Радостин Танев: Сметката е проста - 10 заети кв. метра от индустриалната зона на Стара Загора означават 1 работно място

05.10.2024 17:00 Ваньо Стоилов
Радостин Танев е зам.-кмет на Стара Загора с ресори транспорт, екология, инвестиции и зелен преход.

Целта ни е градът да е предпочитан за работа и живот, казва зам.-кметът

- Г-н Танев, преди години символ на Стара Загора бяха промишлени гиганти като ДЗУ и комбината по роботостроене "Берое". Сега тях ги няма, губи ли градът славата си на голям промишлен център?

- Не, общината работи усилено Стара Загора да продължи да се развива като индустриален град. Да привлича стратегически за държавата инвеститори, да стане предпочитано за работа място. Развитата инфраструктура в града е един от плюсовете за привличането не само на инвеститори, но и на работна ръка.

Основното предизвикателство пред нас е да запазим второто място след София,

което градът има като производител на брутен вътрешен продукт. Стара Загора е с най-високата средна заплата в Югоизточния район, като 43% от заетите хора работят в индустрията.

Доказано е, че 10 квадратни метра от нашата индустриална зона "Загоре" означават 1 ново работно място. Градът ни трябва да се презентира и занапред като място за високотехнологични компании с висока добавена стойност.

- Акцент за общината са развитието на образованието, дигитализацията, културата, туризмът и, разбира се, инвестициите. Да поговорим за тези инвестиции.

- През последните 2 г. са подписани договори за 400 млн. лева инвестиции. 135-те декара от първия етап на индустриалната ни зона "Загоре" вече са запълнени. Водят се преговори с няколко потенциални инвеститори за останалите.

Работим усилено за развитие на индустриалния парк - 618 декара в близост до с. Еленино. Вече имаме одобрен проект на стойност 17 млн. лв. за довеждаща инфраструктура за втория етап, който включва пълна реконструкция на ул. "Калояновското шосе", изграждане на ВиК и паркинг до всеки един от имотите.

Очаква се проектът да бъде завършен в средата на 2026 г.

Необходимостта от реализиране на следващи етапи на развитие на индустриалната зона в града дойде именно поради засиления интерес към по-големи терени, които в първия етап не можехме да предложим.

Като пример мога да дам инвеститора "Смарт Солар", който вече придоби сертификат за стратегически инвеститор за България и закупи терен от 126 000 кв. м във втория етап на Индустриална зона "Загоре".

По-големите терени дават възможност за по-мащабни инвестиционни проекти, повече работни места, устойчив и приобщаващ растеж за общината и региона.

Поради тази причина нашата стратегия включва и трети етап на Индустриална зона "Загоре", около 2200 дка на територията на бившето летище на Стара Загора.

Там искаме да изградим модерен индустриален парк, като запазим част от пистата, но не за излитане и кацане на самолети, а като място за големи изложения. Като целта е не само да запазим "Бата Агро", а и да привлечем други подобни събития от такъв мащаб.

При нас инвеститорите купуват готови терени и имат възможност да започнат веднага да реализират инвестицията си. При закупуване на терена те посочват размер на инвестицията, както и брой работни места, които гарантират, че ще осигурят, ангажират се с конкретни срокове и цели.

Вече подписахме първия предварителен договор за терен в индустриалната зона до с. Еленино, със стратегически за държавата инвеститор - чуждестранна компания, която ще произвежда фотоволтаици и клетки.

Съгласно инвестиционно намерение компанията ще осигури 800 нови работни места, от които 45-50 електроинженери. Такива кадри има в комплекса "Марица-изток", чиято дейност постепенно ще намалява. Имаме и доста напреднали преговори с още две компании.

Демографски Стара Загора стои добре на фона на случващото се в страната -

коефициентът ни на механичен прираст е 2,2 на сто,

което показва, че градът е място, което може да привлича както работна ръка, така и млади хора. А това е и основната ни цел.

