Злоядо дете? Не са лоши родителите, гените са виновни

06.10.2024 03:00 Павлина Трифонова
Ако оставите пълна чиния пред злоядо дете, което стои само на масата, е малко вероятно да започне яде. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Да имаш злоядо дете, не е лека работа. Всеки родител, който се е сблъсквал с подобен проблем, знае, че понякога положението е като да си удряш главата в стена. Виждаш го, че умира от глад, но каквото и да му сложиш в чинията, все не му харесва и го побутва.

Ако пък това се случва и пред по-голяма аудитория, ситуацията става още по-тежка. Детската физиономия се намусва до крайност, а загрижени коментари на наблюдаващите възрастни валят от всички страни.

Чуват се съвети как храната трябва да е поднесена интересно,

яденето да е под формата на игра, за да бъде прието от децата и по този начин те да изградят положително отношение към него. Въобще говорят се всички онези неща, които ги пише обичайно в книгите за родителство. И които десетки пъти са опитвани от майки и бащи на злояди малчугани, но рядко са дали особен резултат.

Така че единственото им повтаряне в подобни ситуации е още болка и себебичуване за потърпевшите родители, че не се справят добре с едно от най-важните неща по отношение на детското израстване. Защото съществуват десетки изследвания, които показват, че яденето през първите години има пряко влияе върху навиците на хранене през целия живот. Ако то е недостатъчно или пък не е разнообразно, това води до забавен растеж, нервност и по-чести здравословни проблеми.

Едно скорошно проучване обаче внесе нотка успокоение за сблъскващите се с подобни проблеми родители. То показа, че някои деца отказват да ядат определени храни заради генетична предопределеност. Изследователски екип от Юнивърсити колидж в Лондон е анализирал данни за хранителните навици на 2400 комплекта близнаци. Родителите им са били помолени да попълват въпросници какво и колко децата им ядат на 16 месеца, на 3, 5, 7 и 13 години.

Трябвало е да отбележат в анкетите и дали са еднояйчни, или разнояйчни близнаци, тъй като при първите има 100-процентово споделяне на гените, докато при вторите е наполовина.

Идеята на учените била да проверят дали генетиката, или околната среда влияе основно върху растежа на децата. Затова и

близнаците били най-подходящи за целта, тъй като живеят заедно и се възпитават от едни и същи възрастни

След като анализирали получените резултати, те открили, че гените са доминиращ фактор за придирчивото хранене. На 16-месечна възраст на тях се дължат 60% от различията при ядене, а при 13-годишните процентът даже достига 74.

“Основният извод от нашето проучване е, че капризността на масата не е нещо, което възниква от родителството. Тя наистина се свежда до генетичните различия между нас”, казва поведенческият генетик доктор Зейнеп Нас.

В заключенията към изследването си обаче английските учени предупреждават, че това не трябва да успокоява родителите напълно и да ги отказва да опитват да разнообразяват яденето на техните деца, тъй като рискът от хранителни разстройства е много голям. А и някои данни от проучването са показали, че средата също има значение. Например дори и еднояйчни близнаци, които са демонстрирали капризно хранене на 18 месеца, в края на изследването, когато са на 13 г., имат разминаващо се поведение на масата. И се смята, че това се дължи точно на наличието на различни приятели и места, които посещават индивидуално.

Споделените преживявания обаче имат най-голямо влияние при най-малките деца. Така че предлагането на повече разнообразност в чинията, и то като част от семейно хранене, може да има голям ефект върху злоядите малчугани.

“Въпреки че придирчивото хранене има силен генетичен компонент и може да се простира отвъд ранното детство, това не означава, че е фиксирано. Родителите трябва да продължат да подкрепят децата си да се хранят разнообразно и здравословно до тийнейджърска възраст, дори в един момент приятелите да имат по-важно влияние върху техните диети”, казва пред “Гардиан” доктор Алисън Филдс от изследователския екип.

До сходни изводи стигат и техни италиански колеги преди две години, които пък проучват как гените влияят върху рецепторите за вкус и обоняние. Те откриват, че много по-важна е мозъчната дейност, отколкото генетичната предопределеност.

Учените, които изследват връзката между гените и избора на храна, се надяват да открият какво възпира някои хора да се хранят здравословно или пък си проправят път за създаване на модифицирани храни, които са по-полезни. Друга възможност е да се изобретят ново поколение лекарства, които насочват предпочитанията на хората към по-здравословни ястия. Така че, докато всичко това се случи, упорството на родителите си остава най-ефективното средство за справяне с придирчивото хранене на децата.

Други от Сила за живот

Амазонско племе старее най-бавно в света, не познава алцхаймер

Хората от цимане не ползват обработени храни, не пържат, консумират много риба и седнали прекарват най-много 10% от времето 84-годишната Мартина се промъква през гъстата растителност на Амазонската

Учен изяде 720 яйца за месец, за да докаже, че не са вредни

Лошият холестерол на специалиста по метаболизъм Ник Ноуриц намаля с 20% Яйцата са един от най-евтините източници на протеини и във времена на кризи, когато се налага да си правим по-добре сметка на

3 кафета на ден помагат на сърцето

Изследване доказва, че ако човек приема кофеиновата напитка, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява, а за тези, които й се наслаждават редовно три пъти на ден

Изкуственият интелект помага при диагностицирането на късогледство

Американски лекари предложиха да се използва модел с изкуствен интелект (ИИ) за диагностициране на проблеми със зрението. Изследването е публикувано в JAMA Ophthalmology

Учени: Изкуственият интелект може да подпомага бъдещите Нобелови лауреати

Според учени изкуственият интелект (ИИ) може да подпомага дори бъдещите нобелови лауреати, съобщи АФП и БТА.  През 2021 г. японецът Хироаки Китано дава начало на инициативата Nobel Turing Challenge

>