ЕК отчита постепенно връщане към стабилност на селскостопанските пазари в ЕС

08.10.2024 16:48
Европейския съюз Снимка: Pixabay

След тежки сътресения и висока нестабилност през предходните години селскостопанските пазари в Европейския съюз (ЕС) показват положителни признаци на стабилизиране, тъй като разходите за суровини постоянно намаляват през последните месеци, а инфлацията при храните се връща към умерени темпове. Общата макроикономическа и ценова среда на храните показва възможни подобрения в търсенето на селскостопански хранителни продукти в повечето сектори. Въпреки това перспективите остават обект на висока степен на несигурност, свързана с метеорологичните събития, геополитическите конфликти и болестите по животните и растенията. Това са част от констатациите на публикуваното днес от Европейската комисия (ЕК) есенно издание за 2024 г. на краткосрочния прогнозен доклад за селскостопанските пазари в ЕС.

Според доклада селскостопанските пазари показват признаци на стабилизация. Инфлацията при храните намалява, а цените остават относително стабилни през последните месеци за повечето продукти, въпреки че те са средно с 32 на сто по-високи в сравнение с 2020 г. Увеличаването на търсенето на селскостопански хранителни продукти може да бъде подкрепено от очаквания растеж на БВП на ЕС и стабилната умерена инфлация. След пролетното издание на краткосрочната перспектива неблагоприятните метеорологични условия се оказаха по-чести и увреждащи, засягайки производството и качеството на основните полски култури.

Пазарът на торове в ЕС също постепенно се стабилизира, като търговските потоци се връщат към нормалното, а вътрешното производство показва признаци на възстановяване. Ценовата достъпност обаче остава проблем за земеделските стопани, най-вече поради намаляващите цени на полските култури. По-ниските добиви в различни региони на Европа през 2024 г. биха могли да доведат до проблеми с паричните потоци за фермерите, отглеждащи полски култури, което потенциално да засегне покупките на торове през пролетта на 2025 г.

От началото на годината Еврокомисията, в тясно сътрудничество с държавите членки, предприе широк набор от мерки, за да допринесе за опростяването на Общата селскостопанска политика (ОСП) за земеделските производители. Тази дългогодишна политика на ЕС представлява важна мрежа за икономическа сигурност за фермерите и направлява прехода към устойчиво и издръжливо селско стопанство. Стабилността в нестабилна среда продължава да бъде от ключово значение за успешното провеждане на работата на земеделските стопани, предаде БТА.

Полски култури

Производството на зърнени култури в ЕС за сезон 2024/25 се оценява на 260,9 милиона тона или с около 7 на сто под петгодишната средна стойност, което представлява най-ниското производство през последното десетилетие. Това се дължи на неблагоприятните метеорологични условия, засягащи добивите, и отчасти на намаляването на обработваемата площ, дължащо се, наред с другото, на прекомерен дъжд, който нарушава засаждането. Най-засегнати са меката пшеница и царевицата, докато производството на овес, ечемик и твърда пшеница се увеличава.

Производството на маслодайни семена в ЕС през 2024/25 г. се очаква да достигне 29,7 милиона тона (-8 на сто на годишна база) поради намаляване на площите с рапица и неблагоприятните метеорологични условия, засягащи слънчогледа. Това е значителна ревизия от пролетния краткосрочен прогнозен доклад. Производството на соево зърно, напротив, се очаква да се нарасне с 8 на сто на годишна база (13 на сто над петгодишната средна стойност), което отразява увеличението на култивираната площ със соя (+ 11 на сто на годишна база).

Потреблението на растителни масла в ЕС продължава да следва низходяща тенденция (14 на сто под петгодишната средна стойност), което се дължи на намалената употреба на палмово масло. Това води до намаляване на вноса, докато износът остава стабилен.

Производството на захар в ЕС през 2024/25 г. ще се увеличи с до 1 милион тона в сравнение с миналата година. Това се дължи на нарастването на площта, което на свой ред е заради рекордно високите цени на захарта, които потенциално подтикват земеделските стопани да се откажат от други полски култури. Очаква се потреблението на захар да остане стабилно, което ще доведе до намаляване на вноса.

