Илияна Йотова: „Провадия-Солницата“ трябва да бъде предложена за част от културното наследство на Европа

08.10.2024 15:21
Илияна Йотова

„Провадия – Солницата“ трябва непременно да бъде предложена да стане чест от културното наследство на ЮНЕСКО, каза днес вицепрезидентът Илияна Йотова, която посети праисторическия солодобивен и градски център. Тя подчерта, че е съвсем различно, когато някой чете или слуша за обекта, но на място се занемява пред мащабността на това, което се е правело преди около 7 хилядолетия.

Това е световен обект, подчерта вицепрезидентът. По думите й добре е за страната ни, че догодина ще се проведе 47-а сесия на ЮНЕСКО, но би било редно държавата ни още отсега да започне подготовката на документите и да се запознае с всички условия, които поставя организацията. „Винаги казваме, че историята и културата са душата на един народ и аз съм изключително доволна, че частица от моята душа е част от тази цивилизация“, допълни Йотова.

Вицепрезидентът коментира, че преди да търсим пари от различни институции, трябва да сложим ред в собственото си управление на българската култура. По думите й тя никога не е предполагала, че точно тази сфера може да стане нарицателно за корупция, че в културата и сценичното изкуство могат да се правят такива схеми. Това говори достатъчно за нас като общество и до къде сме се докарали, подчерта вицепрезидентът. Тя допълни, че е редно в министерството на културата да има стабилно и дълго управление, защото честата смяна на екипите в него води до тези неприятни прецеденти. Хубаво е и да се знае кое в крайна сметка прави лицето на България – не само в чужбина, а и пред нас, българите, допълни Йотова и изрази позиция, че безспорно археологията е в челната тройка на тези фактори. Позицията на вицепрезидента беше, че настоящият министър на културата се справя добре, амбициозен е и действително е човек, който мисли за културата като културен човек, а не като администратор. Не е ясно какво ще бъде следващото правителство, но ако има приемственост, ще е много добре, подчерта Йотова. И допълни, че ако сами не се погрижим за българската култура, каквито и международни организации да дойдат, както и да ни помагат, те първо трябва да видят заинтересоваността на нашата държава.

Ръководителят на разкопките в Солницата академик Васил Николов допълни, че настоящият сезон вече приключва и утре някои от структурите ще бъдат покрити. Той изрази задоволство, че през това лято археолозите са открили много нови находки, успели са да реставрират и консервират радиални структури от крепостната стена. През тази година се работи активно и в производствения център, близо до селището, припомни Николов. По думите му там са открити нови структури, различни от познатите до момента. Става дума за много дълги структури, където са нареждани керамични съдове, в които се е изварявал разсолът, обясни Николов.

Вицепрезидентът Йотова посочи още, че Солницата е място, където се вижда наследство от четири цивилизации и е важно обектът да се знае и да се познава. Най-големият дефицит на България е, че не умеем да правим своята реклама – нито вътре в страната, нито в чужбина, посочи Йотова. Тя изрази надежда, че археолозите ще разкажат в книга не само за всичките открития, направени през 20-е години откакто работят на обекта. По думите й има нужда да се знае, че зад каменните стени, пещите и кладенците за добив на сол, е имало човешки съдби. Камъкът може да реституира разказа за тези хора, посочи Йотова и допълни, че е убедена, че керамиката също е „говорещ“ елемент в това отношение. Според нея по този начин съвременните българи ще научат повече за древните, които са създали най-стария монетен двор в Европа, защото солта векове наред е била по-ценна от златото, пише БТА.

Други от От страната и света

Вижте какво решава служебното правителство утре

Министерският съвет ще проведе заседание в сряда, 9 октомври, от 11 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на

Задържаха седмина по време на спецакция срещу купуването на гласове в Сливница (Снимки)

Седем души са задържани за 24 часа в хода на специализирана акция на територията на Районно управление (РУ) – Сливница, която продължи през целия ден. Това съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР

Мъж блъсна полицай и го вози над километър на предния капак в Плевен

Задържаха и повдигнаха обвинения на 33-годишен мъж, блъснал полицай с колата си в Плевен в опит да избегне пътна проверка. Униформеният се озовал на предния капак на автомобила

Започва замяна на системите ни за противовъздушна отбрана

Допълнително споразумение към договора на Министерство на отбраната на Федерална република Германия с компанията производител на IRIS-T SLM системи „Диел Дифенс"

Издирват възрастен мъж от София

Столичното Четвърто РУ издирва 83-годишен мъж. Ангел Иванов Тричков е напуснал дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност По молба на близките столичното Четвърто РУ издирва Ангел Иванов

>