В тази посока са и мерките, които общината насочва към младите: изпълняваме програми за подкрепа на младите семейства, предвиден е финансов стимул при раждането на дете, парично подпомагаме инвитро процедурите и т.н. Едва ли е случайно, че в Стара Загора са идвали хора чак от Видин да питат за работа.

- Споменахте "Марица-изток". Как ще се отрази Зелената сделка на общината?

- Темата е жизненоважна за региона, не само за нашата община. Затова усилията ни са насочени към привличане на нови инвестиции и разкриване на работни места.

Необходим е много плавен преход и създадени алтернативи, защото там числата са хора, а не статистика. Те трябва да имат възможности за препитание, за преквалификация, за бъдеще тук.

Скоро имахме среща с представители на старозагорските IT компании - това е сектор, който се увеличава, а ние като община искаме да развиваме. Говорихме за развитие на предприемачеството. Те развиват частната инициатива, но общината може да помогне, като създаде условия за това.

Даваме възможност на компаниите безплатно, в един подкрепен от общината стартъп и от системата "Вайбър" да подават обявите си за търсене на работна ръка.

Друг пример е създадената неотдавна в града Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, чиято цел е да обучава специалисти в IT сферата.

Тракийският университет също застава зад този сектор и разкрива нови специалности в IT направленията.

Следващата ни стъпка е създаване на бизнес клъстер или бизнес инкубатор,

в който да бъдат включени различни компании - маркетинг, счетоводни - от различните сектори, които са готови да подкрепят стартъпите.

Идеята е да търсим публично-частно партньорство, като бъдат включени и други компании и организации, университети, бизнес, който да бъде ментор на тези стартъпи, технологични компании и фондове, които да ги подпомагат.

Другият сектор, който се опитваме да развиваме активно, е автомобилният. Тук в него работят вече 6 компании. При нас се произвеждат части за БМВ, "Мерцедес", "Тесла", за "Ауди" и други - работи се за доста световни компании.

Ще издам в аванс, че китайска компания, която готви инвестиция за 15 млн. евро, възнамерява да произвежда тук лагери за автомобили от Китай и това ще бъде първият им завод в Европа.

Анализи показват, че в този избор общината е на прав път.

Стара Загора предлага благоприятни условия за бизнес благодарение на добрата инфраструктура, висококвалифицираната работна ръка и административната подкрепа, която предоставяме чрез общинския ни отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход".

Стремим се да създаваме среда, която насърчава дългосрочните инвестиции и улеснява компаниите в техния растеж и развитие. Наред с това да имаме и добри показатели за качество на живот на хората, защото стремеж и цел ни е Стара Загора да бъде предпочитан град за работа, живеене и туризъм.

Други от От страната и света

Историческата сграда на парламента беше осветена в зелено в зподкрепа на донорството

Историческата сграда на българския парламент на пл. „Народно събрание" № 2 беше осветена в зелена светлина на 5 октомври 2024 г. в знак на солидарност с Европейския ден на донорството и

Продължава издирването на хора в неизвестност след наводненията в Босна, най-малко 16 са жертвите

Спасителните екипи продължават да издирват днес хора, които все още са в неизвестност, след като наводнения и свлачища засегнаха тежко части от Босна. Жертвите на водната стихия са най-малко 16 души

Царевец облян в зелено в подкрепа на донорството

Тази вечер крепостта Царевец бе осветена в зелено - в знак на солидарност с Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 5 октомври. Велико Търново се присъедини към инициативата на

Нов метод за въвличане в трафик - сключване на уж фиктивен брак с пакистанец или иранец за помощи

Сънародничките ни стават жертви най-често в Гърция и в Германия В малкия град се прибират със стигмата "проститутки", което води до висок риск от ретрафик Ася Александрова ръководи програмите за

Президентът Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри воини

"Нашите предци платиха една неизмерима цена, за да просъществува българското име. Цар Самуил се извисява в българската памет и днес неговият печален и героичен образ е мерило за жилавия наш корен

>