Роднини на Цар Киро дошли да купуват палата му в Катуница, прогониха ги (Снимки)

07.10.2024 19:25 Радко Паунов Ваня Драганова
Така изглежда днес един от имотите  на Кирил Рашков, който негови роднини си наумили да купят. Липсват мраморните лъвове.
Паметникът на Ангел и Павел, издигнат в Катуница.
Друг от имотите на ромския лидер в Катуница, който тъне в бурени. За него се твърди, че е закупен от човек от Смолян.
Палатът на покойния принц Иван в Катуница, който е закупен от италианския бизнесмен Микеле Санторели и той живее в него.
Параклисът, издигнат в памет на двете момчета с помощта на италианския бизнесмен Микеле Санторели.
Цар Киро и синът му Иван днес обитават гробници в централния траурен парк в Пловдив. На гърба на паметника на Кирил Рашков е изобразен той със съпругата си Костадинка, която сега живее в Пловдив, а отпред има надпис "Цар Киро".
Гробът на Цар Киро

Катуница отново настръхна след онези размирици преди 13 години, когато загинаха две момчета - 19-годишният Ангел Петров и 17-годишният Павел Толев. Те станаха жертви на дълго трупаното недоволство срещу покойния вече Кирил Рашков и фамилията му, превърнали селото във феодално владение. След бунтовете цялата рода беше изселена.

Болката на родителите на Ангел и Павел изобщо не е отшумяла и всяка година с шествие ги почитат на лобните им места. Така беше и на 23 и на 24 септември  т. г., когато цялото село заедно с привърженици на “Локомотив” (Пловдив) премина със запалени свещи.

Но месеци по-рано жителите на Катуница отново скочиха, след като роднини на фамилия Рашкови се появили в селото с намерение да закупят единия от палатите на Цар Киро. Това е

къщата на ул. “Ягода”, пред която имаше КПП и никой не можеше да припари

Цялата е облицована в мрамор с ажурни парапети по балконите.Тя беше първата, в която местните нахлуха вечерта на 23 септември 2011 г. и започнаха да трошат.

“Имаше опит роднини на Рашкови да я купят. Направих справка в полицията и разбрах, че тези хора са замесени в лихварство, измами и джебчийство. Разговарях с тях и ги посъветвах да не се нанасят в Катуница. Чуха ме и си тръгнаха. В момента къщата се продава”, обясни пред “24 часа” кметът на Катуница Красимир Юруков.

Въпросният палат сега е  ограден  с ръждясала телена мрежа. Имотът е запуснат и буренясал. Следите от погрома още личат. Има съборени каменни вази и орнаменти. Липсват обаче двата мраморни лъва, които като страж стояха отпред да пазят обитателя ѝ.

“Преди 3-4 месеца се появиха някакви хора и влязоха да разчистват треволяците. Рязаха дървета в двора, започнаха да махат старата дограма. Един от тях спомена, че я бил купил.

Как може да се продаде незаконна къща,

чудехме се. Но хората от селото се вдигнаха и въпросните купувачи се изметоха”, допълват разказа на кмета съседи.

Имотите на фамилия Рашкови в Катуница бяха общо 9, сред тях и резиденция на дъщеря му Събка. Всички бяха незаконни и след задържането на Цар Киро част от тях бяха съборени, а други продадени от НАП заради неплатени данъци.

Зад палата с липсващите лъвове се извисява друг, който почти не се вижда от саморасли дървета. Също е с изпочупени прозорци.

Там някога беше позлатеният трон на Кирил Рашков

Целият двор задно с помощните пристройки пустее и се руши.

Разкошната някога къща на Събка Рашкова вече не съществува,  след като беше разрушена,  и теренът е целият запуснат. На метри от нея на същата улица има друг палат, който е необитаем, но в по-добро състояние. Според  хора от селото  е закупен от човек от Смолян, който обаче не се преместил да живее в Катуница.

Най-добре поддържан от някогашните палати на фамилия Рашкови - този на покойния им син Иван, е закупен от италианския бизнесмен Микеле Санторели. Той от години живее в Катуница и местните хора го наричат благодетеля на селото, тъй като издигна параклис в памет на двете загинали момчета. Огромният имот е в отлично състояние, а дворът е аранжиран с декоративна растителност.

“Определено Катуница се успокои, откакто ги няма Рашкови. Всичко е по-добре в селото. Само децата си няма да видим повече”, казва съкрушената майка на Павел Райна Толева. Признава, че ѝ е много трудно да се връща назад. Утеха за нея са ежегодните бдения в памет на двете момчета.

“Никой не ги е забравил, идват все повече млади хора да ги почитат

Това ми носи някакво удовлетворение”, казва жената.

Към кошмарния ден отпреди 13 години не иска да се връща и лелята на Ангел Петров Иванка Христова. Тя е сестра на бащата на момчета. “Много ми е трудно, това няма как да се опише. Избутала съм случилото се назад в съзнанието си и не се връщам към него. Всяка година повтаряме: “Няма да забравим, няма да простим”,  споделя тя. Този надпис стои и на паметника на двете момчета.

“Въпросът с прошката е философски. Но тук не става дума за лична прошка. А за това да не забравим, че имаше несвършена работа. Трагедията нямаше да се случи, ако институциите тогава си бяха на мястото, а властта не беше под въздействието на Кирил Рашков. Той беше покровителстван”, разсъждава Иванка Христова.

Тя припомня думите на Цар Киро отпреди много години, че всеки може да бъде купен. Но твърди, че това не се е оказало така със свекърва ѝ - бившата кметица на Катуница София Христева. 

