Министър Карадимов, шефовете на ББР и кмета на Благоевград обсъдиха бъдещето на Цигарената фабрика

05.10.2024 13:51 Тони Маскръчка
Министър Росен Карадимов Снимка: Николай Литов

Бъдещето на закритата преди години Цигарена фабрика в Благоевград обсъдиха днес кметът Методи Байкушев и областният управител Георги Динев с министъра на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов,  изпълнителния директор на Българската банка за развитие (ББР) Илия Караниколов и зам.-председателя на НС Деляна Иванова. 

Преди месец стана ясно, че сградите и терена на най-модерното и голямо предприятие в района "Благоевград БТ" АД стават собственост на ББР заради невърнат кредит към банката от частна фирма, която го е заложила.

"Преминаване на имотите на Цигарената фабрика във владение на ББР дава възможности за големи и сериозни инвеститори. Днес бяхме на място и видяхме, че всичко е в добро състояние. Около 60 дка е площта на производствената част, а застроената площ е 25 дка. Имотът е в задоволително състояние и в разумен срок може да поеме нови бизнеси. Имаме заявени инвеститорски интереси, вкл. и от две германски и една швейцарска фирма, но това е все още на ниво предварителни разговори", каза кметът Байкушев.

Министър Карадимов заяви, че държавата, която е собственик на ББР, ще търси най-добрата реализация на активите, които е придобила, не само на пазарен принцип. "При равни други условия, защото сме държавна, а не частна банка, водещ ще е социалният ефект - нови работни места, дългосрочна инвестиция, ще защитим интересите на общината. Това, което днес видяхме, реално е един индустриален парк с готова инфраструктура и е престъпление този ценен актив, който е в ръцете на ББР, респективно държавата, да не бъде използван по най-добрия начин", допълни министър Карадимов.

Изпълнителният директор на ББР Илия Караниколов обясни, че е ангажирана международна компания, която да изготви стратегия за реализация на актива, който има възможност да генерира голям инвеститорски интерес.

"Когато един инвеститор идва първо пита кога може да започне работа. Тук имаме актив с всички комуникации, производствени халета, административна сграда, транспортна свързаност. Ще търсим най-доброто решение така че да са защитени интересите на банката, но и да е в интерес на общината", каза Деляна Иванова.

 

Други от От страната и света

Проливен дъжд наводни Перник (Видео)

Проливният дъжд в съботния следобед наводни Перник. Това стана ясно от видеа в социалните мрежи. За Перник и областта за днес е обявен жълт код за обилни валежи

Тир се обърна на Околовръстното шосе в София (Видео, снимки)

Тир се обърна на Околовръстното на София в посока "Ботевградско шосе", преди разклона.  Кадри от инцидента бяха разпространени във фейсбук групата „Катастрофи в София"

Димитър Ганев, "Тренд": Няма да има изненади на предстоящия вот

Няма да има изненади на предстоящия вот на 27 октомври. Това заяви  политологът от „Тренд" Димитър Ганев по "Нова". По думите му електоралната периферия – избирателите

38-годишна шофьорка причинила мелето по пътя Карнобат-Айтос, сред ранените са двете й деца (Снимки)

38-годишна шофьорка е причинила челната катастрофа по пътя Карнобат-Айтос днес следобед, при която пострадаха петима, съобщават от Областната дирекция на МВР Бургас

Радостин Танев: Сметката е проста - 10 заети кв. метра от индустриалната зона на Стара Загора означават 1 работно място

Целта ни е градът да е предпочитан за работа и живот, казва зам.-кметът - Г-н Танев, преди години символ на Стара Загора бяха промишлени гиганти като ДЗУ и комбината по роботостроене "Берое"

>