Близо 2 млн. лева по "де минимис" ще получат земеделците, пострадали от пожарите

07.10.2024 18:28
Близо 2 млн. лева по "де минимис" ще получат земеделски стопани, пострадали от пожарите у нас през 2024 г. СНИМКА: Български фермерски съюз

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (УС на ДФЗ) утвърди финансов ресурс в размер на 1 922 000 лева по помощ "де минимис" за компенсиране на щети от пожари през 2024 г. на 184 земеделски стопани, съобщават от фонда.

В резултат на поредицата от пожари през летните месеци, обхващащи различни региони в страната, бяха унищожени земеделски площи, култури и животни. Земеделските стопани понесоха значителни загуби, които не биха могли да възстановят със собствени възможности и които се отразяват върху жизнеспособността на стопанствата им.

Със заповед на министъра на земеделието и храните бяха сформирани временни експертни комисии към Областните дирекции "Земеделие", които констатираха щетите, причинени от възникналите пожари в районите с обявено бедствено положение в страната.

Финансовата подкрепа има за цел да облекчи тежестта върху земеделските стопани, като компенсира част от щетите, нанесени от пожарите.

На основание извършените от експертните комисии констатации и издадените протоколи и след обобщаване на данните, допустими за подпомагане са 168 земеделски стопани за 3 387,62 ха със засегнати площи/култури и 16 земеделски стопани с 858 броя пчелни семейства, 10 броя овце-майки и 718 броя пчелни кошери.

Утвърдените единични ставки са 8763 лв./ха за трайни насаждения (овощни, лозя); 1231 лв./ха за други трайни насаждения (маслодайна роза, лавандула, шипка, салвия); 2864 лв./ха за черупкови плодове (бадеми, орехи, лешници); 1900 лв./ха за полски култури (пшеница, тритикале, царевица, ечемик, слънчоглед); 214 лв./ха за пасища и мери; 256 лв./ха за ливади; 191 лв./бр. за пчелни семейства; 174 лв./бр. за пчелни кошери; 324 лв./бр. за овце-майки.

Максималният размер на помощта "де минимис" за един земеделски стопанин или едно и също предприятие не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895 лева) за период от три последователни бюджетни години (2022 - 2024 г.).

Предстои ДФ "Земеделие", съвместно с компетентните дирекции в Министерството на земеделието и храните, да изготви указания за предоставяне на помощта.

До момента са изплатени 258 639 лева помощи "де минимис" на земеделски стопани, пострадали от пожарите това лято.

По данни на ресорното министерство, над 8 093,22 са опожарените тази година земеделски площи в страната, пише БТА.

През септември Европейската комисия предложи да се отпуснат 119,7 милиона евро за пряко подпомагане на земеделците в България, Германия, Естония, Италия и Румъния, засегнати от неблагоприятни природни явления през пролетта и началото на лятото на тази година. Предвижда се нашата страна да получи 10,9 милиона евро от общата сума, Германия - 46,5 млн. евро, Естония - 3,3 млн. евро, Италия - 37,4 млн. евро и Румъния - 21,6 млн. евро.

В съобщението се допълва, че посочените суми може да бъдат допълнени с до 200 процента от националните бюджети. Предвижда се помощта да бъде отпусната до 30 април догодина.

Други от От страната и света

Дете с пареза паникьоса Кърджали, но няма зараза от полиомиелит (Обзор)

Страховете дошли от факта, че родителите отказали поставяне на третата доза от ваксината Изследвания в Пловдив отхвърлили детски паралич, засягането на лицев нерв е обратимо

Лидерът на "Хамас" се спасил от смърт с торба с динамит и жив щит от заложници

Лидерът на “Хамас” Яхия Синуар е успял да се спаси от израелските войски преди година благодарение на торба с експлозиви и жив щит от заложници, съобщиха западни издания

Съдът в Страсбург отхвърлил жалбата на Иво Прокопиев срещу България - получил възмездие тук (Обзор)

Вече бившият затворник Ценко Чоков се оплакал от изказвания на МВР и прокуратурата, които нарушавали презумпцията за невинност, но само според него  Министерството на правосъдието: Това е пробив в

Осъдиха бизнесмен от Варна заради откраднат половин милион по дело на Европейската прокуратура

Атанас Милев дал на Държавен фонд “Земеделие” фалшива банкова гаранция, за да му преведат парите и да направи мандра Бизнесменът Атанас Милев от Варна е осъден по разследване на Европейската

9 години затвор за мъж, опитал да убие приятелката си

Търговищкият окръжен съд постанови девет години затвор за млад мъж, опитал да убие майката на децата си. Е. С., на 24 години, бе признат за виновен за деянието

>