И без руснаци туризмът стига невиждан рекорд (Обзор)

04.10.2024 20:30 Христо Николов
Плажът “Корал”. През лятото на 2024 г. гостите на някои курорти по нашето Черноморие надвишиха броя на тези през същия период на считаната за рекордна 2019 г.
Евтим Милошев

Целеви пазари за България били полският, чешкият, унгарският и скандинавските държави

2024 година се оказва най-добрата, откакто има статистика за приходите от туризма и настаняванията, за броя на туристите и на хората, преминали през граничните контролно-пропускателни пунктове.

“Говорих с големи хотелиери, които казаха, че са много доволни от сезона, безапелационно. Говорих и с хотелиери, които казаха: Какво да говорим за сезона, като през останалото време на годината хотелът е празен”, заяви по БНТ министърът на туризма Евтим Милошев.

Пред “24 часа” той уточни, че данните, на които се позовава, не са само от статистиката, а и от системата за туристическа информация. Тя бе създадена преди няколко години и събира на едно място данните за всеки турист, регистриран в място за настаняване, като има връзка с всички общини и с МВР.

“От системата излиза, че в курорта Златни пясъци например през юли и август 2024 г. е имало с два процента повече гости, отколкото за същите месеци на рекордната 2019 г. Но тогава условията на пазара са били съвсем други - все още имаше руски туристи, нямаше фалирал туроператор като “Томас Кук”. Да не говорим за приходите на хотелите. Искам да кажа, че

туристите са повече, но и проблемите са повече

Много неща са се променили в сравнение с 2019 г., променят се туристическите потоци, операторите се сменят, съвсем други са сега проблемите с кадрите”, каза Милошев.

Профилът на туриста също е различен поради усложнената международна обстановка, допълни той.

В курортите продължава да има нерешени казуси. В Слънчев бряг например са наследени проблеми със собствеността. Заради тях в момента

приходите от използването на инфраструктурата в курорта не постъпват в дружеството,

което има грижата да я поддържа, а в община Несебър. “Изобщо разговорът за тези неща липсва на българския туризъм, а той трябва да се проведе”, каза министър Милошев.

През пролетта и лятото е изпълнена успешно програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България, за която ведомството отпусна през бюджета си 5 млн. лв.

Проектите, които кандидатстваха, бяха за максимум 400 хиляди лева всеки, които обаче партньорите на общините - международните летища във Варна и Бургас и частни туроператорски фирми, допълниха със свои средства, така че програмата към момента се оценява грубо на около 15 млн. лв., т.е. три пъти повече, отколкото бюджетът отпусна.

Милошев съобщи, че по договор бенефицентите на тази програма трябва да я отчетат до февруари с изключение на две общини, които трябва да го направят до Нова година.

“Но съдейки по резултатите от летния туризъм, програмата е изпълнена успешно. Има и междинни отчети, които показват, че са проведени редица маркетингови дейности на важни за нас целеви пазари, каквито са полският, чешкият, унгарският, този на скандинавските държави и други”, каза още Евтим Милошев.

Подобна програма бе замислена преди около една година и за планинските курорти и общини, в които има развит зимен туризъм. Тя обаче засега не е стартирана заради факта, че на власт има служебно правителство.

“Не е редно служебен министър да провежда политики, моята задача е по-скоро да наблюдавам всички процеси, които поддържат функционалността на държавата в областта на туризма, да вървят нормално”, посочи Милошев.

Други от От страната и света

Марчело Мастрояни сменя жена след жена, но не иска светът да го приема за секссимвол

Навършват се 100 години от смъртта на най-обичания, най-красивия, най-желания актьор Когато умира на 19 декември 1996 г., Марчело Мастрояни е в дома си с Анна Мария Тато - жената

Записали със СРС Джейхан Ибрямов да казва, че му трябват поне 1 млн. лв. за купуване на гласове (обзор)

С ключовия свидетел Мирослав Тодоров, който много пъти му бил давал пари, се познавали от 2000 г. В събота прокуратурата ще иска арест за народния представител

Бум на бизнеса с розовото масло - добивът се увеличил с 1000 тона (Обзор)

Износът основно за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, цените варират от 9500 до 16 050 долара за килограм Бизнесът с розово масло се оказва в разцвет

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

>