Лидерът на "Хамас" се спасил от смърт с торба с динамит и жив щит от заложници

07.10.2024 22:31
Лидерът на "Хамас" в ивицата Газа Яхия Синуар Снимка: Twitter/@CWBOCA

Лидерът на “Хамас” Яхия Синуар е успял да се спаси от израелските войски преди година благодарение на торба с експлозиви и жив щит от заложници, съобщиха западни издания.

В последните 12 месеца Израел ликвидира голяма част от ръководството на “Хамас”, но най-търсената му цел все още е на свобода - мозъкът на атаките от 7 октомври 2023 г. Яхия Синуар.

При нападението, от което се навърши една година, близо 1200 души бяха убити по данни на израелското правителство - сред тях са и стотици на музикален фестивал, провеждащ се в Реим близо до границата между Израел и Газа. Бойци на “Хамас” взеха и около 250 заложници.

Лидерът на групировката остава неуловим по време на продължилата година война. Единствената информация за него идва от видео, заснето само няколко дни след началото на кървавия конфликт миналата година.

Черно-бели изображения, открити от израелските войски, показват мъж с голяма чанта, за когото се смята, че е Синуар, който си проправя път през тунел заедно със съпругата си и трите си деца.

“В тази чанта има около 25 кг динамит. Около него са най-малко 20 заложници. Имаха ли възможности да го убият? Да! Но кой ще заповяда? Не знаем нито един израелски

лидер, който

би одобрил

бомбардирането

на Синуар,

когато около него има израелски заложници”, казват запознати със ситуацията.

Смята се, че около 97 от заложниците, които бяха отвлечени на 7 октомври 2023 г., все още са в Газа година по-късно.

Яхия Синуар не се разкайва за атаките от 7 октомври, твърдят хора от обкръжението му, въпреки отприщването на израелската инвазия.

62-годишният Синуар беше назначен за лидер на “Хамас” след смъртта на Исмаил Хания, който беше убит при въздушна атака в резиденцията си в иранската столица Техеран през лятото.

В понеделник в цял Израел имаше церемонии в памет на жертвите на нападенията на “Хамас” на 7 октомври. От Ерусалим премиерът Бенямин Нетаняху отново потвърди своя ангажимент да върне заложниците в Газа “у дома”.

“Преминахме

през ужасно

клане

преди година и се изправихме като народ, като лъвове”, каза Нетаняху.

Президентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че “няма да спре да работи за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, което връща заложниците у дома”. Байдън завърши изявлението си с думите, че “историята също ще запомни 7 октомври като мрачен ден за палестинския народ”.

Италианският премиер Джорджа Мелони подчерта легитимното право на Израел да се защитава, както и необходимостта страната да уважава международното хуманитарно право.

Ливанското шиитско движение

“Хизбула” пък

обяви, че няма

място за Израел

“в нашия регион

и в нашата социална, културна и човешка структура”. Групировката определи нападението на 7 октомври 2023 г. срещу Израел от “Хамас”, която подобно на “Хизбула” е подкрепяна от Иран, като “героична операция”, която ще има “исторически и стратегически последици” за Близкия изток.

Други от От страната и света

Дете с пареза паникьоса Кърджали, но няма зараза от полиомиелит (Обзор)

Страховете дошли от факта, че родителите отказали поставяне на третата доза от ваксината Изследвания в Пловдив отхвърлили детски паралич, засягането на лицев нерв е обратимо

Съдът в Страсбург отхвърлил жалбата на Иво Прокопиев срещу България - получил възмездие тук (Обзор)

Вече бившият затворник Ценко Чоков се оплакал от изказвания на МВР и прокуратурата, които нарушавали презумпцията за невинност, но само според него  Министерството на правосъдието: Това е пробив в

Осъдиха бизнесмен от Варна заради откраднат половин милион по дело на Европейската прокуратура

Атанас Милев дал на Държавен фонд “Земеделие” фалшива банкова гаранция, за да му преведат парите и да направи мандра Бизнесменът Атанас Милев от Варна е осъден по разследване на Европейската

9 години затвор за мъж, опитал да убие приятелката си

Търговищкият окръжен съд постанови девет години затвор за млад мъж, опитал да убие майката на децата си. Е. С., на 24 години, бе признат за виновен за деянието

Стреляха с въздушна пушка по офиса на политическа сила в Русе

Стрелба с въздушна пушка по офиса на политическа сила в Русе. Той беше открит преди няколко дни в центъра на града. От партията предполагат, че вандалската проява е от тази нощ, пише БНТ

>