Огнище на смъртоносния вирус "Марбург" в Руанда, може да пламне Африка

05.10.2024 21:00
Огнище на смъртоносния вирус "Марбург" в Руанда, СНИМКА: Pixabay

Той е от рода на ебола и е много опасен

Руанда е пред епидемия от един от най-опасните вируси в историята "Марбург". Към 4 октомври са заболели 41 души, 12 вече са починали, като това го прави едно от най-големите огнища в историята. Вирусът е от рода на "ебола" и е много опасен.

Безсимптомно протичане на тази инфекция няма. Човек рязко вдига температура, започва да го боли корема, появява се диария и накрая припадъци. Ако умира, това става след силно кръвотечение на осмия-деветия ден. Известно е, че умират от 24 до 88 процента от заболелите. Всичко зависи от качеството на грижите към болния.

В момента няма някакви ваксини или известни лекарства.

Световната здравна организация смята, че шансовете да се разпространи вируса са малки, въпреки че огнището е в столицата Кигали. Местното правителство не ограничава туристите.

СЗО обаче допуска, че болестта може да се разпространи в Африка. Най-опасно ще бъде, ако вирусът се окаже в Конго, където има епидемия от едра шарка и има 8 милиона бежанци.

Вирусът се предава единствено при докосване на някоя течност в тялото на заразения. Смята се, че не се предава по въздушно-капков път или през комарите.

Властите обаче не са обявили точно как се е появил. Първият пациент се обърнал към болница в Кигали, където го лекували от малария. След това обаче в края на септември умира. След нето заболяват няколко медицински работници от болницата.

В природата носители на вируса са нилските плодови прилепи (египетски летящи кучета). За да заболее човек, трябва да е контактувал с тези животни или да яде от храната им.

Огнища на болестта е имало в Конго, Уганда, Танзания, Ангола, Екваториална Гвинея, Гана, Гвинея, Кения и Република Южна Африка.

Но болестта реално се появява в Европа. Тя е кръстена на германския град, където през 1967 година правили експерименти със зелени маймуни от Уганда. Тогава разболяват няколко сътрудника на лабораторията, както и тази в Белград, където са работили със същите животни.

Други от Докторе кажи

Трансплантирани пациенти алармират за липса на важен медикамент

Трансплантирани пациенти алармират за липса на жизненоважен медикамент. Става въпрос за имуносупресор, който вече втори месец липсва в аптеките в Стара Загора

Във Великобритания призовават за масова ваксинация срещу грип и COVID

Във Великобритания тази седмица започна едновременна ваксинация срещу грип и COVID-19, след като стана ясно, че смъртните случаи от грип са стигнали тези от коронавирус през последните две зими

България е отказала да приеме 40 органа за трансплантация от 2021 г. насам

Страната ни е отказала да приеме 40 органа за трансплантация от Румъния от 2021 година до момента. Болниците, които правят такива операции, са отклонили офертите от северната ни съседка

Здравната каса спря връщането на новия си управител. Засега

Нямало риск работата на НЗОК да спре Здравната каса осуети встъпването в длъжност на новия си управител Станимир Михайлов. Освободеният от парламента преди няколко месеца шеф на НЗОК бе възстановен

Виж стъпките за лечение на рак на гърдата по здравна каса

НЗОК предоставя на пациентките помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия Октомври е месец за борба с рака на гърдата. Като отговорна финансова институция

>