Специализирани култури

През 2024/25 г. производството на зехтин се очаква да се върне до средни нива от 2 милиона тона след две години с ниско производство и рекордни цени. С увеличаването на наличността цените следва постепенно да падат и потреблението да се увеличава, като по този начин се благоприятства износът. Секторът обаче все още е изправен пред несигурността колко бързо ще се адаптират цените към увеличената наличност и как потребителите ще реагират, след като са променили потребителските си навици поради високите цени.

Очаква се производството на вино в ЕС леко да намалее на годишна база и да остане със 7 на сто под петгодишните средни нива, докато потреблението продължава низходящата си тенденция. Износът на вино също намалява. Отчитайки тези трудности, през юли 2024 г. Комисията създаде група на високо ниво по въпросите на лозаро-винарския сектор, за да отговори на предизвикателствата, пред които е изправен секторът, и да проучи възможните решения.

Докладът също така разглежда по-отблизо ябълки, портокали, праскови и нектарини и домати, които също са били засегнати от различни метеорологични събития. Тъй като инфлацията в храните се стабилизира, консумацията на пресни плодове и зеленчуци може да се възстанови в бъдеще.

Мляко и млечни продукти

Прогнозите са, че предлагането на мляко в ЕС ще нарасне слабо през 2025 г. При нормални метеорологични условия се очаква непрекъснатото намаляване на млечните стада (-0,7 на сто) да бъде компенсирано чрез увеличаване на добива на мляко (+1 на сто).

Производството на сирене в ЕС е възможно да се увеличи допълнително през 2025 г., а износът от Съюза може да се възползва от конкурентни цени.

Въпреки това възстановяването на потребителското търсене на млечни продукти като цяло остава предпазливо и смесено при различните млечни стоки. В действителност цената на маслото се е увеличила значително през 2024 г., движена от ограниченото предлагане и стабилното търсене.

Месни продукти

Продължаващата структурна корекция води до спад в производството на говеждо месо в ЕС с очакван 1 процент през 2025 г. Потреблението на говеждо месо в ЕС на глава от населението е намаляло с 1,7 на сто през 2024 г. до 9,6 кг.

Като цяло се очаква производството на свинско месо в ЕС да намалее леко с 0,5 на сто през 2024 г. и с 0,2 на сто през 2025 г. Огнищата на африканска чума по свинете продължават да представляват риск за производството. Прогнозите са през 2025 г. потреблението на глава от населението в ЕС да се стабилизира на 30,9 кг, докато по-малко конкурентните цени на свинското месо в ЕС превръщат износа за световния пазар в истинско предизвикателство.

От друга страна, секторът на птицевъдството в ЕС е свидетел на доста добри пазарни перспективи през 2024 г., с 4 на сто ръст на производството и 3 на сто увеличение на износа. Очаква се тази възходяща тенденция да продължи и през 2025 г., а потреблението на домашни птици в ЕС на глава от населението да достигне 25,2 кг.

Актуализираните счетоводни баланси за пазарната 2023/24 г. са включени в последния краткосрочен прогнозен доклад и са достъпни и в портала за данни за хранително-вкусовата промишленост.

Други от От страната и света

5 месеца след затварянето на опасния мост над “Бояна” още не е ясно кога ще бъде готов

Столичната община го укрепва със скеле и готви проект за нова организация на движението, АПИ обаче предлага свой 5 месеца след затварянето на опасния мост над “Бояна” в София още не е ясно кога ще се

12 знака, че сте обречени на успех

Той зависи от устойчивостта ви при предизвикателства "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място

Министър Милошев: Имаме много още какво да направим за културния туризъм

"Имаме много още какво да направим за културния туризъм. Искрено вярвам, че той е една огромна възможност за нашата страна. Затова, че е целогодишен, че не е само бизнес, а е свързан с исторически

Европейските борси затвориха със спад

Европейските борси затвориха със спад днешната търговия след неувереното начало на седмицата и реакцията на инвеститорите на забавянето на мерките за стимулиране на китайската икономика

Заради театрите в Смолян и Разград Найден Тодоров иска промени във финансирането на културните институти

Промени в начина на финансиране на културните институти предлага служебният министър на културата Найден Тодоров. Това съобщи той в Русе, като уточни, че една от причините са повдигнатите обвинения

>