Джейхан Ибрямов остава в ареста, отсече съдът

05.10.2024 15:40 Кирил Борисов
Джейхан Ибрямов в съда Снимка: Румяна Тонева
Протестът пред Съдебната палата

Депутатът Джейхан Ибрямов остава в ареста, реши Софийският градски съд. По-малко от час продължи заседанието за определяне на мярката му за неотклонение. То беше гледано при закрити врата заради класифицирана информация, която засяга националната сигурност.

Джейхан Ибрямов е обвинен за търговия с влияние, което трябвало да упражни върху длъжностни лица в Министерството на отбраната във връзка с обществени поръчки. От прокуратурата отказаха подробности по въпроса.

В материалите от разследването има данни и за купуване на гласове, но такива обвинения засега не са повдигани на Ибрямов. В петък от прокуратурата посочиха, че има данни той да е казал, че му трябват милиони за купуване на гласове за вота на 27 октомври. Прокурор Ивайло Петров каза след заседанието, че има данни за купуване на гласове и на предишни избори.

Според съдия Иван Стоилов няма опасност Ибрямов да се укрие, но може да извърши друго престъпление. Според него деянието е с висока обществена опасност, защото обвиняемият е едновременно депутат и кандидат за депутат, а разследващите са събрали голям обем доказателства. Той каза, че Ибрямов е получил 200 хил. лв., но по-късно прокурор Ивайло Петров уточни, че това е поисканата сума, а получената, с която е арестуван, е 100 хил. лв.

Депутатът беше арестуван в сряда, след като получил 100 хил. лв. от Мирослав Тодоров. Парите били белязани. 50 хил. лв. били във вътрешен джоб на сакото му при ареста, а останалите в плик в ръката му, уточниха от държавното обвинение след заседанието. Депутатът поискал от Тодоров 200 хил. лв. Предадените пари са предварително белязани. Има и използвани специални разузнавателни средства от Комисията за противодействие на корупцията.

По-рано съпругата на Ибрямов разказа, че Мирослав Тодоров е дължал пари на мъжа й и вероятно е искал да му ги върне. Прокурорът по делото отрече такава възможност. Обвиняемият не е давал обяснения досега.

Мирослав Тодоров беше арестуван през август заради участие в престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Излязъл от ареста малко преди да предаде 100-те хил. лв. на депутата. Двамата се познавали отдавна.

Докато заседанието течеше в съда, пред храма на Темида протестираха привърженици на Алианс за права и свободи. След заседанието те чакаха да изведат Ибрямов през изхода за арестанти.

Други от От страната и света

Историческата сграда на парламента беше осветена в зелено в зподкрепа на донорството

Историческата сграда на българския парламент на пл. „Народно събрание" № 2 беше осветена в зелена светлина на 5 октомври 2024 г. в знак на солидарност с Европейския ден на донорството и

Продължава издирването на хора в неизвестност след наводненията в Босна, най-малко 16 са жертвите

Спасителните екипи продължават да издирват днес хора, които все още са в неизвестност, след като наводнения и свлачища засегнаха тежко части от Босна. Жертвите на водната стихия са най-малко 16 души

Царевец облян в зелено в подкрепа на донорството

Тази вечер крепостта Царевец бе осветена в зелено - в знак на солидарност с Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи - 5 октомври. Велико Търново се присъедини към инициативата на

Нов метод за въвличане в трафик - сключване на уж фиктивен брак с пакистанец или иранец за помощи

Сънародничките ни стават жертви най-често в Гърция и в Германия В малкия град се прибират със стигмата "проститутки", което води до висок риск от ретрафик Ася Александрова ръководи програмите за

Президентът Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри воини

"Нашите предци платиха една неизмерима цена, за да просъществува българското име. Цар Самуил се извисява в българската памет и днес неговият печален и героичен образ е мерило за жилавия наш корен

>