Уволняват Бригита Чолакова от БНТ по политически причини - подкрепя червения генерал Семерджиев

06.10.2024 07:00 Пенчо Ковачев
Тв водещата по време на работата
Бригита Чолакова с Лили Иванова в тв студиото

Тя умира в съня си на 6 октомври 1999 г. дни преди да навърши 66 години

Наричаха Бригита Чолакова гранддамата на Българската национална телевизия, най-емблематичното име сред жените водещи в тв историята на България, Желязната лейди на телевизионния екран или Железния Ханс.

Тя се появява на “Сан Стефано” на 36 години. На тази възраст по лицата на много жени физиката започва да губи битката с химията. При Бригита това не важи. За нея няма тайни в гримовете и гримирането.

Чолакова бързо печели интереса и обичта на зрителите с неповторимото си чувство за стил, за разговор, за поведение в ефир, за уважение към госта в студиото. Тя е умна, красива, елегантно язвителна, когато се налага, и невероятно магнетична. А камерата направо е влюбена в нея.

Автор и водещ на няколко телевизионни предавания - “ТВ обектив”, “Пожелахте да видите”, “Телевизията представя”, “Стил”, “ТВ Неделник” и “Модева ТВ”, което не се излъчва от “Сан Стефано”, а от студиото на НДК. Всички тези предавания остават завинаги в златния архив на БНТ.

За да стане телевизионна звезда обаче, Бригита Чолакова трябва да измине дълъг и нелек път.

Родена е на 12 октомври 1933 г. в семейството на българин и германка. За фамилията настъпват трудни дни след 1944 г., когато баща ѝ е обявен за “фашист”. Заради “лош произход” момичето не може да си намери работа, въпреки че завършва немска филология и не страда от липса на самочувствие.

Първото ѝ работно място е Централна гара

С красивия си глас и ясен тембър съобщава кой влак от кой коловоз тръгва или пристига. Става всяка сутрин в 4 часа, за да е навреме на работа.

Щастието ѝ се усмихва на конкурса за секретарка в цирк “Буш”. Това е държавният цирк на Германската демократична република (ГДР), един от най-старите в Европа, световноизвестен с дресурата си на животни.

Бригита разказваше, че като заговорила, директорът на цирка казал: “Най-сетне да чуя майчиния си език!”. “Явно моят немски не е бил толкова лош, щом един германец го призна”, беше коментарът на Чолакова.

Скоро станала и конферансие. През деня секретарка и преводачка, вечер обявява номерата от цирковата програма. Срещу всичко това получава двойно възнаграждение. Бригита е много щастлива от тази си работа, защото ѝ дава свобода и много пътувания.

Докато е в цирка, е впечатлена от невероятно големите мигли на цирковите актриси. А тогава още няма специални и качествени спирали като днес. Тушът се продава или като блокче, което трябва да се намокри с вода и да се вземе със специална четчица, или като крем в тубички.

Един ден с ужас разбира, че тубичките са пълни с боя за обувки. “Това е вредно, в пастата има терпентин!?”, шокирана е Бригита. Актрисите я успокояват: “Гита, ние играем по четири представления всеки ден. Къде ще му излезе краят, ако си купуваме туш за мигли, той е много скъп!”.

Следващата спирка в кариерата на Бригита е Киноцентърът, където отива по съвет на родителите си, според които е добре да си намери сигурна работа, пък било то и занаятчийска.

Така Гита, както я наричат, става перукерка и после гримьорка. Тя се гордееше много с филмите, в които я разпределят.

Веднъж кандидатства за говорителка в националното радио. Един от комисията ѝ намерил говорен дефект - не произнасяла ясно буквата “ш”. Друг отбелязал, че кандидатката говори с немски акцент. Не е акцентът причината, разбира се, а

“лошият произход”, заради който не я допускат до микрофона на БНР

Кариерата на Бригита Чолакова в националната телевизия започва със “Златният Орфей”, където е конферансие на фестивала.

