Как депутатът Ибрямов “светна” със 100 хиляди белязани лева и с какво е търгувал - влияние или гласове, или и двете (Обзор)

06.10.2024 23:00
Съдът остави Джейхан Ибрямов в ареста.

Ако бъде избран в 51-ото НС, ще бъде обявен за народен представител, обявиха от ЦИК

Джейхан Ибрямов е взел 100 хил. лв. на столичен паркинг, за да търгува с влияние в Министерството на отбраната, а парите са били за купуване на гласове.

В събота Софийският градски съд остави в ареста независимия депутат. Събраните доказателства са достатъчни, а престъплението е с висока обществена опасност, обоснова решението накратко съдия Иван Стоилов.

В сряда Джейхан Ибрямов беше арестуван с белязаните банкноти, дадени му като подкуп от бизнесмена Мирослав Тодоров. 50 хил. лв. инспекторите на Комисията за противодействие на корупцията намират във вътрешния му джоб, а други 50 хил. лв. са били в хартиен плик в ръката му.

Ибрямов и Тодоров се познават отдавна. През август Тодоров беше задържан и обвинен за данъчни престъпления и пране на пари. Тогава разследващите иззеха луксозния джип, който депутатът е ползвал. Возилото е на фирма от разбитата схема, а Тодоров е човекът, който за година и половина е изтеглил 57 млн. лв. от кухи фирми, ощетявайки бюджета с над 11 млн. лв. Той обаче излиза от ареста в края на септември. Разследването срещу него и останалите 6-има души в схемата продължава. Прилагани са специални разузнавателни средства. Така става ясно, че той контактува с Джейхан Ибрямов, който му иска 200 хил. лв., за да лобира за определено дружество, което да спечели поръчка в Министерството на отбраната. Ибрямов е член на ресорната парламентарна комисия в шест народни събрания и има контакти при военните. Точно заради тази класифицирана информация мярката му за неотклонение беше при закрити врата.

В същото време пред Съдебната палата 300 активисти и кандидат-депутати на “Алианс за права и свободи” настояваха Ибрямов да бъде освободен.

На влизане и излизане от залата той отказа коментар, както и неговите защитници. Съдия Стоилов покани медиите, за да обясни решението си да остави Ибрямов в ареста.

“Събрани са голям обем от доказателства по разследването - показания на преки очевидци, протокол за обиск и изземване на 100 хил. лв. от него в момента на ареста. На този етап са достатъчни за обосновано предположение, че е извършил престъплението, за което е обвинен. Няма опасност да се укрие, но може да извърши друго престъпление”, каза съдия Стоилов. Според него в случая има завишена обществена опасност, защото Ибрямов едновременно е депутат и кандидат за такъв на изборите на 27 октомври. Посочи още, че по делото има и данни за купуване на гласове, въпреки че Ибрямов все още няма повдигнати обвинения за това, а само за търговия с влияние, т.е. да повлияе на длъжностно лице от Министерството на отбраната в полза на дружества, които да усвоят пари от него.

По-рано през деня съпругата на Ибрямов Биршен обяви, че вероятно мъжът ѝ е дал парите на Тодоров назаем, а той му ги върнал при ареста. Обвиняемият обаче не е заявил това пред разследващите и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

“Светнали са му ръцете и парите са били предварително описани, не знам как е успял да ги даде на Мирослав, след това да ги опишат и Мирослав да му ги върне”, поясни прокурор Петров. Половината от поисканата сума е предоставена от Комисията за противодействие на корупцията.

Още в петък прокуратурата уведоми ЦИК и парламента за задържането на Ибрямов.

Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори, заяви в неделя говорителката на ЦИК Росица Матева.

“Това не е първи такъв случай. ЦИК действа съобразно закона. Няма досега в практиката на комисията случай, в който да е отказано даването на разрешение да бъде задържан кандидат или да бъде привлечен като обвиняем. Не смятаме, че сме в правомощията ЦИК да преценява доказателствата, които прокуратурата е събрала, доколко относими са те и доколко е съставомерно деянието спрямо тези доказателства”, каза Матева пред БНР. Всички членове на ЦИК, които са присъствали на заседанието, са гласували за свалянето на имунитета на Ибрямов.

Това, че имунитетът на един кандидат за депутат е свален, не означава, че той не продължава да участва в предизборната кампания, подчерта Матева. И допълни, че ако политическата сила, която го е издигнала, събере достатъчно гласове и той бъде избран в 51-ото НС, не е проблем Ибрямов да бъде обявен за депутат.

Други от От страната и света

Над 3000 лева събраха за реновация на детско отделение на болницата 4 ифлуенсърки в Монтана

Ценни почти нови дрехи от гардеробите на достъпни цени закупиха щедри граждани oт Монтана. Идеята за този базар е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева

Утре започват да изплащат пенсиите

Утре започва изплащането на пенсиите, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник) и ще завърши на 21 октомври

Предизборният клип с Газа, взривил евреите у нас, бе изтрит

Предизборен клип на “Алианс за права и свободи” на Ахмед Доган, разпространяван в социалните мрежи, взриви еврейската общност миналия четвъртък, а след бурната реакция срещу него бе изтрит

2 г. след наводненията инфраструктурата край Карлово още е в тежко състояние

Две години след опустошителните наводнения в карловските села инфраструктурата там остава в тежко състояние. 8 моста са изградени отново, но все още има разрушени съоръжения

Падна джакопотът в тотото, някой спечели 4,4 млн.

Падна поредният голям джакпот в спортния тотализатор. В тираж 80 на играта "6 от 49" има улучена шестица (13, 17, 23, 30, 34, 48), като печалбата е 4 374 037,50 лв

>