реалният професионален живот не е низ от успехи и устойчивият човек разбира кръговрата му: понякога е сред победителите, друг път е сред губещите. Случва се и крах даже при максимални усилия и предвидливост. След провал устойчивият човек намира сили да се вдигне, да си направи необходимите изводи и да продължи напред, за да преследва своята цел.

4. Не бягате от отговорност

Устойчивите не хвърлят вината на обстоятелства и на други хора, не си търсят извинения. Те изграждат силно чувство за лична отговорност, което позволява да се изправят директно срещу проблемите, вместо да се отчайват.

5. Не се оплаквате

Всеки има нужда понякога да помрънка колко много работа има и с колко трудности се бори. Но постоянното и продължително вайкане не е изход. Устойчивите се отличават с позитивно отношение и поведение.

6. Не се самосъжалявате

Може да не се оплаквате, защото не е прилично, пък и не искате да изглеждате слаби пред никого. Но сте от издръжливите, ако и мислено не се сърдите на съдбата, не се отдавате на самосъжаление дори при провал и при големи трудности.

7. И търпите, и търсите критични мнения

Устойчивите хора чуват другите и съобразяват как да използват чутото, дори то да не им харесва. Понеже не се смятат за безгрешни, не страда егото им. Даже търсят негативна обратна връзка, без да се плашат, че ще пострада авторитетът им, защото им е по-ценно да накарат средата да работи за тях.

Все пак, за да сте устойчиви, трябва да не прекалявате с вниманието, което обръщате на чуждото мнение. Не го приемате за безпристрастно и адекватно, анализирайте от какво е продиктувано.

Особено когато се отнася до личността ви. Каквото и да е чуждото мнение за вас, важно е самоуважението ви да идва отвътре. Това е и признак, и стимул за устойчивост, наблягат експертите.

8. Не се страхувате да искате помощ

Умението да прецените кога няма да се справите сами и смелостта да потърсите помощ е неразделна част от устойчивостта.

9. Изграждате мрежа за поддръжка

Съзнанието, че не могат да преодоляват сами всякакви препятствия, кара устойчивите да създадат кръг от доверени хора, на които могат да разчитат.

10. Не се сравнявате

Да се съпоставяте с другите е безсмислено - вие не сте те. Може да е много вредно, защото ще объркате целите си и пътищата към тях.

Още по-разрушително е, ако при сравняването изпитвате завист. Тя не е присъща на устойчивите.

11. Имате чувство за хумор и самоирония

Да намирате забавното в абсурдни ситуации, да се смеете над препятствията, които ви се струпват едно подир друго, е ясен знак, че сте от издръжливите хора.

12. Грижите се за себе си

С каквито и трудности да трябва да се справят, устойчивите не изоставят грижите за своето физическо и психическо здраве.

------ От кого прихващате

Гледайте рядко да общувате с неустойчиви колеги, които ви заразят с негативизъм.

Контактът с издръжливи и оптимистично настроени личности доказано подобрява и вашата устойчивост. Тези хора ви предават своя модел на поведение и ви делегират успех, защото няма съмнение, че те ви помагат да достигнете пълния си потенциал, уверяват експертите по кариерно развитие.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Елегантно напускане винаги е по-далновидно от шумно затръшване на вратата

Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

Твърде умни за висок пост? Често се случва

Как да се държите и да имате успех с шеф мениджър и как с шеф лидер

По-луксозни от шефа и колегите - лош избор

5 техники за повишаване на продуктивността и успеха в работата

Как не се фукате, а информирате за потенциала си и постигате успех

Техники да понасяте колега комплексар

Ако постигнете невъзможното, шефът ще го добави към задълженията ви

Точно колко безделие в работно време помага на успеха

Топ 10 на неприятните колеги

Трикове умно да искате увеличение на заплатата

Други от От страната и света

Майката на Евгения: След убийството ѝ Орлин е планирал бягство в чужбина с детето (Обзор)

В неделя се навършват три години от смъртта на младата майка, която остави сираче 6-годишно момченце Орлин Владимиров, подсъдим за убийството на съпругата си Евгения

И Хасан Азис, който бе 4 мандата кмет на Кърджали, с обвинение, пуснат е срещу подписка (Обзор)

Преди 2 г. общината обявила обществена поръчка за 68 хил. лв. при праг от 60 хил., обясни политикът, бил разпитан в КПКОНПИ Няма право да пътува Бившият кмет на община Кърджали Хасан Азис е с

Бившият главен архитект на София Здравко Здравков стана шеф на строителния контрол (Обзор)

8 години бе в Столичната община, с наследничката му там Богдана Панайотова разменят постове - преди да отиде при кмета Терзиев, и тя е била начело на РДНСК Бившият главен архитект на София Здравко

5 месеца след затварянето на опасния мост над “Бояна” още не е ясно кога ще бъде готов

Столичната община го укрепва със скеле и готви проект за нова организация на движението, АПИ обаче предлага свой 5 месеца след затварянето на опасния мост над “Бояна” в София още не е ясно кога ще се

Министър Милошев: Имаме много още какво да направим за културния туризъм

"Имаме много още какво да направим за културния туризъм. Искрено вярвам, че той е една огромна възможност за нашата страна. Затова, че е целогодишен, че не е само бизнес, а е свързан с исторически

>