България и Хърватия делят третото място по спад на оборота в търговията на дребно в ЕС през август

07.10.2024 13:18
Според публикуваните данни на НСИ, през август 2024 г. оборотът на търговците на дребно в България се понижава с 0,6 на сто спрямо предходния месец. СНИМКА: АРХИВ

През август спрямо юли 2024 г. сезонно коригираният обем (оборотът - бел. ред.) на търговията на дребно се е увеличил с 0,2 на сто в еврозоната и с 0,3 на сто в ЕС, сочат първите оценки на Евростат. През юли т.г. обемът на търговията на дребно остава без промяна в еврозоната и отбелязва ръст от 0,1 на сто в ЕС.

Сред държавите членки на ЕС, за които има данни, най-високите месечни увеличения на общия обем на търговията на дребно са регистрирани в Люксембург (+5,3 на сто), Кипър (+2,2 на сто) и Румъния (+1,6 на сто). Най-голям спад се наблюдава в Дания (-1,5 на сто), Словакия (-1,1 на сто), България и Хърватия (-0,7 на сто за всяка).

Според публикуваните по-рано днес данни на НСИ, през август 2024 г. оборотът на търговците на дребно в България (без търговията с автомобили и мотоциклети) се понижава с 0,6 на сто спрямо предходния месец по съпоставими цени. Търговският оборот нараства с 4,9 на сто спрямо август 2023 г., показват календарно изгладените данни на НСИ.

В еврозоната през август в сравнение с юли 2024 г. обемът на търговията на дребно с храни, напитки и тютюн е нараснал 0,2 на сто, по данни на Евростат. При нехранителните продукти (с изключение на автомобилните горива) оборотът е нараснал с 0,3 на сто. При автомобилните горива ръстът е с 1,1 на сто през август на месечна база.

В целия ЕС обемът на търговията на дребно през август спрямо предходния месец е нараснал с 0,1 на сто при храните, напитките и тютюна. При нехранителните повишението е с 0,3 на сто, а при автомобилните горива - с 1 на сто.

През август 2024 г. в сравнение с август 2023 г. календарно коригираният индекс на продажбите на дребно нараства с 0,8 на сто в еврозоната и с 1 на сто в ЕС, показват данни на статистическата служба на Европейския съюз.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-високите годишни увеличения на общия обем (оборотът - бел. ред.) на търговията на дребно са регистрирани в Люксембург (+17,3 на сто), Румъния (+8,9 на сто), Хърватия и Кипър (+5,7 на сто за всяка). Най-голям спад се наблюдава в Естония (-2,7 на сто), Белгия (-1,7 на сто), Дания и Ирландия (и двете -1,6 на сто).

В България обемът на търговията на дребно е нараснал с 4,9 на сто през август спрямо същия месец на миналата година, отчита Евростат. През юли показателят регистрира повишение с 6,8 на сто, като единствено Хърватия (+7,9 на сто) бе с по-голям годишен ръст сред страните от ЕС.

Други от От страната и света

Людмила Петкова обсъди напредъка на България по ПВУ с еврокомисаря по икономика

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони напредъка на България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)

БЧК набира средства за пострадалите при наводненията в Босна и Херцеговина

Българският червен кръст започва набиране на средства в подкрепа на населението в Босна и Херцеговина, засегнато от катастрофалните наводнения на 4 октомври 2024 г. В нощта на 4 октомври 2024 г

Столична община започна подготовката на Бюджет 2025 с нова финансова политика

Столичната община поставя силен фокус върху разработването на нова финансова политика, която да осигурява повече възможности за развитието на проекти в столицата

Уолстрийт откри със спад на индексите

Уолстрийт откри днешната си търговска сесия с понижение на индексите, породено от ръст на доходността на държавните ценни книжа, тъй като инвеститорите променят залозите за очакваните до края на

Световен ден на ходенето ще се проведе на 12 октомври в Парка на младежта

На 12 октомври /събота/ Русе ще се включи в Националната спортна проява Световен ден на ходенето 2024, съобщиха от пресцентъра на Община Русе. Проявата се организира от Община Русе

>