15 хил. лева гаранция за шефа на Смолянския театър, Манукян обжалва своята от 50 000 лв. (обзор)

03.10.2024 22:00 Никола Михайлов
Левон Манукян
Румен Бечев
Тони Димитрова и Левон Манукян

По 41 фиктивни служители са установени в двете трупи, част от тях върнали общо 82 хил. лв.

С обвинение в длъжностно присвояване по схемата с назначаване на фиктивни служители се сдоби и директорът на Смолянския театър Румен Бечев. Само два дни по-рано, когато гръмна новината за арестуването на диригента Левон Манукян, директор на Разградския театър, колегата му даваше телевизионни интервюта с признания как му се обадили с предложение трупата да си оправи финансите. На Бечев бе наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 15 хил. лева, тъй като съдействал на разследването и имал здравословни проблеми.

По случайност в Смолян са установени същото количество фиктивни работници, обяви на брифинг след задържането на Бечев прокурорът от Пловдив Галин Гавраилов. Но тъй като в родопската трупа размерът на допълнителното материално стимулиране бил по-малък, обвинението към директора е за присвоени 580 хил. лв. - близо наполовина спрямо Разград. Като негов съучастник е привлечен също Петко Писков, чиято фирма обслужвала театрите и в Разград, и в Смолян.

Премиерът Димитър Главчев разпореди на Инспектората към МС да провери незабавно длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства. Той се срещна с министъра на културата Найден Тодоров.

“От театъра в Разград са точили системата през заплати - с малки суми, за да не се забележи лесно”, обясни в интервю за “24 часа” маестро Тодоров. Схемата е назначаване в двата културни института на десетки хора, които нямат нищо общо с изкуството - строители, бармани, безработни.

Разследващите са установили, че всеки от фиктивно назначените служители получавал допълнително материално стимулиране - в Разград по около 25 000, а в Смолян приблизително 14 хил. лв. После те предавали парите на други лица. 

Според обвинението през Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград са източени 937 889 лв. Назначени били 41 служители, които не стъпвали на работа. Някои вземали повече от другите - например 30 хил. за барманка. Манукян бе пуснат под гаранция от 50 хил. лв., която той обжалва.

“До момента сме установили и иззели около 252 хил. лв., като 82 хил. са предадени от лицата, които са ги получили”, посочи Гавраилов. Част от обвиняемите съдействат на разследващите. Такъв е и случаят с Румен Бечев, който, докато прокуратурата и МВР разкриваха информация от разследването, даваше показания. Именно това, в комбинация с възрастта и здравословните му проблеми, е било причина за по-ниския размер на гаранцията му в сравнение с тази на Манукян. Има и забрана да напуска страната.

Обвинението към момента е, че парите са присвоени в полза на тези фиктивни работници, но тъй като са предавани на други хора, прокуратурата продължава да разследва къде свършва потокът на средствата. До идването на Манукян в Разградския театър заплатите там били между 900 и 1100 лв., а след като го оглавил, скочили с няколкостотин, добави Гавраилов. Тези на фиктивно назначените били по около 3000. 

Разследваща е прокуратурата в Пловдив, тъй като на нейна територия е засечена измамата. Засега не са установени доказателства за подобни престъпления от пловдивски културни институции. Министерството е дало цялата документация по плащанията на разследващите. Ако бъдат установени още театри в схемата, вероятно ще бъдат приобщени към делото.

Тони Димитрова: Левко, благодаря ти! Ако си виновен, ще се срамувам с теб

Левко, представям си колко си самотен сега! Така започва поста си във фейсбук певицата Тони Димитрова, с който се обръща към диригента Левон Манукян. Ето какво написа:

Съдници много, а приятели малко! И повечето мълчим. Защото мълчанието е безболезнено и по-лесно! Мълчах и аз, защото не знаех какво да кажа. И сега не знам, но ще спра да се самоуважавам, ако не напиша това.

Благодаря ти за 140-те концерта заедно! Благодаря ти за таланта, чудовищният работохолизъм. (...) За това, че безброй пъти ми написа и каза, че ме обичаш и вярваш в общата ни работа. Че ме запозна с приказните и любими мои хора от Разградската филхармония, (...) че дишаше с мен на всяка песен. Благодаря ти за всичкото това щастие, което преживях 140 пъти! Ако си виновен, ще се срамувам заедно с теб, но ако се окаже обратното, това ще е 141-ото ми щастие!

Други от От Пловдив

Над 400 000 коли на ден превръщат трафика на Пловдив в ад. Как да се реши?

След 18 месеца градът трябва да разполага с обход, който да изнесе движението от Родопите и Асеновград към магистралите “Тракия” и “Марица” Налага се спешно да започне изграждане на нови пътни

Шефът на Смолянския театър обвинен в присвояване на 580 000 лева, пуснаха го под гаранция срещу 15 000

И в Родопския драматичен театър, и в Разградския са установени по 41 фиктивни назначения В Смолян са давали на човек по около 14 000 лева премии В присвояване на 580 000 лева е обвинен директорът

Бившият кмет на "Марица" Запрян Дачев ще свидетелства по делото на сина си за убийство

Внукът Иван Дачев умишлено е умъртвил 95-годишната си баба Гена Кръстева, гласи обвинението Бившият кмет на община "Марица" Запрян Дачев ще бъде разпитан в последното заседание по делото на сина му

Проверяват сигнал за второкласник с пистолет в пловдивско училище

Зам.-директорката на учебното заведение и полицията отричат да е имало оръжие Полицията и Регионалното управление на образованието в Пловдив проверяват сигнал за второкласник

Тир затисна лек автомобил на надлез "Родопи" в Пловдив (Обновена)

Тир е ударил лек автомобил на надлез "Родопи" в Пловдив и буквално е затиснал колата. Инцидентът е станал на пътното съоръжение в посока "Кючук Париж"

>