Екипажът, евакуирал българите от Бейрут: Трябваше да поемем риска заради хората

04.10.2024 19:49
Правителственият самолет „Еърбъс“ с евакуирани българи от Ливан на борда кацна на летище София Снимка: Велислав Николов

Една заблудена ракета може да ни удари и да ни събори. Но ако ние не поемем този контролиран риск, не отидем в горещата точка и не изведем хората рискът за тях е много по-голям. Това обясни пилотът Стефан Васильонов, който е част от екипажите, евакуирали над 160 български граждани от Ливан с двата полета на правителствения самолет.

„Първото нещо, което прави пилотът, е да включи системите на самолета. После започваме да въвеждаме файла на плана", разказва пилотът в Държавния авиационен оператор Стефан Васильонов.

Така започва и втората спасителната мисия до Ливан. Антон Христов казва, че приел да е част от нея, без да се замисля. Неговият стаж е солиден – 35 г.

„Кацнахме в Бейрут, беше спокойно. Впечатляващото беше, че нямаше голям трафик. Притеснение нямаше, организацията беше перфектна", коментира Христов.

С него в пилотската кабина е и Стефан Васильонов. Участвал е в няколко спасителни мисии. Сред тях – в Тел Авив, Сочи и Милано.

„Една заблудена ракета може да ни удари и да ни събори. Но ако ние не поемем този контролиран риск, не отидем в горещата точка и не изведем хората рискът за тях е много по-голям", обяснява пилотът.

На борда е и Ива Брайкова. Стюардесата разказва за първата среща и емоцията на хората, оставили всичко в бягството от войната.

„Голяма част от пътниците бяха доста притеснени. Имаше бебета, малки деца, имаше трудноподвижни хора. Когато се качат на борба на самолета някак си се успокояват. Притеснението отминава", разказва Брайкова.

Операцията на Авиоотряда беше подпомагана от Военновъздушните сили и съюзници от НАТО, пише bTV.

. Благодариха им за куража и човечността.

Отличия получиха 18 души – пилоти, организатори на полети, технически специалисти и стюардеси.

По данни на Министерството на външните работи в Ливан има 400 наши сънародници, но не всички са пожелали евакуация.

Напрежението в Близкия изток ескалира след смъртта на лидера на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла, който загина при израелска въздушна атака миналата седмица.

Други от От страната и света

Записали със СРС Джейхан Ибрямов да казва, че му трябват поне 1 млн. лв. за купуване на гласове (обзор)

С ключовия свидетел Мирослав Тодоров, който много пъти му бил давал пари, се познавали от 2000 г. В събота прокуратурата ще иска арест за народния представител

Бум на бизнеса с розовото масло - добивът се увеличил с 1000 тона (Обзор)

Износът основно за САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, цените варират от 9500 до 16 050 долара за килограм Бизнесът с розово масло се оказва в разцвет

Радев и партиите на едно мнение: военно обучение за всеки, за да може да брани Отечеството (Обзор)

Със сигурност увеличават разходите за отбрана Всеки български гражданин трябва да има умения да участва в защитата на Отечеството. Около това се обединиха и политици

Черноморска мида възстановява популацията си край Созопол

Възстановяване на популациите от черноморски миди се забелязва по крайбрежието на Созопол. Това отбелязват повечето водолази там. За тях тази тенденция е силно положителна

Георги Милков: Ударите на Иран са много добре калкулирани

Ударите на Иран са много добре калкулирани. Това не са просто едни ракети, изстреляни така, за да паднат където и да било, и израелците да ги хванат, защото техният железен купол и цялата им система

>