Записали със СРС Джейхан Ибрямов да казва, че му трябват поне 1 млн. лв. за купуване на гласове (обзор)

04.10.2024 23:00 Ана Михова
Шефът на ГДНП Мирослав Рашков, прокурор Ваня Стефанова и зам.-шефът на ДАНС Георги Георгиев (от ляво на дясно) СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Джейхан Ибрямов е член на комисията по отбрана в шест поредни парламента.
Биршен Ибрямова започна гладна стачка в четвъртък пред парламента.

В приятелски разговор, който обаче бил записан със специални разузнавателни средства (СРС), депутатът Джейхан Ибрямов казал, че му трябва поне милион за купуване на гласове. Споделил го пред 45-годишния Мирослав Тодоров, който от края на септември е ключов свидетел по делото срещу кандидата за народен представител от “Алианс за права и свободи”. В същия разговор Джейхан Ибрямов добавил, че са му необходими 400 хил. лева със същата цел, като 200 хил. лева поискал от Тодоров, а останалите “щял да си набави от другаде”.

Детайлите от разследването срещу народния представител разкри Ваня Стефанова, прокурор във Върховната прокуратура. Тя заедно със зам.-шефа на ДАНС Георги Георгиев и директора на ГДНП Мирослав Рашков съобщиха детайли и за акциите в цялата страна срещу купуването на гласове (виж в карето).

Предаването на първия транш от 100 хил. лева станало на паркинга пред магазин от голяма търговска верига недалеч от “Пирогов” в 19,10 часа в сряда.

Ибрямов и Мирослав Тодоров, който през август беше арестуван заради схема за данъчни измами и пране на пари при търговия със зърно и торове, се познавали от 2000 г. От 2019 г. имали близки контакти. Съпругата на депутата Биршен Ибрямова, която от четвъртък вечерта протестира пред парламента и обяви гладна стачка, също потвърди пред медиите, че Мирослав Тодоров им е приятел. През август покрай разследването за данъчните измами беше иззет и луксозен джип, шофиран от депутата, но който се водел на фирма на Тодоров.

В своите показания ключовият свидетел казал, че много пъти през годините давал пари на Джейхан Ибрямов.

Според разследващите в замяна на парите, които щял да получи, народният представител трябвало да въздейства на длъжностни лица от Министерството на отбраната за обществени поръчки. Прокурор Стефанова не съобщи за какво са те, но уточни, че били както за хиляди, така и за милиони левове. На въпрос каква е връзката на Ибрямов с военното ведомство обясни, че в последните шест парламента той е бил член на комисията по отбрана в Народното събрание, а в настоящото е неин зам.-председател.

Разследването срещу депутата стигнало в Комисията за противодействие на корупията (КПК), когато Тодоров започнал да свидетелства в ГДБОП по делото за данъчните измами. Тогава антимафиотите пратили случая в антикорупционната комисия по компетентност. Делото срещу народния представител било образувано във вторник, а в сряда той беше задържан в ситуацията на неотложност.

Прокурор Стефанова уточни, че по делото за данъчните измами Мирослав Тодоров е обвиняем, а в замяна на свидетелските му показания не му бил обещаван бонус. В момента той бил на свобода, след като съдът му променил мярката за неотклонение.

При претърсването на дома на депутата също били намерени пари. От прокуратурата не казаха сумата. По този въпрос яснота обаче хвърли Биршен Ибрямова. Пред медиите тя разкри, че парите били 10 хил. лева семейни спестявания. Когато започнали претърсването, инспекторите от КПК казали, че търсят подкуп в особено големи размери и изборни списъци. Освен 10-те хил., иззели два нейни тефтера и папка с документи, в които имало банково извлечение от движения по сметка на Ахмед Доган. Тя съхранявала банковите документи на Доган, тъй като била негово упълномощено лице. Биршен Ибрямова е дългогодишната му секретарка. Тя казала на инспекторите, че тези документи нямат отношение към съпруга ѝ, но въпреки това те ги прибрали.

В събота прокуратурата ще поиска от Софийския градски съд да наложи арест на депутата. Той е в МВР болница заради стомашно неразположение от четвъртък вечерта. Прокурор Стефанова увери, че според лекарите състоянието му било стабилно.

Граждани сигнализират срещу търговци на вот по имейл и на тел. 112

Гражданите подават сигнали срещу търговците на гласове не само в структурите на МВР и прокуратурата, но още по имейла на вътрешното ведомство за вота - izbori@mvr.bg, и на тел. 112. Проверяваме всеки сигнал, увери прокурор Ваня Стефанова от Върховната прокуратура. Държавното обвинение, ДАНС и МВР създадоха междуведомствено звено, за да се борят с купения вот. Отделно в МВР и ДАНС имало и оперативни щабове.

До момента в прокуратурата са получени 31 сигнала, а в МВР - 41, като за същия период преди изборите през 2023-а били 50. Продължават и акциите на полицията в цялата страна срещу дилърите с гласове.

Според шефа на ГДНП Мирослав Рашков много се разчитало на превенцията. 12 души са били задържани, а образуваните досъдебни производства са 28, което е с пет повече от делата за същия период преди избори миналата година.

За първите шест месеца на 2024-а окончателно осъдени за купуване на гласове били 19 души, през м.г. - 75, 2022-а били 56, а през 2021-а - 41. Стефанова отново припомни, че обвинителите срещат трудности, защото Наказателният кодекс е от 1968 г.

Други от От страната и света

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Навършват се 100 години от смъртта на най-обичания, най-красивия, най-желания актьор Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената

Бум на бизнеса с розовото масло - добивът се увеличил с 1000 тона (Обзор)

Износът основно за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, цените варират от 9500 до 16 050 долара за килограм Бизнесът с розово масло се оказва в разцвет

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

Георги Милков: Ударите на Иран са много добре калкулирани

Ударите на Иран са много добре калкулирани. Това не са просто едни ракети, изстреляни така, за да паднат където и да било, и израелците да ги хванат, защото техният железен купол и цялата им система

>