Асен Василев към пловдивчани: Толкова ли е богата общината, че да си позволи загубата на 100 милиона финансиране

06.10.2024 14:02 Никола Михайлов
Асен Василев (в средата) критикува градската управа на Пловдив.
Кандидати за депутати от ПП-ДБ от Пловдив и областта

Според него парите за стадионите са поискани, без градската управа да има готовност да ги усвои 

Толкова ли е богата общината, че да може да си позволи да загуби 100 млн. финансиране от националния бюджет, докато чака кметът да оправи документите за двата стадиона?

Този въпрос към пловдивчани зададе съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев, докато коментираше програмата, по която общините кандидатстват за средства от националния бюджет. По думите му градът е заявил проекти за 100 млн. лв., основно за двата стадиона – на клубовете „Ботев" и „Локомотив", но е получил нула, защото градската управа не била готова.

По думите на Василев през последния кабинет на Борисов регионалното министерство е отпуснало 153 млн. лв. за 266 общински проекта в цялата страна. "Още 2022 г. започнахме да създаваме общинска програма, където всички, които имат проекти, да кандидатстват и да получат средства по обективен критерий", каза водачът на листата на ПП-ДБ в Пловдив. Той обясни, че тази година това е заложено в бюджета и имало подписано финансиране за над 2000 проекта за общо над 2,5 млрд. Всеки град има възможност да получи средства в зависимост от размера и да ги използва за каквото реши.

"Община Пловдив е получила нула не защото парите ги няма. Те са заложени в закона за бюджета и само за тази година има предвидено финансиране в размер на милиард и 700 милиона. От тях общините са поискали аванси за 300-400 млн. Тоест има предостатъчно средства", каза Асен Василев. Пловдив обаче не е получил пари, защото трябвало да има разрешение за строеж и избран изпълнител, който да даде гаранция за строителството, което градът не е изпълнил.

"Ако кметът е знаел, че общината не е готова, тази програма е тригодишна, можел е да си свърши работата, да си събере документите, да си направи поръчките и да си поиска парите, когато изискванията са изпълнени", заяви Василев. Той обясни, че 3 пъти в годината могат да се добавят или сменят проекти в програмата и ако тези, за които Пловдив е кандидатствал, не са готови, можело стоте милиона да се използва за друго. "Защото, ако не са поискани към края на годината, ще бъдат изгубени за Пловдив", каза Асен Василев.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обърна внимание и на строежите на пътища в страната. Изтъкна, че по време на кабинета Петков започнала работата по първия етап от "Голямоконарско шосе" в Пловдив. "Бяха отпуснати парите, за да може той да бъде построен, докато се довършат проектът и отчуждителните процедури за втория, за който вече има избран изпълнител и когато приключат съдебните процедури, ще започне работата. Това е начинът, по който трябва да се строи и по който през 2022 и 2023 г. бяха построени и пуснати 34 км магистрален път. Само за сравнение, през последните 3 г. управление на Борисов са пуснати 16. Тоест, ако се строи по правилата, става два пъти по-бързо", каза Василев. Той критикува работата по магистрала "Хемус", където в някои части все още не са отчуждени терени, а е платено за озеленяване. "През последната година строителството на "Хемус" беше вкарано в релси, така че фирмите да носят реална отговорност за строежа. Поеха 7 г. гаранция на пътното платно и 12 на съоръженията. Преди това договорите бяха за доставка на материали", посочи още Асен Василев. И изброи другите магистрали, по които се работи в момента.

"В продължение на 18 години управление на София ГЕРБ не успяха да решат проблема с детските градини. И сега са тръгнали да говорят в много градини били построили", заяви съпредседателят на ПП. Каза, че през 2019, 2020 и 2021 г. броят им е намалял, докато през следващите две години са построени 10 нови. "Но сградите не са най-важното. Открити са над 600 нови групи, има наети над 500 нови учители. И като резултат - има приети над 14 00 деца повече в градините, отколкото през периода 2019, 2020 и 2021 г. Така че, като ви кажат от ГЕРБ "Добро утро", погледнете къде е луната", добави Василев.

Той обясни, че рядко си позволява да критикува другите партии, но в случая бил провокиран от изявлението на Бойко Борисов, че само ГЕРБ строели, а след това "нямало лъжица асфалт поставена". "Това е лъжа. И не я опровергава Асен Василев, а Националният статистически институт. Всички данни, които ви изчетох, отивате на сайта на НСИ и са там", заяви водачът на листата на ПП-ДБ в Пловдив.

По думите на Асен Василев в последните 3 години имало нова бюджетна философия - да се инвестира и в инфраструктура, и в хората. По този начин все повече хора остават у нас, вместо да търсят бъдеще в чужбина. "Ако това продължи, за 4 години ще достигнем €2000 средна работна заплата, €100 минимална и 300-400 хил. българи да се върнат", каза Асен Василев. Той посочи, че когато системи са оставени да се разпадат 30 г., е трудно да станат нормални за година-две. "Но това, което виждаме, е че за 18-те месеца общо управление за последните 3 години са обърнати тенденциите и в здравеопазването, и в образованието, и в доходите", отсече Василев и отново повтори, че магистрали се строят 2 пъти по-бързо и има над 14 000 повече деца в градините.

Заедно с Асен Василев в Пловдив дойде и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който обясни, че след вота коалицията ще предложи план за управление на страната и излизане от политическата криза. "Ние сме реален конкурент на ГЕРБ на тези избори, борим се за първо място след вота", категоричен беше той и посочи, че партиите трябва да се обединят около един кандидат за министър-председател, но от ПП-ДБ нямало да подкрепят ярка политическа личност. Общинската съветничка от коалицията Веселина Александрова пък отново постави проблема с градския транспорт на Пловдив и представи идеята, след като изтекат договорите на превозвачите, той отново да се върне в ръцете на градската управа.

Други от От Пловдив

Санират старческия дом "Свети Василий Велики" в Пловдив с близо 14 милиона

Община Пловдив обяви обществена поръчка за основен ремонт и саниране на Дома за стари хора "Свети Василий Велики". Прогнозната й стойност е близо 14 млн. лв. с ДДС

Огромен клон падна до пазара на ул. "Младежка", по чудо не уби хора (Снимки, видео)

Явно трябва да загине човек, за да обърнат внимание, коментират търговци и живеещи в квартала Чу се силно пращене и в този момент огромен клон рухна пред жилищна кооперация на тротоара на ул

Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е истинската сила на ГЕРБ

Да бъдем близо до хората и да сме адекватни на техните изисквания и очаквания – това е истинската сила на политиката на партия ГЕРБ. Тя е в способността да бъдеш сред хората и да ги изслушваш

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

>