Вписаха Станимир Михайлов като управител на НЗОК, утре разглеждат договора му

07.10.2024 18:47
Станимир Михайлов СНИМКА: Пресцентър на ПП-ДБ

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса свиква извънредно заседание утре за вписването на Станимир Михайлов като управител на НЗОК. На него ще бъде разгледан проектът на договор за управление с Михайлов, във връзка с решение на Конституционния съд от 24.09.2024 г. 

Подготвено е решение на Надзора за възлагане подписването на договор с Михайлов, който от 11:45 ч. днес е вписан в регистър БУЛСТАТ на Агенцията по вписванията. Това фактически му позволява веднага да започне да изпълнява правомощията на управител на НЗОК.

Тези административни процедури не пречат по никакъв начин на работата на здравната каса. Не съществува дори и минимален риск за лечението и разходите по лечението на нито един пациент.

Разплащанията към договорните партньори също ще продължат по план, предава БТА.

Станимир Михайлов се върна на работа като управител на Здравната каса, след като Конституционният съд отмени предсрочното му освобождаване от Народното събрание.

Освободеният от парламента преди няколко месеца шеф на НЗОК бе възстановен от Конституционния съд и съдебното решение беше обнародвано в "Държавен вестник" на 1 октомври.

В петък Надзорният съвет на касата се събра по казуса, но не взе решение по заявлението на Михайлов да се върне на поста.

Според зам.-министъра на здравеопазването Петко Стефановски "не е постигнато съгласие дали Надзорният съвет е органът, който трябва да се занимава с възстановяването на Михайлов".

Последва остра реакция от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България". От там дори поискаха служебният премиер Димитър Главчев да отстрани незабавно зам.-министъра.

"Трябва да бъда вписан в Агенцията по вписванията като управител на НЗОК, каза пред журналисти той. За да бъде легитимен подписът ми пред трети страни, трябва да бъда вписан в Агенцията", обясни днес Михайлов пред журналисти. 

Той допълни, че няма притеснения относно предстоящата бюджетна процедура, както и за предстоящите преговори с лекарския съюз за анекс към Националния рамков договор 2023-2025 г., пише БТА.

След противоконституционното отстраняване на Станимир Михайлов на 17 април функциите му пое подуправителят Момчил Мавров, излъчен на поста от ГЕРБ и ДПС с помощта на „Възраждане".

Други от От страната и света

Дете с пареза паникьоса Кърджали, но няма зараза от полиомиелит (Обзор)

Страховете дошли от факта, че родителите отказали поставяне на третата доза от ваксината Изследвания в Пловдив отхвърлили детски паралич, засягането на лицев нерв е обратимо

Лидерът на "Хамас" се спасил от смърт с торба с динамит и жив щит от заложници

Лидерът на “Хамас” Яхия Синуар е успял да се спаси от израелските войски преди година благодарение на торба с експлозиви и жив щит от заложници, съобщиха западни издания

Съдът в Страсбург отхвърлил жалбата на Иво Прокопиев срещу България - получил възмездие тук (Обзор)

Вече бившият затворник Ценко Чоков се оплакал от изказвания на МВР и прокуратурата, които нарушавали презумпцията за невинност, но само според него  Министерството на правосъдието: Това е пробив в

Осъдиха бизнесмен от Варна заради откраднат половин милион по дело на Европейската прокуратура

Атанас Милев дал на Държавен фонд “Земеделие” фалшива банкова гаранция, за да му преведат парите и да направи мандра Бизнесменът Атанас Милев от Варна е осъден по разследване на Европейската

9 години затвор за мъж, опитал да убие приятелката си

Търговищкият окръжен съд постанови девет години затвор за млад мъж, опитал да убие майката на децата си. Е. С., на 24 години, бе признат за виновен за деянието

>