През 1985 г. БНТ започва да излъчва магазинното предаване за мода “Стил”, водено от Бригита. Тя създава своите авторски предавания “ТВ Неделник”, “Телевизионен обектив”, “Модева ТВ” и се превръща в един от символите на БНТ през 80-те години.

На старта на телевизионната си кариера се появява на екрана с перуки. Тогава това е много модерно, тя има няколко с марката “Кристиан Диор”. Когато обаче е със собствената си коса, в телевизията пристигат писма и телефонни обаждания: “Другарю Славков, кажете на Бригита да свали тази перука!”.

Омъжвала се е 3 пъти. Първият ѝ съпруг е Борис Владимиров, волейболист от ЦСКА и национален състезател. Вторият е музикантът Христо Чолаков - Чендо, който бил голямата ѝ любов. Той загива в самолетната катастрофа на 21 декември 1971 г. на летище София, в която намира смъртта си и Паша Христова. Бригита запазва фамилията му. Третият е барабанистът от симфоничния оркестър на БНР Божидар Карагьозов.

Не е имала собствени деца и се е грижела много за своите племенници - децата на брат си.

Въпреки звездния си статут през 1991 г. Бригита Чолакова е уволнена от БНТ по политически причини, защото подкрепя ген. Атанас Семерджиев от БКП като кандидат за вицепрезидент на България. Има много версии защо постъпва така. Предлагам ви нейния отговор в интервюто с д-р Иво Живков - стоматолог по професия, гримьор по призвание, дълги години работил в нейния екип в БНТ.

“Защо ти, която цял живот си се занимавала с естетика, влезе в политиката, като подкрепи политик?”, пита я Живков. 

“Защото 

политиката е най-неестетична и тя има най-голяма нужда от корекции и стил

Като започнеш от облеклото и държанието и завършиш с мислите и речта на един политик. Когато подкрепих този политик, аз го подкрепих преди всичко като хармонична и ерудирана личност. Не просто така, за да печеля някакви дивиденти или популярност. Когато човек има моята популярност и е поне малко отговорен, не прави самоцелни изяви...”

Разговорът на Иво Живков с Бригита Чолакова е публикуван в сп. Beauty, брой 14 от 1999 г. За съжаление, това е последното интервю на телевизионната легенда. Двамата разговарят във вилата ѝ в Панчарево в понеделник и се договарят да продължат в сряда. Уви! Бригита умира през нощта срещу сряда в съня си - тромб запушва притока на кръв към сърцето ѝ. А до 66-ия ѝ рожден ден остават само 6 дни.

Други от Възход и падение

След Мадона и Ед Шийрън идва Анна Нетребко. Кой води големи звезди у нас

Големите в бизнеса с концерти и трендовете за публиката Концертният живот в България през последните няколко години значително се промени. Правят се много събития в различни жанрове

Киану Рийвс дебютира като професионален автомобилен състезател в Индианаполис

Холивудската звезда Киану Рийвс дебютира в професионалните автомобилни състезания, като звездата от „Матрицата" се завъртя на прочутата писта „Индианаполис Мотор Спийдуей" в събота

На 6 октомври рожден ден имат

Димитър Туджаров-Шкумбата, шоумен Любомир Ганев, бизнесмен и волейболна легенда, президент на Българската федерация по волейбол Владимир Манчев, бивш национал по футбол Юлия Берберян

Катрин Зита-Джоунс с уникално дързък подарък за юбилея на Майкъл Дъглас – снима се “както майка я е родила”

Звездните съпрузи са астрални близнаци. В един и същи ден той стана на 80 г., а тя на 55 Чисто гола на снимка - “в облеклото ми по рождение”, но на зашеметяващо високи токчета - този изключително

Кой е Пи Диди - скандалът с оргии ще засенчи Майкъл Джексън, треперят принцове и холивудски звезди

Хари и Уилям, Лео ди Каприо и Бионсе сред гостите на белите партита, не се знае оставали ли са за насилието Джъстин Бийбър изглежда като жертва 1000 бутилки бебешко олио намерени в дома на рапъра Нов

>