Операциите с 3D принтирани импланти вече достъпни и у нас, в пъти по-евтини от тези на Запад

06.10.2024 13:57 Петя Минкова
Проф. Николай Габровски се надява с колегите си да запазят търсаческия дух и да продължат да въвеждат иновации в неврохирургията.
В операционната с екипа на проф. Николай Габровски.
Проф. Николай Габровски
Екипът на проф. Николай Габровски предварително симулира операцията с 3D принтираните детайли.

Уникално сътрудничество между екипа на Техническия университет и този на проф. Николай Габровски осигурява персонализирани решения за пациентите

Звучи невероятно, но суперсложни персонализирани роботизирани операции с 3D принтирани импланти вече са достъпни и за българи благодарение на сътрудничеството между проф. Николай Габровски и Центъра по мехатроника и чисти технологии към Техническия университет в София.

Резултатът от съвместната работа е, че интервенциите са значително по-евтини в сравнение с аналозите им на Запад, като за пациентите се осигуряват персонализирани решения, съобразени с индивидуалните нужди на всеки един.

В рамките на проекта "Тренд Европа Успява" се срещнахме с двата екипа - в Центъра по мехатроника и този на проф. Габровски в "Пирогов", за да научим повече за иновативните технологии.

Наред с бурното навлизане на роботизацията в медицината, неврохирургията също бързо напредва с въвеждането на 3D принтираните импланти.

"Тази концепция е известна още от 80-те години, но технологията беше изключително скъпа, можеха да си я позволят само най-мощните лаборатории и болници по света - обясни пред "24 часа" проф. Габровски. - В момента 3D принтирането е много по-достъпно, вече съвсем не са единици тези, които могат да си позволят да разполагат с такава технология." Според неврохирурга е истинско щастие, че с екипа му имат достъп до нея и могат да са още по-полезни на пациентите си. "Сътрудничеството с Техническия университет в София ни позволява да имаме и инженерна експертиза", обясни проф. Габровски.

Причината е, че в Центъра по мехатроника се изработват прецизни импланти, съобразени с изискванията на хирурзите за конкретния пациент.

"3D принтирането ни помага в няколко насоки - споделя проф. Габровски. - Едната е комуникацията с пациента, тъй като ние лесно можем да изградим модел на органа, най-често на гръбначния стълб, и да се обясни на пациента какво точно предстои. Това е от голямо значение за нас, тъй като, отпечатвайки такъв модел, можем да се подготвим по-добре за операцията. Буквално можем да я разиграем предварително, като я симулираме, преди да влезем в операционната." Друго голямо предимство на технологията е, че тя осигурява индивидуализирани импланти, които са за конкретния пациент." На практика така се постига целта без нежелани ефекти, породени от някакви неточности в детайлите, тъй като имплантът е все едно прецизно изработен ключ, създаден за конкретна ключалка.

Според професора до тях все по-често се прибягва не само в гръбначната, а и в черепно-мозъчната хирургия.

"Това е едно изцяло персонализирано решение на проблемите на пациента, което смятам, че е много сериозен прогрес", отбелязва проф. Габровски.

Заедно с това екипът му е сред пионерите, въвели в ежедневната си практика роботизацията при част от интервенциите на гръбначния стълб.

"Това ни дава значително по-голяма сигурност, освен това скъсява времето за операцията в много случаи и позволява на хирурзи с по-малък опит, в по-начален етап от своята кариера да

постигнат по-добър резултат", допълва специалистът.

Иначе изграждането на един качествен хирург отнема десетилетия. "Сега благодарение на тези нови технологии успяваме да съкратим този период и да получаваме по-добри резултати и при по-млади колеги", отбелязва той.

Дали въвеждането на подобни супертехнологии у нас би било възможно без европейско финансиране?

"По-скоро не - казва проф. Габровски. - Това са много скъпи технологии, някои от тях всъщност проправят път. Част от тях не са доказали във времето дали ще бъдат ефективни, или не, и само нашият опит да ги въведем в практиката и опитът, който получаваме, като ги прилагаме, показва дали те наистина са достатъчно полезни, за да бъдат използвани ежедневно и да намерят по-широко разпространение.

Разбира се, когато една технология се докаже в практиката, цената бързо пада и тя става достъпна не само за пациентите, а и за болниците по цял свят. Но докато се стигне до този етап, имаме един дълъг път на проучване, който всъщност без допълнително финансиране и особено значимо европейско финансиране на практика не би бил възможен. Фактически 3D принтирането ние го въведохме благодарение на една отлична колаборация, която направихме с Техническия университет в рамките на голям европейски проект."

"Нещо повече, въвеждането на 3D принтирането ни помогна - отново по европейски проект - да засилим и нашите роботизирани системи, като ги надградим до възможно най-високото съвременно ниво", допълва още неврохирургът. Така европейското финансиране изиграва ключова роля в технологичното развитие на неврохирургията и позволява на екипа на проф. Габровски да предприемат следващи стъпки, които иначе биха били немислими.

Самият той като неврохирург трето поколение мечтае с колегите му да продължат да залагат на иновациите, да проучват, да изследват, да опитват, за да правят нови пробиви в науката и да я издигнат на ново ниво.

"Причината е, че дори най-дребното подобрение в живота ни е започнало живота си в някоя научна лаборатория - казва той. - Много ми се иска в тези комерсиални времена да запазим в себе си търсещия дух, да продължим упорито да търсим новите неща в науката - казва професорът. - Убеден съм, че само така можем да се усъвършенстваме не само като професионалисти, а изобщо като общество."

Други от От страната и света

За часове изтеглиха 23 000 лева от банковата сметка на българин

Да осъмнеш без пари в банковата си сметка, без да имаш представа къде са отишли парите ти. Това се случва преди няколко месеца на българин, който желае да остане анонимен

Какво каза и какво премълча за парите в държавата служебният финансов министър

На хазната ѝ трябват още 18 млрд. лв., но преди избори кой политик ще обяви, че сред решенията са вдигане на ДДС, нов дълг, намаляване на чиновниците

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен: Мъжът ми е следен и подслушван незаконно

Целият случай на моя съпруг е незаконен. Използвани са СРС, включително следене и подслушване абсолютно незаконно. Когато поискаш да бъде свален имунитета на един човек, трябва да има престъпление

Търси се кръв за майка и две деца на 7 г. и 9 г., пострадали в катастрофа край Карнобат

Майка и две деца на 7 г. и 9 г., тежко пострадали в катастрофа по пътя Карнобат-Айтос на 5 октомври,  се нуждаят от кръводарители, алармират от УМБАЛ Бургас

Възстановиха движението на метрото между станциите "Сливница" и Обеля"

Движението на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" е възстановено, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. То временно беше спряно, след като авария на магистрален водопровод в район

>