“Той се  сблъска  с нея абсолютно челно. Беше свикнал  да прави каквото си иска  и заявяваше, че всеки си има цена. Държеше се безпардонно, безцеремонно и арогантно. Имаше една извънградска хасиенда между Катуница и “Цариградско шосе”. Беше опасал имота с ограда, на която с бели камъни беше изписано “Цар Киро”. Там има хубава гора с елени, сърни и фазани. Около тази негова постройка беше заграбил много декари. И смяташе, че е негово и му принадлежи. Свекърва ми се бореше да му отнеме  присвоеното”, връща лентата Иванка Христова. 

При така натрупалото се напрежение вечерта на 23 септември 2011 година скандалът тръгва от разменени реплики между Кирил Рашков и сина на кметицата Веселин Христов. Ромският лидер го заплашва с убийство, след което вика подкрепление от “Столипиново”. Сред отзовалите се на мястото е шофьорът на бус Симеон Йосифов. Когато пристига в селото, 19-годишният Ангел Петров се опитва да го спре.

“Синът ми се изправи пред него и извика: “Спри се, бе! Къде отиваш?”. А оня запали буса и го бутна, после бавничко-бавничко мина върху него. Аз видях, че ще го смачка, и се развиках. Тропах по кабината:

“Спри се, бе! Спри се, бе! Мачкаш ми детето”

Онзи го прекара под буса и го влачи 20 метра. Изтичах, прегърнах го и му казах: “Стани, тате!", а той примря”, разказа тогава пред “24 часа” бащата на Ангел Атанас Петров.

След смъртта на момчето цялото село се вдигна и започнаха да палят и да трошат имотите на фамилия Рашкови. Полиция изведе семейството от Катуница, но напрежението продължи да ескалира. Хората бяха непримирими след годините тормоз и мълчание. Шофьорът, прегазил Ангел, беше осъден на 15 години, но почина, преди да излежи наказанието си.

17-годишният Павел Толев, който страдаше от болно сърце, издъхна на следващия ден. Това още повече възпламени хората. Футболни фенове от цялата страна тръгнаха към Катуница. Протестите продължиха дни. Половината полиция от Пловдивска област беше насочена към селото, имаше протести и на други места в страната.

След дни Цар Киро беше задържан,  а по-късно и осъден на 2,5 години за закана за убийство.

“Това ли трябваше да бъде цената? Пратиха го в затвора, и за какво? За закана! Това ли успяха само да докажат от всичко, което е свършил?”, пита днес лелята на Ангел Иванка Христова.

Рашков лежа около 2 години в затвора - работеше там като градинар

Междувременно се сдоби и с друга присъда - за размахан среден пръст срещу хора от Катуница в Районния съд в Асеновград.

През това време фамилията му вече живееше в Пловдив. Основният им имот е на ул. “Славянска”. Докато Рашков беше зад решетките, близките му кротуваха. Много от членовете на фамилията бяха разследвани и осъдени за данъчни престъпления.

Скоро след като излезе от затвора, Цар Киро си науми да се премести с близките си в узаконения си вече хотел до Понеделник пазара в Пловдив. Но бързо се стигна до недоразумения със съседите. След това го задържаха за незаконен трафик на живак и от прокуратурата обясниха, че с него можели да се произвеждат мръсни бомби.

Соченият за ромски лидер почина на 2 април 2021 г. и беше погребан на централните гробища в Пловдив с шествие и оркестър. Тялото му беше положено заедно с бутилка уиски за 700 лева. Специално за погребението на Рашков от сливенския затвор беше пусната дъщеря му Събка, която излежаваше присъда за трафик на хероин.

Кирил Рашков обитава палат и след смъртта си

Положен е в гробница, на която от едната страна е изобразен самият той на трон, най-отгоре пише: “Цар Киро”. От другата страна на паметника той е на снимка със съпругата си Костадинка, която сега живее в Пловдив. Тя е изобразена до мъжа си с капела с широка периферия. Зад гроба е направена мраморна площадка с маса и столове. А непосредствено до баща си е погребан синът му Иван. Той също е във внушителна гробница, на която е изписано “Принц Иван”.

Хората от Катуница днес не искат да си спомнят за времето, когато са съжителствали с Рашкови. И наричат селото си оазис след изселването на  фамилията .

Други от Регион

Балистик в болница спъна делото на дядо Благой от Първомай, убил роднина заради ренти

Приемането по спешност в болница на вещото лице Петър Стоянов се превърна в причина за отлагане на делото на втора инстанция на 82-годишния Благой Цветилов от първомайския квартал "Любеново"

Двама задържани за убийството в Столетово

Скандалът бил за бетонни панели                                                                                                                  Двама души са  задържани за убийството на 38-годишния

Засякоха моторист да кара с 161 км/час на пътя Девин – Кричим

Моторист е засечен със скорост 161 км/час на пътя Девин – Кричим, съобщи на брифинг главен инспектор Пламен Йорданов – началник на „Пътна полиция“ в Смолян

РЗИ за неваксинираното дете с пареза: Изписано е и е в добро състояние

Неваксинираното 10-годишно дете от Кърджали, което получи вяла пареза, вече е изписано и е добре, съобщи д-р Кадрие Христова, директор на Дирекция "Контрол на заразните болести" в РЗИ - Кърджали

10-годишно дете от Кърджали е с остра парализа след пропусната ваксина

Настанено е за лечение в Пловдив Случай на заболяване при дете заради пропусната ваксина срещу полиомиелит беше регистриран в Кърджали. Момиченце на 10 години е диагностицирано с остра вяла парализа

>