Галин Цоков в Пловдив: В над 100 училища продължават ремонтите, извиняваме се на ученици и родители

08.10.2024 10:30 24 часа Пловдив онлайн
Просветният министър Галин Цоков посети Хуманитарната гимназия в Пловдив, посрещнат от директора Емил Начев, от заместник-кмета Владимир Темелков и от кмета на район "Централен" Георги Стаменов.

В над 100 училища в страната ремонтите продължават, а в София и Варна не са започнали обновяване на учебни сгради по плана за устойчивост. Извиняваме се пред родители и ученици за неудобството, заяви в Пловдив просветният министър проф. Галин Цоков.

Той посети най-старото учебно заведение - Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий", чиято фасада и покрив бяха обновени, но тепърва предстои и вътрешен ремонт. В сградата се помещава и ОУ "Княз Александър Първи".

"26 училища са преместени в други сгради, има такива и в Пловдив. Забавянето се дължи на факта, че се обновяват по различни програми и някои се застъпват. Факт е, че в почти всички населени места у нас има действащи ремонти, а други са пред завършване. Няма обаче напрежение", каза министърът.

Той обясни, че за 9-класниците се осигуряват таблети и електронни устройства. "По тази причина изпитът е два дни, това не е външно оценяване, а ново входно равнище. Целта е да видим как децата се справят с електронните платформи и доколко могат те да се ползват за други изпити. Втората причина е 9-класниците да могат да решават тестове с такива устройства, тъй като през април догодина им предстои да се включат в международното изследване PISA, чийто фокус са природните науки със задачи за зелената енергия и климатичните промени", посочи Цоков.

Министърът похвали община Пловдив, че усилено обновява образователната инфраструктура. "Подкрепяме всички общини, които са извели на преден план образованието. Днес сме в Хуманитарната гимназия, в която са учили видни българи, интелектуалци. В тези месеци упорито работихме с община Пловдив за осигуряване на средства от финансовото министерство. В Пловдив ще бъдат изградени нови училища, градини и ясли", каза Галин Цоков.

Заместник-кметът по образованието Владимир Темелков съобщи, че с решение на правителството от миналата седмица са отпуснати 5,5 млн. лева за Хуманитарната гимназия и още толкова за 2025 г. за същото училище. Тогава трябва да бъде извършен и вътрешен ремонт.

"Тези средства ще помогнат да се закупят материали за реставрация, тъй като училището е паметник на културата. Вътрешното обновяване ще започне в ранна пролет и ще е готово до 15 септември. Вчера пуснахме обществена поръчка за новата сграда на ОУ "Княз Александър Първи", ще обявим такива и за Математическата гимназия и за СУ "Патриарх Евтимий". До края на мандата  образователната инфраструктура в Пловдив ще бъде обновена на 95%", увери Темелков.

 

Други от Просветни

7 са убити и 11 са ранени след удар на Израел по Дамаск

Израелски удар порази жилищна сграда в предградие западно от столицата на Сирия Дамаск, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна новинарска агенция

Галин Цоков обсъди възможността учители от Аржентина да преподават испански у нас

Възможността учители от Аржентина да преподават испански език в български училища обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Аржентина в България Н. Пр

Четири дни есенна ваканция ще имат учениците

Четиридневна есенна ваканция ще имат учениците в края на октомври и първите дни на ноември. Ваканцията ще е от 31 октомври до 3 ноември включително (четвъртък-неделя)

Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив утре (8 октомври) от 9 часа

80% от българските студенти избират Италия, Белгия и Испания, скъпите квартири ги отказват от Нидерландия

1/3 повече спрямо миналата година искат да учат в чужбина, избират все по̀ на юг Масово се търси атрактивно място с високо равнище на образованието в университета и ниски разходи за

>