Фонд "Земеделие" има готовност бързо да изплати 200 млн. лева по "украинската помощ"

07.10.2024 19:01
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов на среща с браншови организации от сектор "Земеделие" Снимка: Министерството

Земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева за второто полугодие по споразумението за негативното икономическо въздействие от войната в Украйна. Това съобщи служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов на среща с браншови организации от сектор "Земеделие", съобщиха от ресорното министерство.

На срещата са обсъдени сроковете за разплащането на втория транш по схемите за държавни помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

Министър Тахов беше категоричен, че в резултат на диалога с Министерството на финансите към земеделските стопани ще бъде изплатена цялата сума, залегнала в споразумението, подписано през февруари 2024 г. между правителството и браншовите организации, въпреки че необходимите средства не са били заложени в националния бюджет. 

Той информира, че след като правителството одобри допълнителните 200 млн. лева по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за 2024 г., Министерството на земеделието и храните (МЗХ) има готовност за бързо разплащане на средствата, след като получи отговор по изпратената нотификация до Брюксел за държавната помощ. Остатъкът от 125 млн. лева ще бъде разплатен към фермерите до края на ноември.

Министърът на земеделието и храните припомни, че България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз (ЕС) заради щетите от сушата и пожарите. Той запозна браншовите организации с предприетите действия от МЗХ за увеличаване на поливните земеделски площи. Участниците в срещата обсъдиха и въпроса за стопанствата, които вече са достигнали тавана за получаване на държавните помощи.

Министър Тахов съобщи още, че за декември е предвидено разплащането на основното подпомагане на доходите за устойчивост към земеделските стопани.

Междувременно на свое заседание УС на ДФЗ гласува земеделските стопани да получат финансовата подкрепа в размер на 200 млн. лева по двете схеми за държавни помощи. Утвърденият бюджет се разпределя както следва: 100 млн. лева по схема "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и 100 млн. лева по схема "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

Максималният интензитет на помощта е до 280 000 евро (547 632 лева) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти. Той се прилага за целия период на действие на Временната рамка (март 2022 – декември 2024), като се взема предвид размерът на всички получени помощи от земеделския стопанин.

От МЗХ припомнят, че през пролетта ДФЗ изплати пълния размер на първия транш от двете украински схеми в размер на над 330 млн. лева. Подкрепата беше предоставена на над 52 000 земеделски стопани.

БТА припомня, че тази сутрин от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че правителството е одобрило допълнителни 200 млн. лева по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г., които да послужат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по "украинската помощ".

В началото на февруари 2024 г. земеделски производители у нас излязоха на поредица протести с искания за преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Протестите доведоха до подписване на споразумение на 12 февруари между правителството и представители на сектор "Земеделие". Вследствие на поетите ангажименти от кабинета "Денков" в края на февруари Държавен фонд "Земеделие" обяви срок за кандидатстване по схемите за държавни помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" в периода от 20 март до 9 април 2024 г.

Първият транш беше изплатен на земеделските производители през месец май, а вторият трябваше да бъде разплатен до 30 септември.

Други от От страната и света

Дете с пареза паникьоса Кърджали, но няма зараза от полиомиелит (Обзор)

Страховете дошли от факта, че родителите отказали поставяне на третата доза от ваксината Изследвания в Пловдив отхвърлили детски паралич, засягането на лицев нерв е обратимо

Лидерът на "Хамас" се спасил от смърт с торба с динамит и жив щит от заложници

Лидерът на “Хамас” Яхия Синуар е успял да се спаси от израелските войски преди година благодарение на торба с експлозиви и жив щит от заложници, съобщиха западни издания

Съдът в Страсбург отхвърлил жалбата на Иво Прокопиев срещу България - получил възмездие тук (Обзор)

Вече бившият затворник Ценко Чоков се оплакал от изказвания на МВР и прокуратурата, които нарушавали презумпцията за невинност, но само според него  Министерството на правосъдието: Това е пробив в

Осъдиха бизнесмен от Варна заради откраднат половин милион по дело на Европейската прокуратура

Атанас Милев дал на Държавен фонд “Земеделие” фалшива банкова гаранция, за да му преведат парите и да направи мандра Бизнесменът Атанас Милев от Варна е осъден по разследване на Европейската

9 години затвор за мъж, опитал да убие приятелката си

Търговищкият окръжен съд постанови девет години затвор за млад мъж, опитал да убие майката на децата си. Е. С., на 24 години, бе признат за виновен за деянието

>