Заради театрите в Смолян и Разград Найден Тодоров иска промени във финансирането на културните институти

08.10.2024 19:42
Министърът на културата Найден Тодоров

Промени в начина на финансиране на културните институти предлага служебният министър на културата Найден Тодоров. Това съобщи той в Русе, като уточни, че една от причините са повдигнатите обвинения на директорите на театрите в Смолян и Разград за длъжностно присвояване.

„Делегираният бюджет няма да бъде променян като делегиран, но да се промени периодът на преизчисление на една година, така че директорите и министерството да знаят в рамките на една година какъв е пълния бюджет, с който разполага институтът. Той да се раздели на месечни лимити и в рамките на месечния лимит директорът на оперира и да не може да го надскача. По този начин този тип измами ще бъдат спрени из основи“, заяви Тодоров, като уточни, че за да бъде осъществена тази промяна е необходимо одобрението на Народното събрание.

Найден Тодоров коментира, че ще започнат проверки във всички театри, но целта им е да докажат, че не всички хора от гилдията търсят как да престъпят закона и да печелят на гърба на останалите.

„Убеден съм, че резултатите от проверките ще са позитивни за хората на изкуството“, каза още министър Тодоров.

Той добави, че Главният инспекторат на Министерски съвет ще се заеме с обстойна проверка и на самото културно министерство.

„Аз съм убеден, че ако е имало проблеми в министерството, те не са били умишлени. По-скоро може да става дума за недоглеждане, каквото не трябва да се случва, защото тези суми за Разград и Смолян не са пускани като големи суми наведнъж“, каза още Найден Тодоров, цитиран от БТА.

Министърът на културата добави още, че може би от друга страна трябва да се помисли и за промяна в самата методика на финансиране на сценичните изкуства, като той е подготвил общо пет варианта, един от които е гореспоменатият.

„Стигна се до една промяна на философията на функциониране на културните институти. Оказа се, че вместо да променят вкуса на обществото, културните институти се водят по този вкус, за да печелят пари от билети. Ето това според мен не е правилно. Онова, което трябва да се случи е финансирането да се базира на активността на институтите, но и на качеството“, каза още служебният министър на културата.

В отговор на журналистически въпрос Найден Тодоров заяви, че министерството ще подкрепи ремонт на Операта в Русе. Той добави, че за целта вече има отпуснати около 650 хиляди лева.

Необходимите средства за оборудването на сцената и за вътрешни строително-монтажни дейности са около 6 млн. лева.  

По-късно днес министър Тодоров присъства и на спектакъла на Русенския театър „Странна случка с куче през нощта“ - на режисьора и директор на културния институт Боян Иванов, който е част от програмата на фестивала "Есенни театрални срещи".

Други от От страната и света

Майката на Евгения: След убийството ѝ Орлин е планирал бягство в чужбина с детето (Обзор)

В неделя се навършват три години от смъртта на младата майка, която остави сираче 6-годишно момченце Орлин Владимиров, подсъдим за убийството на съпругата си Евгения

И Хасан Азис, който бе 4 мандата кмет на Кърджали, с обвинение, пуснат е срещу подписка (Обзор)

Преди 2 г. общината обявила обществена поръчка за 68 хил. лв. при праг от 60 хил., обясни политикът, бил разпитан в КПКОНПИ Няма право да пътува Бившият кмет на община Кърджали Хасан Азис е с

Бившият главен архитект на София Здравко Здравков стана шеф на строителния контрол (Обзор)

8 години бе в Столичната община, с наследничката му там Богдана Панайотова разменят постове - преди да отиде при кмета Терзиев, и тя е била начело на РДНСК Бившият главен архитект на София Здравко

5 месеца след затварянето на опасния мост над “Бояна” още не е ясно кога ще бъде готов

Столичната община го укрепва със скеле и готви проект за нова организация на движението, АПИ обаче предлага свой 5 месеца след затварянето на опасния мост над “Бояна” в София още не е ясно кога ще се

12 знака, че сте обречени на успех

Той зависи от устойчивостта ви при предизвикателства "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място

>