В Горна Оряховица празнуват любимото ястие на цар Борис III

05.10.2024 13:01 Дима Максимова
Реабилитираха горнооряховското гърне с фестивал Снимки: Официална фейсбук страница на кмета Николай Рашков

Тридневен празник на Горнооряховското гърне събира чревоугодници в Горна Оряховица. Днес местните звезди от "Хелс Китчън"  Царина Цанева и Иво Иванов приготвят 100 гърнета с телешки жили, за да опитат  всички от уникалната 150-годишна рецепта. Бавно готвеното в глинен съд ястие казват било любимо на цар Борис III, шеф му бил и Тодор Живков.  Та след суджука, горнооряховчани решиха да си го честват и почитат. 

С филма „Жилавостта на традициите" на Историческия музей в града в петък започнаха празничните събития от първия Фестивал на горнооряховското гърне.

Историята на това неповторимо ястие започва преди няколко столетия. Тогава горнооряховчани създават своя рецепта, в която телешките жили, считани от повечето хора за неизползваеми, добиват несравним вкус. Чист колаген!

Традиция е било горнооряховчани да посрещат най-скъпите си гости с това кулинарно откритие, показа възстановката на ученици от СУ „Георги Измирлиев".

Още в петъчната вечер мнозина имаха възможност да дегустират рецептата на шеф Велизар Игнатов от търновска верига прочути с кухнята си ресторанти.

Веднага след официалното откриване днес дойде и голямата кулинарна атракция - 100-те горнооряховски гърнета, сготвени от шеф Царина Цанева и шеф Ивайло Иванов и изядени за нула време. Закъснелите трябваше да се задоволят с табиетлийските мезета на Христо Димов – Лучето и уникалната супа от телешки опашки – също пренебрегван продукт, която приготви шеф Станимир Радичев.

Фолклорният маратон ще продължи през целия ден. След изявите на талантливи изпълнители от региона, съботата ще завърши с вечерния концерт на Емилия.

Фолклорните изпълнения на самодейци от общината ще доминират и през третия фестивален ден.

Ще има ревю на народни носии, благодарение на уредника на Етнографския музей в Долна Оряховица Петър Георгиев.

И неделята няма да мине без вкусни гозби - ястия от горнооряховско ще покажат самодейците от читалищата във Върбица, Правда, Първомайци и Писарево, изреждат от общината.

Финални ноти в неделя вечер ще поставят народната певица Петя Панева и маестро Митко Денев.

Други от От страната и света

Димитър Ганев, "Тренд": Няма да има изненади на предстоящия вот

Няма да има изненади на предстоящия вот на 27 октомври. Това заяви  политологът от „Тренд" Димитър Ганев по "Нова". По думите му електоралната периферия – избирателите

38-годишна шофьорка причинила мелето по пътя Карнобат-Айтос, сред ранените са двете й деца (Снимки)

38-годишна шофьорка е причинила челната катастрофа по пътя Карнобат-Айтос днес следобед, при която пострадаха петима, съобщават от Областната дирекция на МВР Бургас

Радостин Танев: Сметката е проста - 10 заети кв. метра от индустриалната зона на Стара Загора означават 1 работно място

Целта ни е градът да е предпочитан за работа и живот, казва зам.-кметът - Г-н Танев, преди години символ на Стара Загора бяха промишлени гиганти като ДЗУ и комбината по роботостроене "Берое"

Катастрофа затвори прохода Петрохан, има пострадали

Катастрофа между три автомобила затвори в двете посоки движението по пътя през прохода Петрохан, след разклона за Дръмша. По информация на очевидци, има пострадали

Задържаха 39-годишен шофьор във Варна на три вида наркотици

39-годишен мъж е задържан във Варна, след като е хванат да шофира под въздействието на коктейл от наркотици. Цветна палитра от дрога – марихуана, амфетамин и метамфетамин са били установени с

>