Морското училище във Варна има нов началник

08.10.2024 15:34 Надежда Алексиева

Флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов е новият началник на висшето училище „Никола Й. Вапцаров" във Варна. Той прие ръководството на университета от дългогодишния му началник флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Церемонията, на която присъства и кметът на града Благомир Коцев, започна с предаване на бойното знаме на ВВМУ.

Обещавам да го пазя чисто и неопетнено, каза пред строя новият началник на училището.

Той прие от предшественика си сабята - символ на властта със завета да я използва мъдро и с обещанието никога да не я вади без повод и да я прибира с чест. Бригаден адмирал Калинов прие и личния флаг на началника. По време на церемонията по сдаване и приемане на длъжността той пое ангажимента да спазва принципите на приемствеността и да продължи да съчетава модерните подходи в обучението на студенти и курсанти със здравите традиции, които Морското училище има.

Новият началник на училището има богата биография. Той полага клетва като курсант на същия плац през 1986 г. и през 1991 г. получава магистърска степен по управление на тактическите формирования във ВМС. Бил е командир на щурманска бойна част и на минно-торпедна бойна част на подводница, а в последствие и командир на подводница. Преди да заеме високата длъжност, Калинов беше заместник-началник по учебната и научната част на ВВМУ.

Церемонията продължи с ритуал по изпращането на флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в запаса.
Той е началник на училището повече от 13 години, а общо 30 години от професионалния му стаж са били посветени на военното образование и ВВМУ.

Участва в 31-вата и 32-рата Българска антарктическа експедиция, като под негово ръководство в началото на 2023 г. за първи път в българската военноморска история първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий" преминава през Пролива на Дрейк, плава в Южния океан и достига до остров Ливингстън. Заедно ще продължим да работим за развитието на ВВМУ като водеща образователна институция в национален, европейски и световен мащаб, заяви Медникаров.

Други от От страната и света

Задържаха седмина по време на спецакция срещу купуването на гласове в Сливница (Снимки)

Седем души са задържани за 24 часа в хода на специализирана акция на територията на Районно управление (РУ) – Сливница, която продължи през целия ден. Това съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР

Мъж блъсна полицай и го вози над километър на предния капак в Плевен

Задържаха и повдигнаха обвинения на 33-годишен мъж, блъснал полицай с колата си в Плевен в опит да избегне пътна проверка. Униформеният се озовал на предния капак на автомобила

Започва замяна на системите ни за противовъздушна отбрана

Допълнително споразумение към договора на Министерство на отбраната на Федерална република Германия с компанията производител на IRIS-T SLM системи „Диел Дифенс"

Издирват възрастен мъж от София

Столичното Четвърто РУ издирва 83-годишен мъж. Ангел Иванов Тричков е напуснал дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност По молба на близките столичното Четвърто РУ издирва Ангел Иванов

Румен Радев: България и Япония споделят общ стремеж към високотехнологично развитие

България и Япония са наследници на богати исторически и културни традиции, а днес споделят общ стремеж към високотехнологично развитие. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на

>