80% от българските студенти избират Италия, Белгия и Испания, скъпите квартири ги отказват от Нидерландия

07.10.2024 13:21 Ярослава Прохазкова

80% по-малко са българите, които искат да следват във Великобритания заради Брекзит - след излизането на страната от ЕС таксите станаха непосилни за българските абитуриенти. Най-ниската е 9250 паунда на година, а някои достигат до 30-35 хиляди. Затова почти всички страни в Европа вече предлагат университетски програми и на английски език, а все повече абитуриенти кандидатстват да учат на няколко места.

Това разказа пред “24 часа” Благовеста Евтимова, експерт в консултантската къща “Дарби”.

И ако в първите години след Брекзит интересът от Великобритания се пренасочи основно към Нидерландия, която се превърна в студентски хъб за българи, днес и от тази страна има отлив. Причината е

изключителната конкуренция за най-желаните университети и специалности,

но най-вече - кризата с настаняването, засилила се особено в последните 2 г. и довела до значително поскъпване на наемите за квартири.

Затова интересът на много от българските кандидат-студенти днес е насочен към не толкова масови до момента дестинации като Испания, Италия, Швейцария, Германия. Ирландия също е привлекателна дестинация, но високата селективност на университетите показала, че за елитните специалности е необходима наистина сериозна подготовка.

Затвърждава се практиката кандидатите да учат 2 чужди езика и да избират паралелно повече от една дестинация. С 30% е по-висок интересът към обучение зад граница, като данните са на база регистриралите се за изложението на “Интеграл” тази година в сравнение с миналата. С 11% повече са заминали за академичната 2024/2025 г., твърдят от фирмата посредник за обучение в чужбина. Според тях

рекорден е броят на българските кандидати във водещите италиански университети

- с 26% повече са записаните. Заминаващите за Белгия пък са със 78% повече спрямо учебната 2023/2024 г.

Последните 2 години заради проблема с настаняването в Нидерландия има преориентиране на кандидатите към други дестинации. Води ги интересът към компютърни науки, икономика и бизнес - Италия и Белгия предлагат такива програми на английски език. Имат и по-достъпни такси. В Белгия е 1116 евро на година и все още може да се намери по-достъпно настаняване от 350 до 550 евро на месец за общежитие или квартира, докато в някои нидерландски градове като Ротердам, Айндховен и Амстердам дори вече стана 850-950 евро, обясни и Николай Христанов, мениджър висше образование в “Интеграл”.

Белгия изненадва с интересни програми като креативни технологии и изкуствен интелект, 3D анимация, дигитален и графичен дизайн.

В Италия пък имало популярни университети, като “Бокони” в Милано или този в Болоня, които са на челни места с икономика и бизнес и много от кандидатите се ориентират конкретно към тях. За тези програми се изискват по-високи резултати от изпита SAT, докато за компютърни и инженерни специалности има приемни изпити.

“Бокони” е частен университет, но дава възможност за финансиране и това е политика в Италия. Държавните висши училища определят таксата си спрямо доходите на семейството, така че сумата може да бъде и около 800 евро на година. В някои региони се покрива дори част от настаняването и храната. Това са някои от плюсовете, както и приятната среда в Италия - климат и атмосфера, допълни Николай Христанов.

В Италия се предлагат програми като архитектура и медицина на английски език. Това са специалности, които трудно се намират на английски в други държави освен Великобритания, където се кандидатстваше много преди години, уточни Христанов.

Американски университети в Рим също предлагат образование на английски в Европа.

Всички тези плюсове накланяли везните като цяло към южните държави. Нараствал интересът и към Испания, въпреки че там още били ограничени специалностите, които може да се изучават на английски. В испанските държавни университети таксите са между 600 и 3000 евро на година.

Според експертите от “Дарби” всяка комбинация между атрактивно място, високо равнище на образованието в университета и ниски разходи за обучение предизвиква огромен интерес. Имало обаче изолирани случаи на кандидати, които

правят нетипичен избор, подведени от добрата реклама

Консултантите са единодушни, че учениците между 10-и и 12-и клас трябва да разучат детайлно всички възможности за следване в чужбина, както и необходимото за подготовката, за да направят най-точния избор.

Други от Просветни

Четири дни есенна ваканция ще имат учениците

Четиридневна есенна ваканция ще имат учениците в края на октомври и първите дни на ноември. Ваканцията ще е от 31 октомври до 3 ноември включително (четвъртък-неделя)

Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия в Пловдив

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще инспектира ремонта на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив утре (8 октомври) от 9 часа

Топ учен от компанията зад ChatGPT ще изнесе лекция пред студенти у нас

По покана на INSAIT в България пристига един от водещите учени в света в сферата на изкуствения интелект и член на борда на OpenAI - проф. Зико Колтер

Отличници от инициативата „Подкрепи една мечта" са приети в желаните специалности

Абитуриентите с отличен успех от инициативата „Подкрепи една мечта" са приети в желаните от тях специалности. Това става ясно от подадените заявления за получаване на еднократна стипендия от

Още един пловдивски вуз откри учебната година

За 21-ви път откри учебната си година Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Президентът на вуза проф. Георги Манолов поздрави студенти и преподаватели

>