Що е то функционален психопат и как да се справяте, като ви е колега

09.10.2024 05:30 Димитрана Александрова

Той не се интересува от другите. Коварно се прикрива, може и шеф да ви стане

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Изобщо не ме интересува, оправяйте се", заявява колежката Веселинова и си тръгва в минутата, в която настава 17 часа. Останалите в екипа зяпвате - възникнал е проблем, който трябва светкавично да отстраните. Заради това, че Веселинова ви заразява, всички ще вършите по-трудно и по-дълго работата.

Тя ви е колежка отскоро и изглеждаше приятна. В първата криза обаче се показва като гадна егоистка.

Добре ще е и шефът, и вие да запомните тази постъпка. Тя разкрива Веселинова като "функционален психопат" и "тъмна личност", на която не може да се разчита и от която се очакват още неприятни постъпки.

Като чуете "психопат", си представяте човек, готов да убива. Специалистите обаче наричат функционални психопати личности, на които липсва емпатия - не се интересуват от другите. Те имат егоизъм, стигащ до нарцисизъм, не са способни на съпричастност и съчувствие, склонни са към манипулации.

Според някои изследвания са 4-5% от световното население. Може би и повече, ако се съди по изявите на хората в социалните мрежи. Замислете се колко публикации и коментари, издаващи нарцисизъм и отсъствие на емпатия, срещате всеки ден и ще ви стане ясно, че е голям късмет, ако сред колегите ви няма функционален психопат.

Експертите често използват "тъмни личностни черти", понеже "психопат" звучи силно.

Тези служители оказват изключително отрицателно въздействие върху екипа, затова са разработени списъци с характеристики и тестове за диагностициране.

На проблема се обръща внимание по още една причина - "тъмните личности" често се издигат до шефове. Изследвания установяват, че са 20% от изпълнителните директори, пише Джесика Стилман, коментатор по темите за корпоративно управление, кариера и работни отношения.

Когато са добри в професията и не бъдат разпознати отличителните белези на функционалната им психопатия, тези служители се катерят по йерархичната стълба и започват да нанасят огромна вреда, защото демотивират подчинените си, не сътрудничат ползотворно с други екипи, отравят атмосферата, снижават ефективността. Така диагностицирането на "тъмните личности" се оказва ключов въпрос за правилен мениджмънт.

Ключов не само за корпоративното управление, но и за вас, ако имате такъв колега или началник. Трябва се справяте с него с колкото може по-малко вреда.

Синтия Бекаче Саторнино, професор в Университета на Ню Хемпшир, дава полезни съвети, ако сте принудени да работите с "тъмни личности". Тя е сигурна, че можете да избрете подходи, чрез които да минимизирате драмата.

Егоисти, нарциси, манипулатори и т.н. лишени от съпричастност са кошмарни колеги и шефове, но могат да са изключително очарователни, което е коварното. Затова подхождайте скептично към първите си впечатления.

"Тъмните личности са експерти в правенето на страхотно впечатление, привличат ви с харизма. Като срещнете нов човек, внимавайте с повърхностната привлекателност", предупреждава Саторнино. Тя съветва да потърсите мнение от хора, които са работили с колегата или шефа, и да разберете какво мислят за него.

Тъмните личности в някакъв момент се разкриват, най-напред пред хората на своето ниво. Техният егоизъм се забелязва в екипа, но може да се оцени по друг начин от висшестоящите - например като успешна конкуренция.

Проф. Саторнино казва да не се увличате в аматьорско диагностициране. Ако бъдете всмукани от него, подкопавате производителността си, а целта ви е да сведете до минимум проблемите с този човек и да си вършите работата. "Вместо да го диагностицирате въз основа на тъмните му черти, съсредоточете се върху всяко лошо поведение, на което лично сте свидетели. Реагирайте на конкретните действия, а не на това, което смятате, че е в основата им", препоръчва Саторнино.

Според нея ще се справите по-успешно, ако честно оцените себе си. Вие съпричастни ли сте или често гледате само собствените си интереси, без да се съобразявате с никого? Смятате ли се за човек, който не би се подал на манипулации? Тъмните личности забелязват вашия характер и го използват. Ако познавате себе си, сте в по-добра позиция да не го позволите.

