Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив

07.10.2024 15:51
Галин Цоков СНИМКА: Пресцентър на МОН

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив утре (8 октомври) от 9 часа. Заедно с него ще бъдат заместник-кметът по образование Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

В построената през 19-и век сграда-паметник на културата община Пловдив извършва мащабни ремонтни дейности на стойност 17 милиона лева. Освен ремонт на покрив и подмяна на дограми, и на всички инсталации, сградата ще се реставрира във вида, в който е построена.

В сградата учат и учениците от Основното училище " Княз Александър Първи". Общо 2400 са учениците, които използват сградата на две смени.

В края на юли, строителна бригада от 15 човека работи по последния етап на външната реставрация на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив. Работниците подменят покривната конструкция в компрометираните й участъци, спазвайки проекта, одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и от Министерството на културата. Това съобщи тогава кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

"Ремонтът на 140-годишната сграда - паметник на културата, започна през 2023 година, като последователно подменихме дограмата и възстановихме фасадата. За цялостното довършване и довеждането до нормални и съвременни условия за обучение на нашите деца е необходимо още извършването на вътрешна реставрация и нови санитарни възли", каза Георги Стаменов, който ежедневно следи работата по обекта.

Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив е първата българска гимназия, отворила врати през 1850 година. Сградата на училището, която е паметник на културата, години наред бе в лошо състояние. Проектът по реставрацията и консервацията й започна през юни миналата година.

 

Други от Просветни

Четири дни есенна ваканция ще имат учениците

Четиридневна есенна ваканция ще имат учениците в края на октомври и първите дни на ноември. Ваканцията ще е от 31 октомври до 3 ноември включително (четвъртък-неделя)

80% от българските студенти избират Италия, Белгия и Испания, скъпите квартири ги отказват от Нидерландия

1/3 повече спрямо миналата година искат да учат в чужбина, избират все по̀ на юг Масово се търси атрактивно място с високо равнище на образованието в университета и ниски разходи за

Топ учен от компанията зад ChatGPT ще изнесе лекция пред студенти у нас

По покана на INSAIT в България пристига един от водещите учени в света в сферата на изкуствения интелект и член на борда на OpenAI - проф. Зико Колтер

Отличници от инициативата „Подкрепи една мечта" са приети в желаните специалности

Абитуриентите с отличен успех от инициативата „Подкрепи една мечта" са приети в желаните от тях специалности. Това става ясно от подадените заявления за получаване на еднократна стипендия от

Още един пловдивски вуз откри учебната година

За 21-ви път откри учебната си година Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Президентът на вуза проф. Георги Манолов поздрави студенти и преподаватели

>