Учен изяде 720 яйца за месец, за да докаже, че не са вредни

06.10.2024 17:13 Павлина Трифонова
В едно яйце има над 200 милиграма холестерол, което е над половината от препоръчителния дневен прием от 300 мг.

Лошият холестерол на специалиста по метаболизъм Ник Ноуриц намаля с 20%

Яйцата са един от най-евтините източници на протеини и във времена на кризи, когато се налага да си правим по-добре сметка на парите, доста хора разчитат на тях. Вместо печена сьомга или телешки стек си приготвят омлет със зеленчуци и така успешно се грижат за своето тяло.

През последните години обаче доста диетолози взеха на мушка яйцата заради някои проучвания, че жълтъците им увеличават нивата на лошия холестерол, което пък води до увреждане на кръвоносните съдове и проблеми със сърцето. Социалните мрежи са пълни със съвети как с “кокошите” диети трябва да се внимава, след като само преди десетилетие те редовно се препоръчваха за активно спортуващи и гонещи красива мускулатура хора.

Затова един млад учен реши да се подложи на публичен експеримент, като обяви в ютюб, че в продължение на месец ще яде по едно яйце на всеки час, или общо 720. Ник Ноуриц има докторска степен по метаболизъм от университета в Оксфорд и в момента се обучава за лекар в Харвардския университет. Според него яйцата са получили лоша слава заради една логическа грешка, че ако ядеш нещо с много холестерол, задължително в даден момент ще имаш проблеми с него. Ноуриц обаче е убеден, че

ако тялото е здраво,

няма как това да се случи

Всъщност тялото ни има нужда от холестерол. Той участва в изграждането на клетъчните мембрани и в редица метаболитни процеси. По-голямата част от него се синтезира в черния дроб, а останалата се набавя чрез храна. Пренасянето му към тъканите става посредством липопротеини, от чиято плътност зависи дали по стените на кръвоносните съдове ще се отлага излишен холестерол, което причинява тяхното втвърдяване и води до сърдечносъдови заболявания.

28-годишният изследовател смело пълни жилището си с кутии с яйца. Снима ги, пуска фотографиите в социалните мрежи и периодично публикува данни от своя експеримент. Всъщност той не яде по едно яйце на час, а прави две хранения дневно от по 12 бройки. Първото е около 10 часа, а второто към 18 часа. Най-често си ги приготвя бъркани със зехтин, каперси, аншоа или каквото има в хладилника. Продължава да консумира и други храни, съдържащи протеини, като месо и риба, но се въздържа от въглехидрати.

“През първите две седмици бях на диета с много ниско съдържание на въглехидрати, по-малко от 20 грама на ден, което се равнява на не повече от една ябълка. След това увеличих до 60 грама на ден, или два банана”, разказва Ник Ноуриц пред “Дейли мейл”. Той обяснява, че при ниско съдържание на въглехидрати нивата на липопротеини растат, защото тялото започва да изгаря мазнини за енергия. Ако обаче добавиш малко въглехидрати, получаваш енергия от тях и липтопротеините намаляват. Затова неговият лош холестерол е спаднал само с 2 процента през първите две седмици, докато през вторите две - с още 18 на сто.

“Спях седем часа на нощ,

ядях 3200 калории на

ден и не съм наддал

или отслабнал

Спортувах около час на ден, както правех и преди”, казва изследователят. По думите му не е имал никакви странични ефекти от яденето на толкова много яйца, като например разстройство или запек. Допуска, че това може да се дължи и на факта, че обичайно приема богати на мазнини и протеини храни, а също и че преди се е подлагал на подобни експерименти.

Преди време яде по 12 бисквити на ден в продължение на половин месец, за да докаже, че въглехидратите могат да понижат холестерола по-добре от приема на статини. “Имам докторска степен по метаболизъм. Познавам медицината и знам какво да направя и как да го изследвам. Не предлагам на хората да се подлагат на същото или пък да се изправят срещу лекуващия ги лекар заради моите експерименти. Целта ми бе само да покажа кои неща могат да повлияят на холестерола”, посочва Ник Ноуриц.

Той винаги е обичал да яде яйца и дори след експеримента продължава да го прави. Сега консумира около шест на ден. “За мен изборът на закуска на базата на яйца, които са пълни с хранителни вещества и протеини, е по-добър вариант от много стандартни въглехидратни храни, които ще увеличат инсулина и ще насърчат растежа на мазнини в тялото ми”, допълва изследователят.

След като се прочува с експеримента си, един от големите производители на яйца предлага да му прави безплатни доставки в продължение на една година. “Повече от щастлив съм да приема. Медицинското училище е скъпо”, казва студентът от Харвард. Според него яйцата са добра храна и ако се използват като основен източник на протеини, хапването на четири броя в едно хранене няма да доведе до никакъв проблем.

Английският професор по кардиология Санджай Прасад обаче казва, че все още няма консенсус между изследователите какъв да бъде дневният лимит. Според него седем яйца на седмица е разумно количество за здрав човек и четири-пет за хора с рискови фактори като диабет и сърдечни заболявания.

“Когато ядете храна, съдържаща холестерол, той може да се отложи в кръвоносните съдове и високите му нива да доведат до сърдечни заболявания. Другото нещо е, че химикалите в яйчния жълтък могат да се метаболизират, за да създадат вещество, наречено триметиламин N-оксид, което понякога причинява възпаление на сърдечните съдове. Ето защо мисля, че не трябва да се прекалява с яйцата”, обяснява проф. Прасад пред “Дейли мейл”.

Колегата му Глин Томас пък направо нарече лудост изяждането на 720 за месец. “Последните съвети, който даваме на пациентите, е, че

няма такова нещо

като здравословни

храни

Има само здравословни диети. Разумното и разнообразно хранене, физическа активност поне три пъти седмично, отказ от пушене и ограничаване на алкохола са много по-смислени препоръки, отколкото дадените преди десет години да се избягват яйца, млечни продукти и животински мазнини, традиционно считани за фактор за повишаване на холестерола”, казва кардиологът Глин Томас.

Проучване на медицински център в Северна Каролина също показа по-рано, че хората, които ядат 12 яйца на седмица, имат сходни нива на холестерол след четири месеца в сравнение с тези, които си позволяват по-малко от две.

Ник Ноуриц има докторска степен по метаболизъм от университета в Оксфорд и в момента се обучава за лекар в Харвардския университет.

Други от Сила за живот

Амазонско племе старее най-бавно в света, не познава алцхаймер

Хората от цимане не ползват обработени храни, не пържат, консумират много риба и седнали прекарват най-много 10% от времето 84-годишната Мартина се промъква през гъстата растителност на Амазонската

3 кафета на ден помагат на сърцето

Изследване доказва, че ако човек приема кофеиновата напитка, рискът от сърдечносъдови заболявания намалява, а за тези, които й се наслаждават редовно три пъти на ден

Злоядо дете? Не са лоши родителите, гените са виновни

Заобикалящата среда също влияе върху капризите на хлапетата на масата Възрастните трябва да ги подкрепят да се хранят здравословно до тийнейджърска възраст

Изкуственият интелект помага при диагностицирането на късогледство

Американски лекари предложиха да се използва модел с изкуствен интелект (ИИ) за диагностициране на проблеми със зрението. Изследването е публикувано в JAMA Ophthalmology

Учени: Изкуственият интелект може да подпомага бъдещите Нобелови лауреати

Според учени изкуственият интелект (ИИ) може да подпомага дори бъдещите нобелови лауреати, съобщи АФП и БТА.  През 2021 г. японецът Хироаки Китано дава начало на инициативата Nobel Turing Challenge

>