Виж стъпките за лечение на рак на гърдата по здравна каса

04.10.2024 18:15

НЗОК предоставя на пациентките помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия

Октомври е месец за борба с рака на гърдата.

Като отговорна финансова институция, която управлява средствата на здравноосигурените лица, НЗОК заплаща пълното и комплексно лечение на болните с рак на гърдата. Касата осигурява профилактиката и ранната диагностика, а в действащия Национален рамков договор за медицински дейности 2023-2025 г. диапазонът на дейностите в извънболничната помощ е увеличен.

В първата половина на 2024 г. хората, получили първична диагноза рак на млечната жлеза, е 2452,

а хоспитализациите, отчетени към НЗОК, са 2 665. За сравнение през 2023 г. броят на заболелите е 4597, а хоспитализациите са 5149.

НЗОК се стреми към подобряване качеството на живот на пациентките и им осигурява помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия. Институцията заплаща: гръдна епитеза първична - 144 лв., гръдна епитеза постоянна - 144 лв., и перука – 127 лв.

В брой 231 на "24 часа" от 27 септември 2024 г. на стр. 16 са публикувани дейностите и изследванията, които НЗОК осигурява на здравноосигуреното лице в етапа на профилактика и откриване на заболяването.

Какъв е пътят на пациента и какво осигурява НЗОК след съмнение за наличие на карцином на млечната жлеза?

Лечебните заведения, сключили договор за изпълнение на дейностите по тези пакети, осигуряват на пациентите пълния обем диагностични и лечебни процедури по определения план на лечение по време и място на провеждане, като координират и контролират неговото изпълнение.

НЗОК напомня:

В лечебни заведения здравноосигурените лица може да получават

допълнителни услуги срещу заплащане

Важно! Не се допуска заплащане на допълнително поискана услуга за придружител на дете до 7 г., както и на придружител на дете до 18 г. при необходимост от осигуряване на допълнителни грижи, които лечебното заведение не може да осигури. Не се допуска заплащане като допълнително поискана услуга за придружител на лице с увреждане, което не може да се обслужва самостоятелно и има необходимост от осигуряване на допълнителни грижи, които лечебното заведение не е в състояние да осигури.

Евелина Славкова: Пак ще говоря за избори. Изборът да бъдем здрави

Здравейте! Аз съм Евелина Славкова. Включвам се в кампанията "НЗОК за теб".
И да, ще да ви говоря отново за избори.
Този път – за най-важния. Изборът да бъдем здрави. Октомври сме. Месецът, обявен за борба с рака на гърдата. Заболяването, чието ранно диагностициране е ключово. Отделете време. Отидете на лекар. Здравната каса осигурява безплатни мамологични прегледи за всяка една от нас.
Изберете себе си! Навреме!
Аз избирам да бъда здрава!

ВЪПРОС НА СЕДМИЦАТА

Има ли право специалист по образна диагностика да откаже профилактичен (безплатен преглед, заплащан от НЗОК) с аргумент, че е определен лимит за брой мамографски прегледи, извършвани от един специалист по НЗОК?

В рамките на профилактичния преглед общопрактикуващият лекар (ОПЛ) назначава високоспециализирани медико-диагностични изследвания (ВСМДИ) "Мамография на двете млечни жлези" от пакет "Образна диагностика".

Изследването се извършва от лаборатория по образна диагностика, на база издадено направление бл. МЗ-НЗОК №4, в рамките на обявения работен график от лечебното заведение. В тази връзка от страна на НЗОК не са регламентирани ЛИМИТИ на лекаря по образна диагностика за броя на извършените изследвания.

                        

Други от Докторе кажи

България е отказала да приеме 40 органа за трансплантация от 2021 г. насам

Страната ни е отказала да приеме 40 органа за трансплантация от Румъния от 2021 година до момента. Болниците, които правят такива операции, са отклонили офертите от северната ни съседка

Здравната каса спря връщането на новия си управител. Засега

Нямало риск работата на НЗОК да спре Здравната каса осуети встъпването в длъжност на новия си управител Станимир Михайлов. Освободеният от парламента преди няколко месеца шеф на НЗОК бе възстановен

Липсват противогрипни ваксини в аптеките в Ямбол

В момента има изключително голям интерес от страна на хората, но все още липсват противогрипни ваксини в аптеките в област Ямбол. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р

Медсестри и акушерки могат да кандидатстват по проект здравното министерство

Медицински сестри и акушерки могат да кандидатстват по проекта „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството

Здравното министерство ограничава пренасочването на пациенти от една на друга ТЕЛК

Е-системата за разпределяне на заявленията за медицинска експертиза съобразява водещото заболяване на пациента с наличните специалисти в ТЕЛК. Електронната система за разпределяне на заявления за

>