140 кг лютеница забърка Ути до Пловдив, домакини му опонират: Конфитюр ли ядем?
Кметът на община "Марица" Димитър Иванов си облиза пръстите
Цял казан със 140 кг лютеница свари Ути Бъчваров на фестивал в пловдивското село Бенковски с местен зарзават.
Още от обяд екипът му започна да пече червените чушки, да смила доматите, да реже морковите, лука и останалите продукти.
"Най-традиционната, най-българската, най-истинската е именно едросмляната лютеница с печени пиперки и белени домати. В някои краища на България добавят картофи, други – патладжан, трети – повече чесън, четвърти – повече захар, а пети не слагат кимион", каза Росен Митков от екипа на Ути. Според него тънкостта е в дозите, защото добрата лютеница трябвало да стане леко мазна и сладка, и непрекъснато да се бърка, за да не загори.
Някои обаче опонираха, че на домашните лютеници в Пловдивско не слагат лук, а печен патладжан. Не са съгласни също да има прекалено захар. "Лютеница ли ядем, или конфитюр", реагира възрастна жена. И поясни, че истинската домашна лютеница се прави с печени чушки, доматено пюре, печен патладжан, олио, сол, малко захар, но малко, чер пипер и кимион.
Празникът откри кметът на Община "Марица" Димитър Иванов. Той припомни, че първият фестивал на лютеницата е бил в родното му село Маноле.
„Тази година го провеждаме в Бенковски и ще продължим всяка година през есента да го организираме във всяко населено място в общината. Правенето на лютеница е семейна традиция. Затова решихме да я превърнем в есенен общински празник, за което благодаря на Гергана Титюкова и на Археологическия учебен център в Маноле, че ме подтикнаха да подкрепя тази идея", каза Иванов. И намаза дебело филия от новата лютеница.
След това се проведе конкурс за домашна лютеница. Бяха представен 13 разядки, като на първо място бе отличена тази на Ангелина Димитрова, второто място бе присъдено на Марина Боготева, а третото – на Иван Чернев.