БЧК набира средства за пострадалите при наводненията в Босна и Херцеговина

07.10.2024 17:22
Българският червен кръст (БЧК) Снимка: Архив
Българският червен кръст започва набиране на средства в подкрепа на населението в Босна и Херцеговина

Българският червен кръст започва набиране на средства в подкрепа на населението в Босна и Херцеговина, засегнато от катастрофалните наводнения на 4 октомври 2024 г.

В нощта на 4 октомври 2024 г. поредица от внезапни наводнения удариха пет общини в Босна и Херцеговина: Ябланица, Конич, Крешево, Фойница и Киселяк. В допълнение към тежките наводнения, община Ябланица беше допълнително засегната от земетресение, което усложни и без това опустошения регион.

Ситуацията е изключително тежка, най-малко 18 души са загубили живота си, 12 човека остават в неизвестност, 50 са разселените лица, а общият брой на засегнатите надвишава 5000 души.

Тези данни не са окончателни, тъй като няколко общини остават изолирани и откъснати от усилията за спасяване и от комуникация, поради унищожаване на критична инфраструктура.

Липсата на телефонни и интернет връзки допълнително усложнява координацията и спасителните усилия. Ситуацията остава нестабилна, докато спасителните операции продължават и се очаква актуализирана информация.

Червеният кръст на Босна и Херцеговина помага на пострадалото население още от първите часове на бедствието, като досега е оказана помощ на над 500 души. Населението в страната е притеснено от големите материални щети и от допълнителната угроза за живота и здравето на жителите на засегнатото място.

Българският червен кръст изразява своята съпричастност и призовава всички хора за солидарност и помощ с населението на Босна и Херцеговина усилията на Червения кръст там.

Всички, които желаят да помогнат, могат да го направят чрез дарение на откритата специална банкова сметка в лева:

Български Червен кръст

Уникредит Булбанк

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

Българският Червен кръст ще продължи да следи тежката ситуация в Босна и Херцеговина и остава в контакт с колегите от организацията на Червен кръст в Босна и Херцеговина, както и с регионалната делегация на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в гр. Сараево, съобщават от Пресцентъра на организацията.

Други от От страната и света

Осъдиха бизнесмен от Варна заради откраднат половин милион по дело на Европейската прокуратура

Атанас Милев дал на Държавен фонд “Земеделие” фалшива банкова гаранция, за да му преведат парите и да направи мандра Бизнесменът Атанас Милев от Варна е осъден по разследване на Европейската

9 години затвор за мъж, опитал да убие приятелката си

Търговищкият окръжен съд постанови девет години затвор за млад мъж, опитал да убие майката на децата си. Е. С., на 24 години, бе признат за виновен за деянието

Стреляха с въздушна пушка по офиса на политическа сила в Русе

Стрелба с въздушна пушка по офиса на политическа сила в Русе. Той беше открит преди няколко дни в центъра на града. От партията предполагат, че вандалската проява е от тази нощ, пише БНТ

ESG и новите правила за отчитане на корпоративната устойчивост – какво предстои за бизнеса?

Темата бе дискутирана на шестия форум от кампанията на "24 часа" и ОББ за устойчиво бъдеще: "ESG и изискванията за отчитане на корпоративна устойчивост (CSRD)

Докато бягахме, баба пазеше отрова – ако ни върнат в Северна Корея, да не се мъчим

Две дезертьорки от режима в Пхенян разказват в София покъртителните си истории “Синът ми умираше от глад пред очите ми, а аз не можех да направя нищо за него

>