Гонят с полиция Съюза на учените от базата им в Стария Пловдив, ще става Младоженски дом

07.10.2024 15:44 Радко Паунов
Базата на Съюза на учените в Стария Пловдив, която трябва да бъде освободена.
Редовно провеждаме международния конференции в базата, каза председателят проф. Владимир Андонов.
Базата на Съюза на учените в Стария Пловдив, която трябва да бъде освободена.
Имотът разполага с голям двор.

Само архивът ни е два камиона, няма къде да го преместим, притеснен е председателят проф. Владимир Андонов

14-дневен срок има Съюзът на учените в България - Пловдив, да освободи имота на ул. "Митрополит Паисий" 6 в Стария град. Заповедта е на областния управител проф. Христина Янчева, издадена на 24 септември тази година.

"Остават ни няколко дни, а само архивът ни е два камиона и няма къде да го сложим", заяви председателят на сдружението проф. д-р Владимир Андонов. Той не скри притеснението си, че са притиснати буквално до стената. 

Проф. Янчева мотивира заповедта си с писмо от министъра на културата, който настоява сградата да бъде иззета. Тя е частна държавна собственост и е предоставена на Съюза на учените в далечната 1969 година. Последният договор е за срок от 10 години и е изтекъл през 2019 г.

"Бяхме задвижили процедурата по неговото удължаване. Тогавашният министър Боил Банов каза "да". Впоследствие от ведомството обясниха, че се появил някакъв проблем, свързан с кадастъра и обещаха те да го решат. Ставаше въпрос за няколко квадратни метра. Цели 5 години нищо не направиха и изведнъж преди два месеца от министерството ни обявиха, че са си свършили работата, но трябвало да напуснем имота", разказа проф. Андонов, специалист по гастроентерология в Медицинския университет в Пловдив.

Къщата е двуетажна, с просторен двор, в който допреди години имаше заведение. 

Вестта, че трябва да освободят имота, накара пловдивски учени да реагират. По думите им той е харесан за Младоженски дом. Самият проф. Андонов потвърди, че е чул същия слух.

Хора на науката питат трябва ли точно тяхната база да бъде разменна монета в намерението на местната власт да предостави Дома на младоженците на Природонаучния музей, а след това да търси друг имот за  "Радостни обреди".

"Това е най-неподходящото място за Ритуален дом. Улицата е стръмна и е с павета и калдъръм. Как булките ще пристъпват с токчетата", пита проф. Йорданка Кузманова, бивш ректор на Аграрния университет.

"На практика следващата седмица оставаме на улицата, тъй като заповедта на проф. Янчева е категорична - ако не напуснем доброволно, ще ни изгонят с полиция", посочи председателят на сдружението. Той допуска, че не е изключено да има и други апетити към имота.

Сдружението обединява над 5000 научни работници от Пловдив. "Наскоро имахме международна конференция на младите учени с над 200 участници", посочи проф. Андонов. Заради спешния казус в сряда проф. Андонов е свикал заседание на Управителния съвет на организацията.

"Преписката е много дълга, ще трябва да преговаряме с общината", заяви пред "24 часа" областният управител Христина Янчева. И обеща подробности на по-късен етап.

Други от От Пловдив

Вода изби под прозорците на властта в Пловдив, отстраняват аварията (Снимки)

Много вода има, ще се издавим! Това каза зам.-кметът Ангел Славов, минавайки покрай екипа на ВиК, който в момента отстранява авария на малката уличка "Лавеле". Те се намира точно до община Пловдив

Полицай отказа да приеме сигнал на пловдивчанка за вой на съседско куче, обяснил, че няма смисъл

Заповедта за наказанието му падна в съда                                                                                                                        Полицейски инспектор от Пловдив беше

Санират старческия дом "Свети Василий Велики" в Пловдив с близо 14 милиона

Община Пловдив обяви обществена поръчка за основен ремонт и саниране на Дома за стари хора "Свети Василий Велики". Прогнозната й стойност е близо 14 млн. лв. с ДДС

Асен Василев към пловдивчани: Толкова ли е богата общината, че да си позволи загубата на 100 милиона финансиране

Според него парите за стадионите са поискани, без градската управа да има готовност да ги усвои  Толкова ли е богата общината, че да може да си позволи да загуби 100 млн

Огромен клон падна до пазара на ул. "Младежка", по чудо не уби хора (Снимки, видео)

Явно трябва да загине човек, за да обърнат внимание, коментират търговци и живеещи в квартала Чу се силно пращене и в този момент огромен клон рухна пред жилищна кооперация на тротоара на ул

>