Наплив за работа на непълнолетни отчитат от Инспекцията по труда

08.10.2024 15:14
Главна инспекция по труда

Ръст на наетите непълнолетни продължава през 2024 г. показват данните на ИА „Главна инспекция по труда".

Издадени са 15 100 разрешения, което е с близо 1900 повече спрямо 2023 г., когато те са били 13 210, посочват на сайта си от агенцията.

 Най-много са дадените разрешения в Бургас, Варна, София, Пловдив, София област, Добрич, Благоевград, Русе. Непълнолетните се наемат най-вече в хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Инспекцията по труда напомня, че наемането на непълнолетни работници и служители без разрешение се счита за престъпление съгласно българското законодателство. При установяване на такива случаи се уведомява прокуратурата, коментират от инспекцията.

Кодексът на труда предвижда специална закрила за наетите непълнолетни. Те работят при облекчен режим, като работното време им време е 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица, уточняват от Трудовата инспекция. И допълват, че въпреки намаленото работно време, непълнолетните трябва да получават не по-малко от минималната работна заплата за страната.

В България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Наемането на работници и служители под тази възраст е забранено, като изключения се правят основно за даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави, казват от инспекцията.

Преди постъпване на работа работодателят трябва да предостави на всеки нает от него работник или служител, независимо дали е пълнолетен или непълнолетен, екземпляр от сключения писмен трудов договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, както и длъжностна характеристика.

Други от От страната и света

Задържаха седмина по време на спецакция срещу купуването на гласове в Сливница (Снимки)

Седем души са задържани за 24 часа в хода на специализирана акция на територията на Районно управление (РУ) – Сливница, която продължи през целия ден. Това съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР

Мъж блъсна полицай и го вози над километър на предния капак в Плевен

Задържаха и повдигнаха обвинения на 33-годишен мъж, блъснал полицай с колата си в Плевен в опит да избегне пътна проверка. Униформеният се озовал на предния капак на автомобила

Започва замяна на системите ни за противовъздушна отбрана

Допълнително споразумение към договора на Министерство на отбраната на Федерална република Германия с компанията производител на IRIS-T SLM системи „Диел Дифенс"

Издирват възрастен мъж от София

Столичното Четвърто РУ издирва 83-годишен мъж. Ангел Иванов Тричков е напуснал дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност По молба на близките столичното Четвърто РУ издирва Ангел Иванов

Румен Радев: България и Япония споделят общ стремеж към високотехнологично развитие

България и Япония са наследници на богати исторически и културни традиции, а днес споделят общ стремеж към високотехнологично развитие. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на

>