Въпреки това може да се окажете потърпевши от гадния колега - било от егоизма му, било от манипулациите му. И въпреки "тъмните си черти" той може да ви стане шеф.

Да го коментирате ли? "Споделете собствените си "истории на ужасите" - призовава проф. Саторнино. - Тъмните личности са наистина харизматични и може да се почувствате засрамени, че сте се увлекли по чара им. Тази грешка не бива да ви кара да запазите негативните преживявания за себе си. Ще направите услуга на света, ако споделите как тези хора са се отнасяли с вас. Мълчанието помага да се скрие тяхното ядро от мрак."

Като работите с колега, който има тъмни наклонности, е важно да уведомите другите, които може да бъдат засегнати, но изберете сдържан подход. "Споделете преживяванията си по неклюкарски начин. Например изразете загриженост за случаи, на които сте станали свидетели. Или пък потърсете съвет от шефа и от колеги за работата с нарциса, който може да отблъсква потенциални клиенти", подсказва Саторнино.

------ Опасността от "тъмните емпати"

Функционалните психопати, наричани и "тъмни личности", не изпитват съпричастност - или не разбират, или не се интересуват от другите. Те се интересуват само от себе си. Прочуване на британски психолози обаче показва, че има и "тъмни емпати".

Екип от университета "Нотингам Трент" е изследвал личностните характеристики на 1000 души и е открил доказателства за този опасен тип психопати.

"Тъмните емпати" не прибягват до очевидно пренебрегване на нуждите и желанията на другите, за да преследват собствените си интереси. Поведението им е по-коварно, не видимо агресивно, но е разрушително. Те са майстори в непряка агресия като социално изключване, злонамерен хумор, приписване на вина.

"Опасността при този тип идва от това, че неговата емпатия и произтичащите от нея социални умения правят "тъмнината" му по-трудна за забелязване, коментират Надя Хейм и Александър Сумич от изследователския екип. Тъмните емпати имат способността да бъдат безчувствени и безмилостни, но са в състояние да се контролират и прикриват. Като умели манипулатори могат да скрият тъмните си черти достатъчно добре, за да се издигнат по корпоративната стълба.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Твърде умни за висок пост? Често се случва

Как да се държите и да имате успех с шеф мениджър и как с шеф лидер

По-луксозни от шефа и колегите - лош избор

5 техники за повишаване на продуктивността и успеха в работата

Как не се фукате, а информирате за потенциала си и постигате успех

Техники да понасяте колега комплексар

Ако постигнете невъзможното, шефът ще го добави към задълженията ви

Точно колко безделие в работно време помага на успеха

Топ 10 на неприятните колеги

Трикове умно да искате увеличение на заплатата

Твърдата истина за 9 меки умения, които гарантират успех

Други от От страната и света

Петролът леко поскъпва заради конфликта в Близкия изток

Цените на петрола нараснаха умерено по време на днешната азиатска търговия. Инвеститорите съпоставят ефектите от развитието на конфликта в Близкия изток и очакванията за спад на търсенето на

Работници в столичния транспорт излизат на протест пред общината

Работници в столичния електро- и автотранспорт излизат на протест пред Столична община. Основна причина за протеста според изпратената до медиите декларация е неизпълнението на подписаното

Написаха акт на моторист, катастрофирал заради разлято гориво на пътя

Моторист, претърпял инцидент и сериозни материални щети заради разлято дизелово гориво на кръгово кръстовище, получи акт за несъобразена скорост. Веднага след инцидента

Специализирана полицейска операция за купуване на гласове започна в Русе

Специализирана полицейска операция за превенция на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда в Русе и региона, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в

Издирва се 34-годишен мъж, изчезнал в неделя от село Веселиново

34-годишният Николай от ямболското село Веселиново е обявен за общодържавно издирване. Той е в неизвестност от четири дни от неделя, 5 октомври, когато за последен път е видян близо до дома си

>