Общинските съветници единодушни: спасяват транспорта в София с 15 млн. лв. (Обзор)

03.10.2024 22:10 Елица Чупарова
Борис Бонев от ПП-ДБ-СС определи проблема с градския транспорт в София като наследствен от ГЕРБ СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ваня Григорова предложи допълнителен заем от 3,3 млн. лв. за бонусната система, но тя ще бъде заложена в актуализацията на бюджета и затова СОС го отхвърли. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Антон Хекимян и общинските съветници от ГЕРБ поискаха оставката на зам.-кмета Илиян Павлов заради пропуски в работата му. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Бонусната система в сектора ще е част от актуализацията на бюджета, увери кметът Терзиев

15 милиона лева ще отпусне Столичният общински съвет на транспортните дружества в София. Това решиха единодушно общинските съветници в четвъртък. С парите ще се покрият част от задълженията на дружествата “Столичен авторанспорт” и “Столичен електротранспорт”.

До казуса се стигна, след като сметките на “Столичен автотранспорт” бяха запорирани заради дълг от 1,2 млн. лв. и това постави под риск София да остане без градски транспорт. Затова кметът Васил Терзиев предложи СОС да отпусне заем в размер на 6 милиона лева за двете дружества.

От доклада на Терзиев ставаше ясно, че “Столичен автотранспорт” е внесъл списък с близо 23 млн. лв. неразплатени задължения, от които 19,5 млн. просрочени с изтекъл падеж и 3,5 млн. с ненастъпил падеж. При “Столичен електротранспорт” сумата е почти 7 млн. - по около 3,5 млн. от всеки вид.

Още през август кметът призова правителството да изплати на София 28 млн. лева натрупани задължения като компенсация за издадените преференциални карти за транспорта. През последната година се продавали повече билети и карти за обществения превоз, но паралелно с това се засилвал проблемът със субсидираните превозни документи.

В сряда се проведе съвместно заседание на комисиите по транспорт, финанси и икономика, на което стана ясно, че всички групи в СОС, с изключение на ПП-ДБ-СС, са против предложението на Терзиев за 6 милиона. В четвъртък трите комисии отново се събраха, за да намерят решение на казуса. А самото заседание на СОС започна със закъснение и премина с много почивки и извънредни партийни брифинги, съпътствани от разправии и обвинения кой е виновен да се стигне дотук.

Карлос Контрера (ВМРО) и Пламен Данаилов (ИТН) предложиха да се даде заем от 25 млн. лв., чрез който да се изплатят всички просрочени задължения.

От групата на БСП излязоха с компромисно предложение - заемът да е от 15 млн. лв. “Към края на септември задълженията на градския транспорт надвишават сумата от 28 млн. лв. В момента сме в ситуация, в която решаваме неща на парче. Докладът на кмета предлага заем от 6 млн. лв., които според нас са недостатъчни”, обясни Иван Таков.

Терзиев обяви, че е съгласен размерът на заема да бъде увеличен. “Чрез съгласие между всички политически групи предлагаме увеличение от 6 на 15 млн. лв., за да работим по-спокойно с държавата, от която очакваме компенсации и за картите на всички под 14 години”, коментира кметът.

От предвидените средства 11 млн. лв. ще бъдат осигурени на автотранспортното дружество, а останалите 4 млн.- на електротранспортното.

Кметът Терзиев обясни, че тази система ще влезе като част от бюджета, който се очаква да бъде актуализиран след изборите. Според него проектът е дългосрочен ангажимент и за да бъде изпълнен адекватно, първо трябва да се подобри базата на резултатите и транспортната услуга.

От ГЕРБ-СДС поискаха оставката на зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов, защото имало много пропуски в работата му. Те са категорични, че пари в общината има, тъй като капиталовата програма в София не се изпълнява в планирания обем, а по нея били предвидени 600 млн. лв. 

Борис Бонев пък определи проблема с градския транспорт като наследствен и обвини ГЕРБ за сегашното му състояние.

Други от От страната и света

Обвинен, че изтеглил 57 млн. лв. от сметки на кухи фирми, предал 100-те хиляди на Джейхан Ибрямов (Обзор)

Народният представител ще отговаря за търговия с влияние и е задържан за 72 часа   Щял да урежда обществени поръчки в Министерството на отбраната Арестуваният през август за данъчни престъпления и

Помилвана след 17 г. в затвора, жената, убила бабата и дядото на Белослава, се хвърли под влак (Обзор)

Преди 27 г. Виолина Лалковска е била домашна помощница на жертвите си - възрастните родители на бащата на певицата д-р Борислав Стоянов Преди трагедията била лекувана в психиатрия

Няма да има втора въздушна линейка поне до януари (Обзор)

Италианската фирма доставчик дължи 69 000 лева неустойки, засега Само с един медицински хеликоптер ще остане България през тази година, тъй като доставката на следващите два ще се забави

Само за 2 дни в акции срещу купения вот: 38 арестувани, 26 тефтера прибрани и един осъден затворник (Обзор)

38 арестувани, 26 прибрани тетрадки и тефтери и един осъден затворник. Това е равносметката от акцията на полицията и прокуратурата срещу купуването на гласове и битовата престъпност

Петролът тръгна нагоре, може да повлече горивата (Графика)

Засега пазарът остава устойчив, евентуално поскъпване може да има с 5 до 10 стотинки Цената на петрола тръгна нагоре заради притесненията за разширяване на конфликта в Близкия изток

>