Само за 2 дни в акции срещу купения вот: 38 арестувани, 26 тефтера прибрани и един осъден затворник (Обзор)

03.10.2024 21:58
Арестувани при спецакцията във Варна

38 арестувани, 26 прибрани тетрадки и тефтери и един осъден затворник. Това е равносметката от акцията на полицията и прокуратурата срещу купуването на гласове и битовата престъпност, проведена в някои области в страната в сряда и четвъртък.

Петима души са задържани в Кюстендил. Претърсени са пет адреса, един от които в ромския кв. “Изток”. От два адреса са иззети бележки с имена и суми, съобщи началникът на отдел “Охранителна полиция” към областната дирекция комисар Васил Паргов. Със задържаните се провеждат разпити, проверяват се и за какво са намерените списъци. Акцията там е била в сряда.

В Кюстендил, Дупница и Бобов дол било организирано предлагането или даването на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на предстоящите избори за НС на 27 октомври, съобщиха от прокуратурата.

Освен претърсването на частни жилища са направени проверки и в  седем офиса на фирми за бързи кредити в града. Установени са отпуснати кредити на малоимотни лица, но проверката още не е приключила, а други нарушения не са открити, допълниха от полицията.

При акция в няколко села във Варненско бяха намерени 26 тетрадки и тефтери с отбелязани имена и парични суми. Става въпрос за 11 магазина в селата Любен Каравелово, Изворско, Блъсково, Житница. А във Варна са задържани двама души от кв. “Аспарухово”. В сряда пък във Варненско бяха задържани 15 души и образувани 3 бързи производства.

68-годишна е арестувана при спецоперация на ОДМВР - Пазарджик, и РУ - Панагюрище, след получен сигнал за купуване на гласове в полза на определена партия. При претърсването от дома ѝ са иззети много тетрадки и флашпамет с лични данни за лица, разпределени по населени места, адреси и избирателни секции. Жената е задържана за 24 часа.

В Карнобат пък е арестуван мъж, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти.

Акции срещу купуването на гласове имаше и в областите Враца, Видин, Разград и Сливен, както и в Бяла Слатина. Служители от Криминална, Икономическа, Охранителна и Пътна полиция на областните дирекции заедно с екипи на жандармерията проверяват частни адреси, търговски обекти, игрални зали, заложни къщи и други места, за които са събрани данни, че се осъществява такава дейност.

39-годишен мъж пък е осъден на 4 месеца затвор за купуване на гласове в кампанията за местните избори миналия октомври. Това се случило във варненския затвор, съобщават от районния съд в морския град. Мъжът бил част от група за купуване на гласове, образувана и ръководена от друг затворник. 14 души от варненския затвор гласували за определена партия, като в замяна получили по две кутии цигари. Други двама продали гласа си срещу една кутия цигари и нова фонокарта за разговори от стационарен телефон със 100 импулса. Всички трябвало да гласуват с преференция на вота за общински съветници.

Други от От страната и света

Обвинен, че изтеглил 57 млн. лв. от сметки на кухи фирми, предал 100-те хиляди на Джейхан Ибрямов (Обзор)

Народният представител ще отговаря за търговия с влияние и е задържан за 72 часа   Щял да урежда обществени поръчки в Министерството на отбраната Арестуваният през август за данъчни престъпления и

Помилвана след 17 г. в затвора, жената, убила бабата и дядото на Белослава, се хвърли под влак (Обзор)

Преди 27 г. Виолина Лалковска е била домашна помощница на жертвите си - възрастните родители на бащата на певицата д-р Борислав Стоянов Преди трагедията била лекувана в психиатрия

Няма да има втора въздушна линейка поне до януари (Обзор)

Италианската фирма доставчик дължи 69 000 лева неустойки, засега Само с един медицински хеликоптер ще остане България през тази година, тъй като доставката на следващите два ще се забави

Общинските съветници единодушни: спасяват транспорта в София с 15 млн. лв. (Обзор)

Бонусната система в сектора ще е част от актуализацията на бюджета, увери кметът Терзиев 15 милиона лева ще отпусне Столичният общински съвет на транспортните дружества в София

Петролът тръгна нагоре, може да повлече горивата (Графика)

Засега пазарът остава устойчив, евентуално поскъпване може да има с 5 до 10 стотинки Цената на петрола тръгна нагоре заради притесненията за разширяване на конфликта в Близкия изток

>